Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КТП_н_посібник2.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
27.54 Mб
Скачать

10.4. Форматування книг у програмі Microsoft Excel

Форматування дає змогу більш наочно й раціонально відобразити й розмістити числові або текстові дані, що зберігаються в електронній таблиці.

Для форматування вмісту клітинок використовують команду Формат →Ячейки...

Використовуючи вкладку Выравнивание (рис. 10.4), можна вирівняти текст і числа у клітинках по горизонталі й вертикалі. У полі з розкривним списком по горизонтали можна вибрати один з таких варіантів вирівнювання: за значенням, по лівому краю, по центру, по правому краю та ін.

Рис. 10.4. Загальний вигляд форматування клітинок Excel

у діалоговому вікні Формат ячеек

У розкривному списку по вертикали можна вибрати такі варіанти вирівнювання: по верхньому краю, по центру, по нижньому краю, по висоті.

У зоні Ориентация є можливість розташувати вміст клітинок не тільки горизонтально, а й під заданим кутом, що залишає більше місця для перегляду даних.

У полі Отображение можна встановити такі прапорці:

переносить по словам, який дозволяє записувати дані в кілька рядків, але цей прапорець можна не встановлювати, а для поділу тексту на окремі рядки в місці розташування курсору натиснути на клавіатурі комбінацію клавіш Alt+Enter;

автоподбор ширины – забезпечує зменшення розміру шриф­ту таким чином, щоб дані могли розміститись у клітинці; тобто при зміні ширини стовпця розмір символів змінюється автоматично;

объединение ячеек, що об'єднує дві або більше клітинок виділеного діапазону в одну.

10.4.1. Форматування символів та інших графічних засобів

Це форматування відбувається на вкладці Шрифт діалогового вікна Формат ячеек (див. рис. 10.4), де встановлюється тип шрифту, його розмір, колір та інші параметри.

Для більш наочного оформлення таблиць обов’язково використовують рамки і лінії.

Для цієї мети служить вкладка Граница діалогового вікна Формат ячеек, де вибирають тип ліній і рамок.

Щоб прискорити створення рамок і ліній застосовують кнопку Границы панелі інструментів Форматирование. Для вибору типи рамки слід натиснути стрілку поряд із цією кнопкою і позначити потрібний тип рамки у списку.

10.4.2. Форматування рядків і стовпців

Форматування рядка дає змогу змінити його висоту або приховати, форматування стовпця – змінити його ширину або приховати.

Щоб змінити висоту рядка за допомогою миші, курсор установлюють на межі номерів рядків, при цьому він набирає вигляду хрестика зі стрілками, спрямованими в протилежні боки. Утримуючи натиснутою ліву клавішу миші, переміщують нижню межу номера рядка доти, поки його висота не досягне потрібного розміру. Для зміни висоти кількох рядків їх виділяють, а потім переміщують нижню межу номера рядка.

Щоб змінити ширину стовпця за допомогою миші, встановлюють курсор на правій його межі і переміщують доти, поки ширина стовпця не досягне потрібного розміру. Для зміни ширини кількох стовпців їх виділяють і переміщують у смузі заголовків праву межу одного із них.