Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КТП_н_посібник2.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
27.54 Mб
Скачать

8.4.4. Зображення кола й круга

Метод Circle залежно від значення параметрів дозволяє креслити коло, еліпс, дугу або сектор. Інструкцію виклику методу Circle, що забезпечує зображення кола або круга в загальному вигляді можна записати таким чином:

Об'єкт.Circle Step(x,y), r, Color

Параметр Об'єкт задає об'єкт, на поверхні якого треба накреслити коло. Коли це відбувається на поверхні форми, то цим параметром можна не користуватись.

Параметри x1 і y1 задають координати центра кола (круга). Якщо вжито слово Step, то положення центра починає відлік від поточного положення покажчика графічного виведення.

Параметр r задає значення радіуса кола (круга).

Параметр Сolor визначає колір кола або межової лінії. У ролі цього параметра можна використовувати одну з пойменованих констант (див. табл. 8.3) або значення функції Rgb. Параметр Сolor не вважається обов'язковим. Якщо цей параметр не використано, то колір кола або межової лінії залежить від значення властивості ForeColor графічної поверхні, на якій застосовано метод.

Товщину і вид (стиль) лінії кола або межової лінії визначають відповідно до властивостей DrawWidth і DrawStyle графічної поверхні, на якій використано метод.

Колір і стиль зафарбовування внутрішнього поля кола визначають відповідно до властивостей FillColor і FillStyle тієї графічної поверхні, на якій застосовано метод. Щоб внутрішню область кола було зафарбовано, значення властивості FillStyle має відрізнятись від значення vbFSTransparent.

8.4.5. Креслення дуги й сектора

Інструкцію виклику методу Circle, що забезпечує зображення дуги або сектора в загальному вигляді, можна записати таким чином:

Об'єкт.Circle Step(x,y),r, Color, start, fin

За допомогою параметрів x, у, r і Color визначають відповідно координату центра кола, з якого вирізана дуга (сектор), радіус кола і колір лінії дуги (межі сектора). Товщину і стиль лінії дуги або межі сектора, а також колір і стиль тонування внутрішнього поля сектора визначають відповідно, використовуючи параметри DrawWidth, DrawStyle, FillColor і FillStyle графічної поверхні, на якій застосовується метод Circle.

Параметр Start задає початкову точку дуги, яка лежить на перетині лінії кола і прямої, проведеної з центра кола під кутом Start до осі X.

Параметр fin задає кінцеву точку дуги (див. рис. 8.4). Кутові координати вимірюються в радіанах і зростають у напрямку проти годинникової стрілки. Дуга викреслюється від початкової точки до кінцевої також проти годинникової стрілки. Слід звернути увагу на те, що метод Сircle застосовується для викреслювання дуг, коли значення параметрів start і fin додатні, а якщо перед параметрами поставлено знак мінус, то викреслюється зображення сектора (рис. 8.5). Щоб зобразити сектор з точки, яка відповідає куту 0 градусів, замість нуля, треба записати: 2*3.14.

Рис. 8.4. Використання параметрів start і fin для креслення дуги

Рис. 8.5. Зображення сектора за допомогою методу Circle