Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчальний посібник з ЕОІД (новий).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
2.06 Mб
Скачать

Контрольні питання

  1. Які існують підходи до визначення поняття «інновація»?

  2. Який існує зв'язок між процесами і результатами інтелектуальної і інноваційної діяльності?

  3. Які ознаки визначають товар, роботу, послугу інноваційними?

  4. Що таке інноваційна продукція?

  5. Що таке наукова рента?

  6. Як будується класифікація інновацій?

2.2. Керування кадровими інноваціями

2.2.1. Сутність і поняття керування кадровими інноваціями

Серед всіх інновацій провідне місце належить кадровим. Вони являють собою заходи, спрямовані на підвищення загального й професійного рівня, здатностей кадрів вирішувати завдання ефективного функціонування й розвитку соціально-економічних організацій (підприємств і їхніх підрозділів) в умовах конкурентної боротьби на ринках товарів, послуг і робочої сили.

Кадрова система - головна й найбільше складноорганізована підсистема виробничої організації, що включає трудовий потенціал (його кількісні, якісні й структурні параметри), взаємодію її структурних складових і окремих працівників, а також цілі, завдання, умови й механізми їхнього функціонування й розвитку.

Функціонування кадрової системи - це стійка, повторювана діяльність кадрів сформованої чисельності й структури по незмінним нормам і правилам, що характеризується простим відтворенням кадрової складової, цілей, завдань і методів керування персоналом у колишній якості.

Забезпечення нормального функціонування кадрової системи - одне з найважливіших умов стабільної роботи підприємства. Для досягнення цього застосовуються методи раціонального використання діючого кадрового потенціалу, забезпечення його стабільності й пропорційності, балансового зв'язування кадрів із завданнями підприємства, забезпечення безкризисності й безконфліктності в кадровій сфері й інші.

На відміну від функціонування розвиток, кадрів і кадрових систем - це їх кількісна і якісна необоротна зміна, перехід до нового стану з новими цілями, завданнями, функціями, структурою керування персоналом, взаємозв'язками, професійно-кваліфікаційними й комунікабельними параметрами, суб'єктом, формами й методами роботи з персоналом.

Розрізняють еволюційний і радикальний (революційний) розвиток кадрів і кадрових систем.

Еволюційний розвиток передбачає їхню поступову зміну й відновлення шляхом локальних стандартних кадрових нововведень еволюційного типу (наприклад, послідовне заміщення більшої кількості працівників пенсійного віку на меншу кількість більше працездатних і кваліфікованих).

Революційний розвиток - корінне перетворення (відновлення й підвищення рівня) кадрів і кадрових систем у відносно стислий термін шляхом радикальних кадрових інновацій (у тому числі реформ). Ці процеси характеризуються глибокими якісними прогресивними змінами творчого потенціалу, професійно-кваліфікаційної структури, цілей, функцій, методів керування кадрами і їхніми системами.

Інновації в кадрових системах не є самоціллю. Вони випливають із об'єктивних потреб відновлення виробничих, соціально-економічних систем в умовах росту наукоємкості й конкурентоспроможності сучасного виробництва, а тому вимагають певної організації й керування ними.

Метою керування кадровими інноваціями є досягнення ефективного відновлення кадрової системи відповідно до поточних й перспективних цілей і завдань підприємства, сучасним закономірностям розвитку персоналу, вимогам законів, державних стандартів і ринку праці до рівня розвитку людських ресурсів.

Розглядаючи керування кадровими інноваціями в сучасних умовах стану економіки України, можна виділити стратегічну й тактичну цілі.

Стратегічна мета - створення на базі поетапного розгортання соціально спрямованої ринкової економіки ринку праці й ринку освітньо-професійних послуг, ефективної багаторівневої системи керування кадрами в рамках держави, регіону, підприємства для формування якісно нового, інноваційно активного кадрового потенціалу.

Тактична мета - збереження й створення умов для відтворення інновацийно-активної, елітної частини кадрового потенціалу шляхом розробки і реалізації відповідних антикризових інноваційно-кадрових заходів.

Суб'єкти керування кадровими інноваціями - це інноваційні складові системи керування персоналом на підприємстві: відділи, сектори, групи, фахівці.

Об'єктами керування є процеси відновлення й розвитку потреб і параметрів кадрів, кадрових систем підприємств і інших соціально-економічних структур.

Сукупність функцій, виконуваних кадровою системою, підрозділяють на дві групи:

1. Функції по реалізації кадрових інновацій як об'єктів керування:

організація й проведення наукових досліджень в області розвитку людських ресурсів;

виявлення й рішення нових кадрових проблем організації;

розробка прогнозів, концепцій, інноваційно-кадрової політики, планів, програм і проектів кадрових інновацій, їхнє фінансово-ресурсне забезпечення, організація й контроль за реалізацією, мотивація й оцінка ефективності впровадження нововведень.

  1. Функції по керуванню персоналом:

організація безперервного формування персоналу (підготовка, перепідготовка й підвищення кваліфікації кадрів);

пошук і відбір кадрів для нових виробництв, кадрів нових дефіцитних професій, елітних і новаторських кадрів і робота з ними;

атестація й оцінка праці кадрів інноваційних структур, інноваційних якостей персоналу і його мотивація при нововведеннях;

розробка схем посадового розвитку, удосконалювання посадових інструкцій, організації праці;

просування й переміщення працівників по щаблях службової й професійної кар'єри;

організація формування й робота з кадровим резервом керівного персоналу;

забезпечення стандартів і підвищення якості життєдіяльності персоналу;

розробка нововведень в організації роботи самої кадрової служби.