Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КТП_н_посібник2.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
27.54 Mб
Скачать

8.4.6. Зображення еліпса

Метод Сircle дозволяє також зображувати також еліпс, еліптичну дугу або еліптичний сектор. Інструкцію виклику методу Сircle, який забезпечує викреслювання еліпса, в загальному вигляді можна записати таким чином:

Об'єкт.Circle Step(х,у), r, Color, start, fin, aspect

Уводячи параметри x і у визначають координату центра еліпса, параметр Сolor – встановлює колір межової лінії еліпса. Товщину і стиль лінії еліпса, дуги або сектора, а також колір і стиль тонування внутрішнього поля еліпса (сектора) визначають відповідно, користуючись параметрами DrawWidth, DrawStyle, FillColor і FillStyle графічної поверхні, на якій застосовано метод Сircle.

Користуючись параметрами start і fin, задають точки початку і кінця еліптичної дуги. При цьому параметр r відповідає більшому радіус еліпса, а параметр aspect – коефіцієнту стискування (трансформації) радіуса. Якщо значення параметра aspect менше від одиниці, то еліпс будується шляхом стискування кола по вертикалі, а якщо більше, то по горизонталі (рис. 8.6). У разі якщо значення параметра aspect дорівнює одиниці, то результатом побудови буде коло.

Рис. 8.6. Креслення еліпса за допомогою методу Circle

8.4.7. Відображення тексту

Виведення тексту на графічну поверхню відбувається методом Print. Інструкцію виклику методу в загальному вигляді можна записати таким чином:

Об'єкт.Print Рядок

Параметр Рядок задає розмір рядка, який треба вивести. Позиція, в якій з'явиться рядок, залежить від поточного положення покажчика графічного виведення.

Перш ніж викликати метод Print, треба встановити покажчик графічного виведення (присвоїти значення властивостям СurrentХ і СurrentY) в ту точку форми, де має бути лівий верхній кут текстового поля. Наприклад:

Private Sub Form_Click()

Scale (0, 0) (100, 100) 'завдання розмірів графічного поля і напрямку координатних осей

' Координати початку тексту

CURRENTX = 10 ' координата

CURRENTY = 10

Print "Національний гірничий університет"

End Sub

Результат виконання цих інструкцій бачимо на рис. 8.7.

CurrentX


CurrentY

Положення покажчика поля виведення рядка

Рис. 8.7. Виведення тексту методом Print

Після виведення рядка покажчик автоматично переміщається в точку (0, у). При цьому значення координати у залежить від висоти текстового поля, яка, у свою чергу, залежить від характеристики (розміром) шрифту, що при цьому використовується для виведення тексту.

Характеристику шрифту, який застосовується в методі Print для відображення тексту, впливає на властивість Font графічної поверхні, колір символів, тобто ForeColor.

Якщо в ролі параметра методу Print увести змінну або вираз, тип якого відрізняється від параметра String, то відбудується автоматичне перетворення значення в рядок. Наприклад, у програмі оголошено змінну Today типу Date. Далі виконуємо такі інструкції:

Today = Now ' значення функції Now поточна дата і час

Currentx =10

CURRENTY =10

Print Today

Це означає, що у форму буде введено поточну дату і час.

Найбільш часто використовувані формати рядків розглянуто в табл. 8.6

Таблиця 8.6

Формати відображення даних

Формат

Опис

Приклад використання

#.##

Дробове число з двома знаками після коми (десяткового роздільника). Якщо дробова частина числа дорівнює нулю, то її знаки не відображаються

Format(x, "#.##")

#0.00

Дробове число з двома знаками після коми (десяткового роздільника). Виконується округлення

Format(x, "#0.00")

### ### ##0.00

Дробове число з двома знаками після десяткового роздільника. Цифри цілої частини об'єднані в групи по три і розділені пропусками. Виконується округлення. Використовується для відображення грошових сум (у цьому випадку в кінці рядка зазвичай додають позначення грошової одиниці)

Format(summ

"### ### ##0.00" грн.")

#0.00%

Відсоток. Значення автоматично множиться на 10 і в кінці рядка додається символ відсотка

Format(discount, "#0.00%")

dd/mm/yy

Дата у форматі день, місяць, рік. Символ-роздільник визначає операційна система

Format(Now, "Сьогодні dd/mm/yy")

ddd

День тижня

Format(Now, "Сьогодні dd/mm/dddd")

mmmm

Назва місяця в повному форматі

Format(Now, "Сьогодні dd mmmm, dddd")

Для перетворення значення виразу в рядок потрібного формату доцільно використати функцію Format. Вона має два параметри: вираз, значення якого треба перетворити в рядок, і рядок форматування. Наприклад, значення Format (С, "### ### ##0.00 грн.") являє собою подання змінної С, у вигляді рядка в якому цифри, об'єднано в групи по три, розділено пропусками, а після десяткового роздільника завжди відображаються дві цифри (навіть якщо дробова частина числа дорівнює нулю), при цьому в кінеці рядка додається позначення грошової одиниці.

Слід звернути увагу на те, що форматування наведеного рядка забезпечує автоматичне округлення числа за відомими правилами. Наприклад, якщо значення змінної С дорівнює 28580,446, то значенням функції Format буде такий рядок: 28580,45.

Для того, щоб повернутися до поточної дати і часу потрібно використати функцію now.