Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
harkiv_2009.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
8.27 Mб
Скачать

5.3.3. Охорона та відтворення видів тварин, занесених до Червоної книги України, та тих, що підпадають під дію міжнародних договорів України

Станом на 01.01.10 в зооекспозицію Харківського зоопарку входить 387 видів тварин в кількості 6674 особин. Серед них 223 види - рідкісні.

Володіння цінним поголів’ям рідкісних та зникаючих видів тварин обумовлює багаторічну участь в міжнародних програмах збереження тварин у зоопарках. В програму Інтернаціонального європейського збереження (ЕЕР) із зооколекції зоопарку включено 13 видів тварин, в тому числі орлан-білохвост, чорний гриф, амурський леопард, тигр амурський, кінь Пржевальского, туркменський кулан, а також 10 видів тварин включені до Європейської племінної книги – ESB.

Охорона та відтворення тваринного світу

Таблиця 5.3.3.1.

Район

Усього видів тварин, занесених до Червоної книги України, екз.

Кількість видів тварин, занесених до Червоної книги України, відтворено на територіях та об’єктах ПЗФ,

екз., назва

Кількість популяцій видів тварин, занесених до Червоної книги України, які зникли , од., назва

Всього по області

136

-

-

Охорона та відтворення видів тварин, занесених до Червоної книги України, та тих, що підпадають під дію міжнародних договорів України на сьогоднішній день є не можливою, тому що досі популяції цих видів не картографовані.

Кількість видів фауни, яким загрожує небезпека

Таблиця 5.3.3.2.

Назва виду

Кількість видів

Види, яким загрожує небезпека

2005

2006

2007

2008

-

-

-

-

-

-

5.3.4. Стан та динаміка інвазивних видів тварин, а також їх вплив на аборигенне біорізноманіття

Інвазивні чужорідні види – це рослини, тварини, хвороботворні мікроорганізми та інші організми, які не є притаманними до певної екосистеми, і які можуть завдати економічного, екологічного збитку або шкідливо впливати на здоров'я людини.

Карантинний організм – вид шкідника, бур’яну , збудника хвороби рослини , який відсутній або частково поширений на території країни й офіційно контролюється , становить потенційну загрозу значних пошкоджень рослин чи продукції в разі занесення чи самостійного проникнення .

В Харківській області зареєстровано 7 карантинних організмів та 1 регульований некарантинний організм, що є обмежено розповсюдженими на території України . Ці організми потрапили до України багато років тому , але небезпека від цього не зменшується .

Набув поширення карантинний бур’ян - амброзія полинолиста, що впливає на погіршення екології землі. Велику шкоду завдає амброзія посівам сільськогосподарських культур та є алергеном для населення в період цвітіння.

Такі карантинні організми як гірчак рожевий, ценхрус якірцевий, золотиста картопляна нематода виявлені на невеликих площах, локалізовані та не набули масового розповсюдження.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]