Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчальний посібник з ЕОІД (новий).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
2.06 Mб
Скачать

3.6.2. Інвестування інноваційного проекту

Визначення співвідношення різних джерел і форм інвестування на окремих етапах керування інноваційними проектами залежить від масштабів проекту та фінансових можливостей підприємства.

У підприємств, що здійснюють виробничу діяльність, переважною формою інвестування інноваційного проекту (програми) є реальні вкладення (капітальні вкладення, трансферні інвестиції і т.п.). Їхні фінансові інвестиції зв'язані, як правило, з короткостроковими вкладеннями тимчасово вільних коштів.

До можливих джерел формування інвестиційних ресурсів, необхідних для здійснення інноваційного проекту (програми) підприємства, відносяться:

власні: чистий (нерозподілений) прибуток, амортизаційні відрахування, страхова сума відшкодування збитків від утрати майна, продаж майна, іммобілізована в інвестиції частина зайвих оборотних активів і інші;

залучені: емісія акцій і інвестиційних сертифікатів, внесок сторонніх інвесторів у статутний фонд, безоплатно передані державними і комерційними структурами засоби на цільове інвестування інноваційних програм і інші;

позикові: довгострокові кредити банків і інших кредитних структур, емісія облігацій, цільові державні кредити, податковий інвестиційний кредит, інвестиційні лізинг і селинг і інші.

Відповідно до Закону України «Про інноваційну діяльність»

підприємствам для виконання інноваційних проектів може бути зроблена фінансова підтримка в формі:

повного безпроцентного чи часткового (до 50 %) кредитування (на умовах інфляційної індексації) за рахунок держбюджету і засобів місцевих бюджетів;

повної чи часткової компенсації (за рахунок бюджетів різних рівнів) відсотків комерційним банкам за використання кредитів для фінансування інноваційних проектів;

надання державних гарантій комерційним банкам, що здійснюють кредитування пріоритетних інноваційних проектів.

Цим же Законом для підтримки інноваційної активності підприємств і організацій передбачене створення спеціалізованих державних і комунальних інноваційних фінансово-кредитних установ. Такі установи на підставі конкурсних доборів інноваційних проектів можуть робити підприємствам фінансову підтримку шляхом надання кредитів чи передачі майна в лізинг при наявності гарантій повернення засобів: застави майна, договору страхування, банківського чи іншого видів гарантій.

При формуванні інвестиційної стратегії і її узгодженні з фінансовою стратегією підприємства, що реалізує інноваційний проект, необхідно також враховувати сучасні особливості оподатковування і митного регулювання інноваційної діяльності, а саме:

можливість зниження на 50 % ПДВ і податку на прибуток від продажу товарів, вироблених у результаті реалізації інвестиційних проектів, із зарахуванням цих сум на спеціальні рахунки підприємств для фінансування інноваційної, науково-технічної діяльності і розвитку їх власних науково-технологічної і дослідно-експериментальної баз;

надання можливості використовувати двадцяти процентну норму прискореної амортизації основних фондів групи 3;

зниження земельного податку в розмірі 50 % діючої ставки;

звільнення від мита і податку на додаткову вартість увезеного на територію України сировини, устаткування, що комплектують, і інших товарів (крім підакцизних), що не виробляються в нашій країні, або виробляються, але не відповідають вимогам проекту, на протязі терміну дії свідчення про державну реєстрацію інноваційного проекту.

Таким чином, комбінація і структура можливих джерел формування інноваційних ресурсів, методів і форм фінансової підтримки і стимулювання інноваційної діяльності підприємства на окремих стадіях і етапах життєвого циклу інноваційного проекту і життєвого циклу інноваційного товару будуть різні.

Так, потреба в зовнішніх (позикових і залучених) джерелах фінансування проекту при недостатності власних засобів може відчуватися підприємством протягом періоду окупності проекту. При досягненні крапки окупності і до кінця життєвого циклу проекту в підприємства будуть створені умови для продовження його фінансування за рахунок власних коштів.

Визначеними пільгами (і додатковими фінансовими можливостями для розвитку інноваційної діяльності) підприємство буде володіти і після завершення життєвого циклу проекту, тобто на стадії ринкового циклу інноваційного товару. Тому розробку стратегії формування інвестиційних ресурсів варто розглядати як важливий елемент не тільки інноваційної, але і фінансової стратегії підприємства.

При розробці стратегії формування інвестиційних ресурсів доцільно розглядати п'ять основних методів фінансування інноваційних проектів (програм): повне самофінансування, акціонування, кредитне фінансування, лізинг і селенг, змішане фінансування .

