Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчальний посібник з ЕОІД (новий).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
2.06 Mб
Скачать

3.6.4. Оцінка економічної ефективності інноваційного проекту

При оцінці ефективності інноваційного проекту порівнянність різночасних витрат, результатів і ефектів досягається шляхом їхнього приведення (дисконтування) до цінності (вартості) у початковому періоді. Для цього використовується норма дисконту (Е) - прийнятна для інвестора норма доходу на капітал (внутрішня норма прибутку).

Приведення до базисного моменту часу витрат, результатів і ефектів, що мають місце на t-му кроці (року) реалізації проекту, виробляється шляхом їхнього множення на коефіцієнт дисконтування, визначений як

(3.3)

де t - номер кроку розрахунку (t = 0,1,2,. . .,Т); Т - горизонт розрахунку, рівний часу реалізації проекту (тривалість життєвого циклу інновації), років.

В даний час відповідно до рекомендацій ЮНІДО (Організації Об'єднаних Націй по промисловому розвитку) у закордонній і вітчизняній практиці застосовуються наступні показники оцінки ефективності інноваційних проектів.

1. Чистий дисконтованний доход (ЧДД) - обчислюється як сума дисконтированних потоків доходів і витрат на всьому розрахунковому проміжку Т:

, (3.4)

де Д t - результат (доход), досягнутий у t-му році; Зt - поточні витрати в t-му році; Кt - розмір інвестицій (капітальних вкладень у t- му році; здійснення проекту.

Позитивне значення ЧДД говорить про те, що проект ефективний і може принести прибуток у встановленому обсязі.

2. Індекс доходності (прибутковості, рентабельності) проекту показує, чи зможе поточний доход від проекту покрити капітальні вкладення в нього. Він розраховується по формулі:

. (3.5)

Ефективним вважається проект, ІД якого більше 1.

3. Середньорічна рентабельність проекту (Rс ) розраховується по формулі:

, (3.6)

Отримане значення Rс необхідно порівняти з установленою нормою дисконту Е. Якщо Rс. ≥ Е , то інвестування проекту доцільно.

4. Проста норма прибутку на інвестовані витрати:

. (3.7)

де ЧП t- чистий прибуток у t- му році;

Рt - відсотки на позиковий капітал, нараховані в t- му році.

Цей показник відбиває ступінь прибутковості інвестицій в інноваційний проект. Якщо R>100%, то інвестиції в даний проект доцільні.

5. Проста норма прибутку на акціонерний капітал:

, (3.8)

де Кat - акціонерний капітал.

Даний показник характеризує середню прибутковість акцій протягом життєвого циклу інновації Т.

6. Коефіцієнт фінансової автономності проекту:

(3.9)

де Са t - власні засоби підприємства - ініціатора проекту; Zt - позикові засоби.

Він характеризує фінансову міцність проекту і повинний бути більше одиниці. Якщо Кфа=1, то фінансова автономія досягає критичної крапки.

7. Період окупності проекту (Топ) являє собою мінімальний часовий проміжок, вимірюваний в місяцях (або роках), починаючи з якого первісні капітальні вкладення та інші витрати (К), зв'язані з реалізацією інноваційного проекту, покриваються сумарними результатами від його здійснення, тобто з моменту, коли ∑ЧДД=∑ (Кt+Зt).

Поряд з вище викладеними показниками можливе використання і ряду інших: крапки беззбитковості, норми прибутку, капіталовіддачи, інтегральної ефективності витрат і ін. Застосування цих показників залежить не від конкретного проекту, а поставлених цілей.

Потенційного інвестора, що фінансує інноваційний проект, цікавить ступінь комерційного ризику вкладення засобів у створення конкурентноздатної продукції. Для оцінки ефективності інноваційної діяльності можливих виконавців проекту й вибору надійного підрядчика рекомендується застосовувати коефіцієнт фактичної результативності роботи (г). Розрахунок цього показника виконується по формулі:

, (3.10)

де ∑R- сумарні витрати по закінчених роботах, прийнятих (рекомендованих) для освоєння в серійному виробництві;

Qi - фактичні витрати на НДДКР за і-й рік; Н2 і Н1 - незавершене виробництво по НДДКР відповідно на кінець і початок аналізованого періоду часу; N - число років аналізованого періоду часу.

Рішення про інвестування засобів у проект повинне прийматися з урахуванням значень усіх перерахованих показників у сукупності, а також інтересів всіх учасників інвестиційного проекту. Немаловажне значення в прийнятті цього рішення повинна грати структура і розподіл капіталу в часі.