Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КТП_н_посібник2.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
27.54 Mб
Скачать

10.5.1. Копіювання клітинок і формул

Виділення й активація клітинки зумовлює появу в її правому нижньому куті маленького чорного квадратика, призначеного для зміни функцій курсору. Якщо на цей квадратик помістити курсор Excel, то він змінює свій вигляд на хрестик, таким чином:

– основний вигляд курсору Excel;

+ – курсор копіювання (заповнення).

Цей хрестик застосовують для копіювання інформації, яка міститься в клітинках, у тому числі формул. При цьому формули копіюються таким чином, що аргументи змінюють свої адреси в напрямку руху курсору. Якщо формула наприклад, виглядала так: =А1+В1, то при переміщенні курсору вниз вона змінюється на таку: =А2+В2 і т.д. Аналогічне явище відбувається і при копіюванні формул у рядку. Наприклад, якщо рядок А6 має таку функцію =СУММ(А1:А5), то, копіюючи формулу в рядку одержимо функцію =СУММ(В1:В5) і т. д. Це значно економить час при моделюванні розрахунків, особливо коли використовуються складні й повторювані формули. Можна також скопіювати формулу з однієї клітинки в іншу, якщо вони розташовані не поряд. Для цього потрібно зробити активною клітину з формулою, поставити курсор на її горизонтальну або вертикальну межу (курсор перетвориться на об'ємну білу стрілку), натиснути на клавіатурі клавішу Ctrl, тоді біля стрілки з'явиться значок «плюс», який означатиме, що ми робимо копіювання. Тепер формулу можна перемістити в потрібне місце. Якщо не натискати клавіші Ctrl, то формула переміститься на нове місце. Таким чином можна переміщувати і копіювати стовпці, рядки, діапазони клітинок.

Розглянемо, як можна заблокувати зміну адреси клітини при копіюванні формул. Наприклад, гривні потрібно перевести в долари за курсом НБУ (рис. 10.10). Суму в гривнях помістимо в колонку А, а значення курсу у клітинку С1, суму в доларах в колонку С. Як можна заблокувати зміну адреси клітини С1 при копіюванні? Формула в клітинці С4 матиме такий вигляд: =$С$1*А4, скопіюємо її в клітини С5:С7, і побачимо, що адреса клітини, яка містить значення курсу валюти, не змінилась. Знак $ блокує зміну адреси клітинки, тобто ми задали для неї у формулі абсолютну адресу.

Клітинка блокується натисканням клавіші F4 або введенням знака $ з клавіатури.

У разі потреби можна задати абсолютну адресу стовпця або рядка. Застосовують також інший спосіб адресації – присвоєнням клітинці імені шляхом натискування комбінації клавіш Ctrl+F4 на клавіатурі. Потім можна звертатися до потрібної клітини з будь-якого аркуша книги.

10.5.2. Виконання арифметичних і текстових операцій

У програмі Microsoft Excel використовується звичайні знаки арифметичних операцій +, , *, /, ^. Арифметичні операції записують відповідно до загальноприйнятих правил. Можна використовувати багаторівневі дужки, наприклад: =((F4+C5)/E6)*(B2-D2)+C4^2. Щоб об'єднувати елементи тексту між собою або приєднувати текст до формул, використовують знак & (амперсанд). Наприклад, обчислена сума виражається в гривнях, тоді формула набуває такого вигляду: =((F4+C5)/E6)*(B2D2)+C4^2&«rpн». Зверніть увагу на те, що приєднаний текст береться в лапки. Пробіли також мають бути в лапках. Дуже важливо знати, що цифра з назвою не вважається числом і не може використовуватися як аргумент в інших формулах. Об’єднання елементів тексту теж відбувається за рахунок використання амперсанда. Наприклад, у клітину А1 введемо текст Нашим головним партнером, в А2авто, в A3завод. В А4 напишемо формулу:

У 2008 р.»&А1«є»& А2&АЗ, що буде означати «У 2001 р. нашим головним партнером є автозавод».