Необхідність формування й оптимізації структури джерел інвестиційних ресурсів по стадіях та етапам життєвого циклу інноваційного проекту обумовлена тим, що розраховане співвідношення внутрішніх і зовнішніх джерел може не відповідати вимогам фінансової стійкості підприємства. У процесі оптимізації структури необхідно також враховувати основні особливості кожної з груп джерел фінансування (табл.3.11).

Таблиця 3.11

Особливості джерел фінансування інноваційних проектів і програм

Джерела фінансування

Позитивні особливості

Недоліки

1.Власні

Простота і швидкість залучення. Висока віддача за критеріями норми прибутковості (відсутній позич-ковий відсоток), істотне зниження ризику неплатоспроможності і банкрутства. Повне збереження керування в руках адміністрації чи власників підприємства

Обмеженість обсягу залучення. Обмеженість зовнішнього контролю за ефективністю використання

2.Зовнішні (позикові і залучені)

Можливість залучення у великих обсягах. Зовнішній контроль за ефективністю використання

Складність залучення й оформлення. Тривалий період залучення. Необхідність надання гарантій. Підвищений ризик банкрутства. Необхідність сплати відсотків. Часткова втрата керування діяльністю підприємства

Головними критеріями оптимізації структури внутрішніх (власних) і зовнішніх джерел фінансування інноваційних проектів і програм є:

забезпечення фінансової стійкості підприємства;

максимізація суми чистого нерозподіленого прибутку, що залишається в розпорядженні підприємства.

Оцінка і вибір оптимального варіанта інвестування інноваційного проекту (програми) підприємства повинна здійснюватися на підставі діючих нормативних документів і передбачати виконання таких вимог, як:

погодженість стратегії економічного розвитку підприємства з вимогами зовнішнього середовища (рівнем економічного розвитку країни, інвестиційним кліматом, кон'юнктурою ринку, чинним законодавством);

погодженість інвестиційної, інноваційної і фінансової стратегій підприємства з його стратегією економічного розвитку;

реализуемість фінансової стратегії підприємства з врахуванням наявного інтелектуального, ресурсного потенціалів і рівня ризику, зв'язаного зі здійсненням інноваційного проекту (програми);

комплексність оцінки ефективності інноваційного проекту з урахуванням інтересів усіх суб'єктів, що беруть участь у розробці, впровадженні і використанні його кінцевих результатів.

Основною категорією при оцінці ефективності інноваційного проекту (програми) є вартісний (грошовий) потік, що визначається як різниця очікуваних грошових надходжень і витрат, викликаних реалізацією інноваційного проекту протягом усього терміну керування його реалізацією. При цьому для інтегральних показників ефективності проекту (наприклад, ЧДД і інших) фактично стирається грань між власне інвестиційною (капітальні вкладення), операційною, складені елемента якої формують очікувані доходи від реалізації проекту, і фінансовою (вартість залученного капіталу) складовими потоку.

Інвестиційна складова вартісного потоку, в основному негативно спрямована, являє собою витрати (реальні інвестиції) по стадіях і етапах життєвого циклу проекту. Це витрати на проектування, будівництво і введення в експлуатацію нових основних фондів і (чи) на реконструкцію діючих, ліквідацію і відтворення основних фондів, що вибувають, а також на зміну величини оборотного капіталу (коштів). До позитивного складової інвестиційний потоку відноситься виторг від реалізації активів, що вибувають, чи від здачі їх в оренду. Як приплив (поповнення) чи відток інвестиційних засобів у повному обсязі враховується їх некапіталізована частина: податкові виплати, орендні платежі, витрати на тимчасові (нетитульні) об'єкти та інші.

На останніх етапах життєвого циклу інноваційного проекту враховуються витрати на демонтаж устаткування, рекультивацію земель і т.п.

Сальдо операційної складової вартісного потоку являє собою чистий прибуток, генерируємий проектом по періодах його реалізації. Приплив засобів забезпечує виторг від реалізації товарів (робіт, послуг), передбачених проектом. Основним відтоком є витрати на виробництво і збут продукції, усі види податків, що включаються в ціну.

Амортизаційні відрахування введених по проекту основних фондів формують позитивний потік (приплив) засобів. В операційному потоці враховується також сальдо (позитивне чи негативне) інших позареалізаційних доходів і збитків, зв'язаних зі здійсненням проекту.

Загальна послідовність розрахунків грошових потоків по роках життєвого циклу інноваційного проекту приведена в таблиці 3.12.

