Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
harkiv_2009.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
8.27 Mб
Скачать

13.11. Участь громадськості у процесі прийняття рішень

У відповідності до Орхуської Конвенції Держуправлінням охорони навколишнього природного середовища в Харківській області здійснюються необхідні заходи з метою дотримання положень доступу до інформації, участі громадськості в прийнятті рішень і доступу до правосуддя з питань, що стосуються навколишнього природного середовища.

Дотримуючись вимог Конвенції стосовно створення та підтримки прозорої і злагодженої структури для забезпечення громадськості достовірною інформацією Держуправлінням ОНПС в Харківській області створено Орхуський інформаційний центр на базі Українського державного науково-дослідного інституту проблем водопостачання, водовідведення та охорони навколишнього природного середовища «УкрВОДГЕО». Центр забезпечує умови безперешкодного доступу громадськості до екологічної інформації та залучення її до прийняття важливих екологічних рішень, бере участь у виконанні завдань Держуправління ОНПС в Харківській області щодо впровадження вимог Орхуської конвенції.

З 2004 року Центром проводяться консультації громадськості, що стосуються стану складових навколишнього природного середовища (повітря, атмосфера, вода, земля і природні об’єкти), надається максимум екологічної інформації про фактори, що впливають на складові довкілля. У тісній співпраці здійснюється інформаційно-пропагандистська діяльність, спрямована на підвищення інформованості громадськості з екологічних проблем, причин їх виникнення та шляхів подолання.

З метою розширення участі громадськості у процесах прийняття екологічно важливих рішень при Держуправлінні охорони навколишнього природного середовища в Харківській області створено Громадську раду.

Основним завданям Громадської ради є активізація процесу формування свідомості та позиції громадськості щодо подальшого розвитку екологічної політики, підтримка громадських ініціатив, організація обміну екологічною інформацією між держуправлінням та громадськістю Харківщини. Громадська рада є організатором конференцій, “круглих столів”, семінарів, тощо.

Станом на 1 січня 2010 року до Громадської ради входить 19 громадських екологічних організацій, що є важливим кроком у процесі координації діяльності держуправління і громадськості. Протягом 2009 року було проведено 2 засідання ради, на яких розглядалися питання: ’’Про організацію роботи Громадської ради при Держуправлінні протягом року’’, проведення Дня Довкілля в Харківській області, питання щодо розбудови природно-заповідного фонду Харківщини. Також розглядався звіт та план роботи з громадськістю та діяльності Громадської ради на ІІ півріччя 2009 року.

Обмін екологічною інформацією між Держуправлінням та громадськістю Харківської області також здійснюється шляхом розміщення інформації на веб-сайті, розсилки електронною поштою прес-релізів, поширення інформаційних повідомлень серед регіональних ЗМІ. Крім цього ведеться робота по розповсюдженню поліграфічних видань: «По заповідним місцям Харківщини», «Екологічна ситуація в Харківській області», спецвипуск журналу «Губернія», Екологічний атлас Харківської області. Щорічно здійснюється видання розділу Національної доповіді України про охорону навколишнього природного середовища Харківської області, що відповідає вимогам статті 3 Орхуської Конвенції про безперешкодний доступ громадян до інформації.

Держуправління ОНПС бере участь у проведенні екологічних конференцій та конкурсів на екологічну тематику. Щорічно запрошується до складу жюрі екологічної дитячої обласної виставки, що проводиться в рамках Всеукраїнського екологічного конкурсу «Замість ялинки – новорічний букет» головною метою, якої було формування екологічної, естетичної культури учнівської молоді, гармонії їх відносин з природою. У виставці взяли участь школярі, учнівські колективи шкіл, позашкільних навчальних закладів з 35-ти районів і міст Харківської області.

9 січня 2009 року відбулась прес – конференція, присвячена підведенню підсумків операції «Новорічна ялинка - 2009», крім того, результати проведення операції широко висвітлювались регіональними ЗМІ.

У 2009 рокці Держуправління разом з Державною екологічною інспекцією взяла участь у проведенні екологічної природоохоронної акції «День байбака», прийняла активну участь в організації інформаційно-просвітницьких заходів з метою підвищення екологічної свідомості населення, у тому числі в проведенні дитячої екологічної виставки; обласного етапу Всеукраїнського конкурсу «Ліси для нащадків», «Птах року», які проводились Харківським обласним Палацом дитячої та юнацької творчості.

Фахівці Держуправління беруть участь у громадських слуханнях стосовно актуальних для харківської громади питань, які проводить міська влада, це – діяльності підприємств, видалення дерев, будівництво нових транспортних та соціальних об’єктів, тощо.

Враховуючи п. 5 наказу Мінприроди від 15.03.07 № 101 «Про затвердження Порядку взаємодії державних екологічних інспекцій в областях, містах Києві та Севастополі з державними управліннями охорони навколишнього природного середовища в областях, містах Києві та Севастополі» у засобах масової інформації (ЗМІ) висвітлюються спільні заходи, що здійснюються Держекоінспекцією в Харківській області та Держуправлінням охорони навколишнього природного середовища в Харківській області.

Крім того, екологічний стан області, діяльність Державної екологічної інспекції в Харківській області висвітлюється в газеті „Екологія сьогодні”, засновником якої є Державна екологічна інспекція в Харківській області.

Протягом 2009 року видано 49 номерів газети. Відповідна інформація розміщується також на веб-сайтах Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Харківській області, Державної екологічної інспекції в Харківській області та надається для розміщення на веб-портал Мінприроди.

Відповідно до вимог Орхуської конвенції Інспекцією здійснюються необхідні заходи щодо дотримання положень конвенції в частині доступу громадськості до інформації та прийнятті рішень і доступу до правосуддя з питань, що стосуються навколишнього природного середовища. Інспекцією, через власні засоби масової інформації та регіональні ЗМІ до грамдськості доведена інформація щодо відкриття гарячої лінії Мінприроди України.

Також, у січні 2009 року громадськість проінформована про необхідність санкціонованої утилізації сухих хвойних дерев.

Вищезазначена інформація широко висвітлювалась у регіональних засобах масової інформації, друкованому виданні Інспекції газеті “Екологія сьогодні”.

Інформація про початок сезону полювання в Харківській області, а також вимоги до його проведення, ліміт відстрілу дичини була доведена до відома громадськості наприкінці серпня 2009 року через сайт Держекоінспекції та друковані ЗМІ Харківської області.

У серпні та вересні громадськість проінформавана щодо недопущення несанкціонованого спалення стерні та сухого листя. Щотижнево, Інспекцією проводились рейдові перевірки з виявлення порушників природоохоронного законодавства, що здійснювали несанкціонаване спалення листя та залишків сухої рослинності.

Для забезпечення безперешкодного доступу громадян до інформації на базі Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Харківській області було створено громадську приймальню де працює «гаряча телефонна лінія» (тел. (8057) 705 56 57). Прийом відвідувачів проводитися фахівцями-екологами та керівництвом Держуправління.

Таким чином, громадськість Харківщини має змогу брати участь у процесі прийняття рішень стосовно екологічних питань, активно залучається до обговорення актуальних екологічних проблем. Держуправлінням охорони навколишнього природного середовища в Харківській області створено всі умови для оперативного інформування громадськості про стан довкілля області.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]