Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КТП_н_посібник2.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
27.54 Mб
Скачать

9.7.3. Стильове форматування

Стилем називають групу параметрів, якій присвоєне певне ім'я. Стиль форматування може містити багато різних параметрів які стосуються абзаців і символів, він зберігається разом з документом. При цьому для форматування тексту можна використовувати стилі таких двох видів:

● стиль абзацу – задає зовнішній вигляд абзацу;

● стиль символу – задає зовнішній вигляд символів.

Стильове форматування спрощує процес підготовки документів, адже користувач оперує готовими стилями, що економить час та уніфікує оформлення документів у межах однієї організації. Стильове форматування здійснюють за допомогою кнопки Стиль панелі інструментів, а також, подаючи команду Формат/Стили и форматирование... (див. рис. 9.13).

Рис. 9.13. Завдання параметрів для стильового форматування документів

9.7.4. Нумерація сторінок

Номери сторінок, як правило, проставляють за допомогою команди Вставка/Номера страниц. Діалогове вікно команди визначає положення номера на сторінці, а також спосіб його вирівнювання (зліва, справа, від центру, всередині, ззовні).

9.7.5. Форматування переносів у словах

Частини слів переносять на наступний рядок за допомогою команди Сервис→Язык→Расстановка переносов. Ця команда дає можливість розставити переноси в словах, окремих розділах або у всьому тексті документа. При вирівнюванні тексту команда по ширине допомагає уникнути надто великих проміжків між символами в кожному рядку, тим самим забезпечити естетичний вигляд документа. Перенос може проставлятися автоматично (програма автоматично робить переноси в документі відповідно до заданих параметрів) і примусово – кожний перенос вимагає підтвердження або відмови від нього.

Практичні завдання

Виконати форматування документа за такою схемою:

1. Відкрити створений документ Word.

2. Провести стильове форматування, зокрема:

● для заголовка теми заняття призначити стиль Название;

● для основного тексту документа призначити стиль Обычный.

3. Відформатувати символи, таким чином:

● для тексту документа встановити параметри шрифту: Times New Roman, розмір – 13, міжсимвольний інтервал – розріджений, кернінг символів 12 пт і більше;

● для абзаців документа встановити такі параметри для вирівнювання – по ширині, відступ першого рядка – 0,95 см, півтора міжрядкових інтервалу;

● заголовок теми заняття вирівняти по центру;

● для виділення визначень у тексті лекції використати курсив.

4. Установити нумерацію сторінок документа і нижньому правому куті.

5. У кінці документа вставити поточну дату і час.

6. Переглянути текст документа, виправити помилки.

7. Зберегти внесені в документ зміни.

8. Після завершення роботи закрити програму.

9.8. Верстання тексту за допомогою текстового процесора Word

Якщо виникає потреба в редагуванні й вестанні книг, журналів, газет, рекламних матеріалів, то використовують настільні видавничі системи (DeskTop Publishing, або DTP), що являють собою комплекс відповідних програм. Верстання невеликих за обсягами документів можна здійснювати за допомогою текстових редакторів середнього і вищого класу, можливості яких не поступаються тим, що мають системи DTP. До таких редакторів належить і Word.