Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчальний посібник з ЕОІД (новий).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
2.06 Mб
Скачать

Контрольні питання

  1. Якими видами цілей оперують в управлінні інноваціями?

  2. Які завдання покликані вирішувати цілі управління інноваціями?

  3. З яких фаз складається управління інноваційними процесами?

  4. Які функції виконує підсистема планування інновацій?

  5. Які принципи притаманні плануванню інновацій?

  6. Які види планування розрізняють за цільовою орієнтацією?

  7. Які методи застосовують при плануванні інноваційної діяльності?

3.4. Методи пошуку інноваційних рішень

3.4.1. Методи визначення вітчизняних і світових тенденцій розвитку інноваційних ідей

Середньоімовірний проміжок часу між моментом появи інноваційної ідеї (реєстрація патенту на винахід, публікація футурологичної ідеї проекту й т.п.) і моментом максимального використання цієї ідеї піддається визначенню за допомогою спеціальних методів. Інноваційний менеджер повинен уміти ретельно відслідковувати вітчизняні й світові тенденції розвитку науки й техніки, особливо в сфері діяльності своєї фірми. Для цього необхідно знати існуючу методику й грамотно її застосовувати при аналізі документально-інформаційних потоків. Аналіз великих масивів науково-технічної документації базується, в основному, на наступних методах.

Метод структурно-морфологічного аналізу полягає у фіксації появи принципово нових технічних ідей, розробок, проектів, визначення предметної області й точок їх прикладання в інноваційній діяльності фірми. Результати застосування цього методу в першому наближенні дозволяють обґрунтовано формувати інноваційну стратегію.

Метод визначення характеристик публікаційної активності базується на аналізі інформаційного потоку. Потік публікацій по різних напрямках науки й техніки підкоряється циклічному розвитку й може розглядатися як організована система. Відслідковуючи публікації, можна визначити, на якому етапі життєвого циклу розвитку перебуває предметна область у тій або іншій країні. Метод дозволяє пропонувати конкретні рекомендації з формування науково-технічної політики.

Метод виявлення груп патентів із сімействами патентів-аналогів заснований на тім, що фірми патентують за рубежем тільки ті інноваційні ідеї, які мають практичну значимість. Виявляючи напрямок швидкого збільшення кількості патентів-аналогів, можна встановити спрямованість інноваційної діяльності провідних світових фірм. Повнота наявного в державі патентного фонду дозволяє застосовувати наступні інноваційні механізми: перевіряти вітчизняні товари й зразки на патентну чистоту, оцінювати технічний рівень власних розробок шляхом зіставлення їх з останніми запатентованими розробками, прогнозувати тенденції розвитку наукових напрямків техніки й технології.

За результатами аналізу й підрахунку кількості патентних публікацій за рік можна зробити важливі практичні висновки:

у разі збільшення кількості публікацій за кожний наступний рік по даній темі напрямок можна вважати перспективним, а тему - актуальною;

у випадку рівної кількості публікацій за певний відрізок часу необхідно розробляти паралельні шляхи, а тему досліджень розширити;

якщо кількість патентних публікацій за кожний рік зменшується, то тема досліджень не має достатньої новизни. Потрібно провести додаткові дослідження з пошуку нових принципів, способів, матеріалів, тощо.

Метод термінологічного й лексичного аналізу базується на припущенні про заміну термінологічного апарата при використанні дослідниками теорій, ідей, знань із інших областей техніки й науки. Розвиток інтегральних знань є пов'язаним з великими структурними зрушеннями, які спочатку важко відстежити відомими методами. Термінологічний аналіз дозволяє виявити зародження перспективних інновацій на ранніх етапах і спрогнозувати спрямованість очікуваних структурних змін у тій або іншій області.

Лексичний аналіз текстів аналогічний термінологічному. Розходження складається лише в тім, що розглядаються й приймаються до уваги не конкретні слова - терміни, а словосполучення - лексичні одиниці.

Крім патентних джерел і іншої технічної документації значний масив нової науково-технічної інформації може знаходитися в періодичних виданнях науково-технічної літератури: у журнальних статтях, збірниках матеріалів конференцій, монографіях і т.і. Необхідна публікація в науково-технічній літературі вибирається за допомогою бібліотечних каталогів. Існують каталоги трьох видів: алфавітний, у якому література розміщається за абеткою залежно від прізвища авторів або назви; систематичний, де література розміщена відповідно до Універсального десяткового класифікатора - системі УДК; алфавітно-предметний, допоміжний до систематичного каталогу, у якому за допомогою основних понять по темі досліджень можна знайти відповідний розділ УДК.

Метод показників заснований на аналізі показників технічних систем. Кожна технічна система описується певним набором показників. З розвитком науково-технічного прогресу вони вдосконалюються, що й відбивається в технічній документації. Вивчаючи динамічні характеристики показників технічних та інших систем, можна скласти досить повну уяву про тенденції проведення наукових пошуків і спрямованості інноваційних процесів у світовій і вітчизняній практиці.