Таблиця 3.12

Грошові потоки інноваційного проекту (в умовних одиницях)

№п.п

Показники

Тривалість життєвого циклу проекта, рік

1

2

3

4

5

6

7

8

Операційна діяльність:

1

Загальний доход(виручка) від реалізованної продукції

0

90,00

150,0

175,0

0

2

ПДВ, акцизний сбір і інш

0

15,0

25,0

25,0

0

3

Чистий доход від реалізації

0

75,0

125,0

150,

0

4

Собівартість реалізованної продукції

0

-45,0

-55,0

-60,0

0

В тому числі:

5

Матеріальні витрати без ПДВ

0

-35,0

-40,0

-45,0

0

6

Заробітна плата

0

-7,22

-10,83

-10,83

0

7

Відрахування на соціальні потреби

0

-2,78

-4,17

-4,17

0

8

ПДВ по матеріальним активам

0

-7,00

-8,00

-9,0

0

Розрахункові величини

9

Балансова вартість ОВФ

0

100,0

170,0

230,0

0

10

Амортизаційні відрахування

0

15,0

25,5

34,5

0

Залишкова вартість ОВФ:

11

На початок року

0

100,0

1855,0

69,5

0

12

На кінеці року

0

85,0

129,5

35,0

0

13

Прибуток від операційної діяльності

(стр.3+стр.4-стр.10)

0

15,0

44,5

55,5

0

14

Податок на майно

0

-1,85

-2,85

-1,05

0

15

Відрахування у фонди, утримання ЖКГ та об’єктів соціально - культурної сфери

0

-3,0

-5,0

-6,0

0

Продовження таблиці 3.4

16

Прибуток від звичайної діяльності до оподаткування (оподаткований прибуток)

Стр.13+стр.14+стр.15

0

10,15

36,66

48,46

0

17

Податок на прибуток

0

-3,55

-12,83

-16,96

0

18

Чистий прибуток

0

6,60

23,83

31,50

0

19

Сальдо потока від операційної діяльності (стр18+стр10)

0

21,60

49,33

66,0

0

Інвестичійна діяльність

20

Притоки

0

0

0

0

+10,0

21

Капітало-вкладення

-100,0

-70,0

0

0

-90,0

22

Сальдо інвестиційної діяльності

-100,0

-70,0

0

0

-80,0

23

Сальдо сумарного потока (стр.19+стр.22)

-100,0

-48,84

49,33

66,00

-80,0

24

Сальдо накопиченого потока

-100,0

-148,4

-99,07

152,81

72,81

Треба мати на увазі, що визначення операційного потоку по роках інноваційного проекту повинне ґрунтуватися на надійних прогнозах обсягів реалізації і цін на готову продукцію, на матеріальні ресурси, рівня заробітної плати, змін у податковому законодавстві, амортизаційній політиці й інших. Це вимагає врахування ступеня ризику й тимчасового фактора у розрахунках грошових потоків. У випадку розрахунку проектних параметрів операційного вартісного потоку ступінь точності буде нижче, ніж для інвестиційного потоку як у силу порівняльної короткостроковості останнього і близькості до початку життєвого циклу проекту, так і в силу більш високої визначеності ринку інвестиційних засобів.

Облік фінансової складової потоку коштів інноваційного проекту: обсяг акціонерного капіталу, субсидій, дотацій, позикових засобів і т.п., здійснюється роздільно не раніше, чим отримана позитивна оцінка економічної ефективності проекту. Параметри фінансового потоку коштів інноваційного проекту враховуються в складі інвестиційного й операційного потоків і укрупненно оцінюються шляхом дисконтування з уточненням обсягів, термінів і умов одержання, повернення й умов обслуговування.

Параметри всіх потоків уточнюються й оптимизируются в процесі розробки і реалізації плану фінансування проекту. В якості притоків розглядається збільшення джерел власного, залученого й позикового капіталу, а в якості відтоків - їхнє обслуговування і повернення.

Таким чином, безвідносно до стадії життєвого циклу інноваційного проекту, його загальний вартісної потік (Фп) може бути представлений у вигляді:

Фп = Фі + Фо + Фф, (3.2)

де Фі - вартісний (грошовий) потік інвестиційної діяльності;

Фо - вартісний (грошовий) потік операційної діяльності;

Фф - фінансовий вартісний потік.

Позитивне значення загального вартісного (грошового) потоку інноваційного проекту за період його життєвого циклу є першою необхідною умовою визнання його фінансової привабливості.

На етапі формування плану фінансування інноваційного проекту вирішуються наступні питання:

уточнення вартості і співвідношення власних, залучених і позикових джерел інвестицій;

визначення критичних обсягів залучення капіталу, понад які відбувається збільшення вартості проекту;

зіставлення вартості капіталу з прийнятою нормою внутрішньої рентабельності й відсів його джерел, що перевищують величину норми рентабельності;

коректування інноваційного проекту (програми) з урахуванням сформованого плану фінансування.