Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КТП_н_посібник2.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
27.54 Mб
Скачать

8.4.2. Проведення лінії

Викреслювання прямої лінії відбувається за допомогою методу Line.

Інструкція виклику методу Line, що забезпечує викреслювання лінії, в загальному вигляді записується таким чином:

Об'єкт.Line Step(x1,y1) Step(x2,y2), Color

Параметр Об'єкт задає об'єкт, на поверхні якого треба провести лінію. Якщо це відбувається на поверхні форми, то цей параметр можна не використовувати.

Параметри x1 і y1 задають координати початкової точки лінії, а параметри х2 і у2 – координати точки кінця.

Параметр Сolor задає колір лінії. У ролі цього параметра можна використовувати одну з пойменованих констант (див. табл. 8.3) або значення функції Rgb. Параметр Color не вважається обов'язковим. Якщо його не вжито, то колір лінії залежить від значення властивості Forecolor графічної поверхні, на якій використано метод Line.

При цьому ключове слово Step можна не вживати. Тоді параметри x1, y1 і х2, у2 задають абсолютні координати кінця лінії. Якщо слово Step вжито перед параметрами x1, y2, координати початкової точки лінії відліковуються від покажчика графічного виведення. Коли ж слово Step вжито перед параметрами х2, у2, то координати кінцевої точки лінії починають свій відлік від її початку.

Товщину і вид (стиль) лінії визначають відповідно до властивостей DrawWidth і DrawStyle графічної поверхні, на якій використовують метод Line. У табл. 8.4 перелічено константи, використовуючи які, можна задати вид лінії. Слід звернути увагу: лінія, товщина якої більш ніж 1 піксел, може бути тільки суцільною, бо провести її пунктирною неможливо.

Таблиця 8.4

Константи, для використовуються для завдання графічної поверхні лінії

Константа

Вид (стиль) лінії

VbSoli

Суцільна

VbDash

Штрихова (довгі штрихи)

VbDot

Пунктирна (короткі штрихи)

VbDashdot

Штрих-пунктирна

VbDashDotDot

Штрих, два пунктири

8.4.3. Креслення прямокутника

Метод Line дозволяє зобразити не тільки лінію, але й прямокутник (див. рис. 8.3).

Рис. 8.3. Використання методу Line для креслення прямокутника

Інструкцію виклику методу Line, що забезпечує зображення прямокутника, в загальному вигляді записуємо таким чином:

Об'єкт.Line Step(x1,y1) Step(х2,у2),Color,В

Параметр Об'єкт задає об'єкт, на поверхні якого треба накреслити прямокутник. Якщо це відбувається на поверхні поточної форми, то параметром Об'єкт можна не користуватись.

Параметри x1 і y1 задають координати лівого верхнього (нижнього) кута прямокутника, а параметри х2, у2 – координати правого нижнього (верхнього) кута.

Параметр В вказує на те, що за допомогою методу Line потрібно накреслити прямокутник, його колір задає параметр Сolor. У ролі цього параметра можна використовувати одну з пойменованих констант (див. табл. 8.3) або значення функції Rgb. Параметр Сolor вважаеється обов'язковим. Якщо його не використано, то колір залежить від значення властивості ForeColor графічної поверхні, на якій застосовано метод.

Товщину і вид (стиль) лінії прямокутника визначають відповідно до властивостей DrawWidth і DrawStyle графічної поверхні, на якій використано метод Line. У ролі властивості DrawStyle можна використовувати одну з наведених у табл. 8.4 констант. Якщо товщина лінії, яка обмежує прямокутник більш ніж 1 піксель, то розмір прямокутника (по зовнішній межі) буде більшим від розміру поля, заданого параметрами x1, y1 і х2, у2. Щоб розмір прямокутника (по зовнішній межі) дорівнював розміру графічного поля (у тому випадку, коли ширина межі перевищує 1 піксель), то властивості DrawStyle треба присвоїти значення vbInsideSoiid. Тоді лінія межі буде накреслена так, що її зовнішній край буде розташований точно в межах графічного поля, заданого точками (x1, y1) і (х2, у2).

Колір і стиль зафарбовування внутрішнього поля прямокутника визначають відповідно до властивостей FillColor і FilStyle тієї графічної поверхні, на якій застосовано метод. За умовчуванням значення властивості FillStyle відповідає vbSFTransparent, тому метод застосовується тільки для зображення меж прямокутника. Щоб внутрішнє поле прямокутника було зафарбовано, задане властивістю FillColor значення властивості FillStyle має відповідати vbFSSoiid (суцільне тонування). Внутрішнє поле прямокутника також може бути заштриховане. Константи, за допомогою яких можна задати стиль зафарбовування, наведені в табл. 8.5.

Ключове слово Step можна не вживати. В цьому випадку параметри x1, y1 і х2, у2 задають абсолютні координати кутів прямокутника.

Якщо слово Step вживається перед параметрами x1, y1, то координати лівого верхнього (нижнего) кута прямокутника починають відлік від поточного положення покажчика графічного виведення.

Якщо слово Step зазначається перед параметрами х2, у2, то координати правого нижнього (верхнього) кута прямокутника починають відлік від іншого діагонального кута, тобто фактично ці параметри задають розмір прямокутника (х2 – ширина, у2 – висота).

Якщо замість параметра В вжито параметр BF, то метод передбачає зображення зафарбованого прямокутника, колір межової лінії та колір зафарбовування якого збігатимуться. Колір прямокутника в цьому випадку визначить параметр Сolor або (якщо його не використовують) властивість ForeColor. Слід звернути увагу, що після того як за допомогою методу Line буде намальовано прямокутник, покажчик графічного виведення перебуватиме в точці (х2, у2).

Таблиця 8.5

Стилі зафарбовування внутрішнього поля прямокутника

Константа

Спосіб (стиль) зафарбовування

vbFSTranspparent

Внутрішнє поле прямокутника не фарбується

vbFSSolid

Звичайне (суцільне) зафарбовування

vbHorisontalLine

Горизонтальне штрихування

vbVerticalLine

Вертикальне штрихування

vbUpwardDiagonal

Діагональне штрихування (нахил ліній уліво)

vbDownwardDiagonal

Діагональне штрихування (нахил ліній управо)

vbCross

Клітинка

vbDiagonalCross

Діагональна клітинка