Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КТП_н_посібник2.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
27.54 Mб
Скачать

6.3. Оператор вибору

Для виконання однієї з багатьох альтернативних дій зручно використовувати оператор вибору, для якого передбачено такий синтаксис:

Select Case <змінна>

[Case порівняння 1

[оператори]]

[Case порівняння 2

[оператори]]...

[CaseElse [оператори]] 'це необов'язковий оператор конструкції

End select

При цьому вибір варіанта залежить від значення керуючої змінної, котре порівнюється з умовами, що подаються після оператора Case. Якщо всі порівняння невдалі, то виконуються оператори записані після Case Else. Умови, які перебувають у полі порівняння, можуть мати досить різноманітний характер. Наприклад:

Select Case alfa

Case 1

'оператори відсутні

Case 2 То 4, 7 То 9,11,13, Is > Max

'значення alfa порівнюється з 2, 3, 4, 7, 8, 9, 11, 13 і з Мах.

'Якщо значення змінної співпаде з яким-небудь

'числу або виконається порівняння, то відпрацюють два

'наступних оператори і потім End Select.

b.Text=alfa + Мах

Printer.Print "b= ", b.Text

Case Else

alfa=0

End Select

Приклад 6.1

Завдання: спроектувати форму і створити програмний код для обчислення такої функції: S = 320 + x * t , якщо відомі діапазони, в яких змінюються величини x й t: –750 < x <= 750 і –500 < t <=500.

У створеному проекті встановити командну кнопку для очищення полів уведення/виведення, передбачити можливість уведення вхідних даних як за допомогою лінійок прокручування (у разі, коли числа цілі й перебувають у зазначених діапазонах), так і безпосередньо через текстові вікна; уставити оператори контролю введення даних користувачем (повинні вводитися тільки числа, в іншому випадку необхідно видати повідомлення про помилку).

Виконання. В екранну форму встановити дві лінійки прокручування для вибору значень змінних x і t. Послідовність дій, спрямовану на додавання лінійок у форму та встановлення властивостей для них, описано нижче. Контроль уведення даних необхідно виконувати в текстових вікнах x й t. Користувач може набирати цифри, знаки + або – , використовувати клавіші Delete і Backspace, закінчувати введення даних клавішею Enter, усі інші символи повинні зумовлювати повідомлення про помилку. При натисканні на зазначені клавіші на клавіатурі в комп'ютер надходить відповідний код, який можна перевіряти програмно. Оскільки перевіряти потрібно досить велику кількість кодів, то в цьому випадку краще використовувати оператор Select case. При цьому спочатку виконують перевірку введення, а потім обчислення, натискуючи клавішу Enter на клавіатурі.

Щоб виконати завдання, сформульоване у прикладі 6.1, потрібно провести такі операції:

1. Створити форму. Схему розміщення компонентів на поверхні форми забражено на рис. 6.1.

2. Створити лінійки для вибору значень змінної x таким чином:

● на панелі інструментів вибрати елемент керування VscrollBar, створити за його допомогою лінійку прокручування й розмістити її у формі, як це показано на рис. 6.1 (vscroll1);

Рис. 6.1. Загальний вигляд початкових даних для створення

форми проекту

● активізувати вікно Properties і в ньому встановити властивості такі для лінійки:

Name – Vscroll1

Max – 750

Min – –750