Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КТП_н_посібник2.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
27.54 Mб
Скачать

Контрольні питання

1. Яка різниця існує в написанні програм для арифметичних та ітераційних циклів?

2. Як працює оператор для запису арифметичних циклів?

3. Назвіть оператори для запису ітераційних циклів, чим вони відрізняються один від одгного?

4. Що нового з'являється в програмах зі складними циклами в порівнянні із програмами простих циклічних процесів?

5. Яким чином можна додати в проект нові форми і для чого їх можна використовувати?

6. Які можливості створює використання меню в програмі?

7. Яким чином можна використовувати в різних підпрограмах однакові змінні?

8. Напишіть проект для обчислення такої функції: у = n!, вибираючи значення n за допомогою лінійки прокручування.

9. Складіть програму обчислення функції F = S2, де і = l–4–n, виведіть значення і, і2, F.

10. Напишіть проект завантаження масиву чисел і вибору з нього максимального або мінімального значення (використовуючи селекторні кнопки) та вибору можливості розрахунку середнього значення введених чисел (застосовуючи прапорець).

8. Графіка в visual basic

8.1. Загальні положення

Visual Basic дозволяє створювати програми, які працюють з графікою. Програма може вивести зображення на поверхню форми або її компоненти PictureBox. Для того, щоб під час роботи програми на поверхні об'єкта з'явилася, наприклад, ілюстрація або лінія, необхідно використати відповідний метод.

Графіку на поверхні об'єкта повинна формувати процедура обробки події Paint. Це пояснюється необхідністю оновлення графіки при кожній появі об'єкта на екрані, а подія Paint якраз і виникає щоразу, коли об'єкт з'являється на екрані (в т. ч. і після того, як користувач зсуне інше вікно, яке частково або повністю перекриває вікно програми).

8.2. Поняття про координатну систему

Коли виконується робота з графічними елементами або використовуються інструменти малювання, необхідно описувати, де саме на формі (або на компоненті PictureBox) розташовуватиметься потрібний елемент (або намалюється вибрана геометрична фігура). Щоб визначити положення того або іншого графічного елемента або образу, використовуються координати.

Будь-яка точка на формі або на малюнку може бути описана за допомогою пари чисел X і Y, які задають точне її розташування (X – горизонтальна координата, Y – вертикальна). На відміну від математичних позначень, у середовищі Visual Basic вертикальна координата Y зростає не знизу вгору, а навпаки – згори вниз, а горизонтальна координата X збільшується стандартно – зліва направо (рис. 8.1).

При цьому в середовищі Visual Basic робота з графічними елементами може виконуватися в різних системах координат, залежно від яких змінюється здатність розрізнювати зображення.

Найбільш звичною для користувачів, як правило, є одиниця вимірювання піксель. У цих одиницях вимірюється розрізнювальна здатність монітора. Крім того, розмір растрових малюнків також вимірюється в пікселях. Проте недолік цієї одиниці вимірювання полягає в тому, що всі графічні об'єкти, які вимірюються за допомогою пікселів, виявляються залежними від встановленої на даний момент розрізнювальної здатності екрана.

Стандартна система координат в середовищі Visual Basic припускає використання одиниць вимірювання, які називаються твіпами. Одін твип дорівнює 1/20 пункта або 1/1440 дюйма. Ця одиниця вимірювання є точнішою, ніж піксель. Разом з твіпами використовуються також інші одиниці вимірювання, опис яких наведено в табл. 8.1.

Рис. 8.1. Стандартна система координат в Visual Basic

Таблиця 8.1.

Опис одиниць вимірювання (властивість ScaleMode), які використовуються в Visual Basic

Константа

Значення

Опис

vbCentimeters

7

Сантиметри

vbCharacters

4

Визначаються розміром символів

(120х240 твіпів)

vblnches

5

Дюйми

vbMillimeters

6

Міліметри

vbPixels

3

Пікселі

vbPoints

2

Пункти

(72 пункти = 1 дюйм)

vbTwips

1

Твіпи

(20 твіпів = 1 пункт)

vbUser

0

Одиниці вимірювання, які призначені для користувача

З метою програмної установки користувацької системи координат використовується метод Scale, для якого характерний такий синтаксис:

об'єкт.Scale (XI, Yl) (Х2, Y2)

де об'єкт – поверхня форми Form або об'єкта Picture (компонент PictureBox); X1, Y1 – координати верхнього лівого кута графічного поля в стандартній системі координат; X2, Y2 – координати правого нижнього кута графічного поля в теж у стандартній системі координат.

Приклад 8.1

Завдання: створити користувацьку систему координат на поверхні форми з початком відліку в лівому нижньому куті графічного поля. При цьому вісь Х має бути спрямована вправо, а вісь Y – угору. Ширина графічного поля дорівнює 400 мм, а висота 300 мм (рис. 8.2).

Виконання. Фрагмент програмного коду для установки розмірів графічної зони і напрямку осей координат такий:

ScaleMode = vbMillimeters ' опис одиниць вимірювання графічного поля

Form1.Scale (0,300) (400,0)

Тут (0,300) – координати точки 1, (400,0) – координати точки 2.

Для очищення поверхні графічного об'єкта (форми або об'єкта PictureBox) використовується метод Сls. Наприклад, у програмному коді для очищення форми слід увести вираз Form1.CLS