Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
harkiv_2009.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
8.27 Mб
Скачать

13.11.2. Громадські рухи

Надаючи великого значення громадському екологічному руху, Держуправління розглядає свої функції не як регулюючі i регламентуючі громадський рух, а як функції, які сприяють i надають методичну допомогу в роботі.

На думку вчених, громадський екологічний рух в Україні зародився саме в Харкові, доказом цього є факт виникнення при Харківському університеті Харківського товариства любителів природи, перші збори якого відбулися у 1906 році. Згодом, наступником цієї організації стало Українське товариство охорони природи, яке діє на Харківщині більше 60 років. Основним напрямом роботи товариства є виховна та просвітницька робота серед населення області, особливо серед дітей та молоді. Завдяки тісному співробітництву Товариства зі шкільними та позашкільними дитячими закладами, центрами дитячої та юнацької творчості, в області регулярно проводяться конкурси дитячої творчості, уроки екології в школах, дитячі екологічні семінари та виставки тощо.

Просвітницька діяльність Товариства здійснюється також через видавничу діяльність, шляхом регулярних виступів у ЗМІ, насамперед, у радіо- та телевізійних передачах екологічного спрямування, а також – завдяки проведенню круглих столів та семінарів, організації тематичних виставок, проведенню екскурсій по заповідним місцям регіону, екологічних суботників.

Харківська обласна організація Всеукраїнської екологічної ліги ставить за мету радикально змінити екологічну ситуацію в регіоні, сформувати природоохоронний менталітет, підвищити рівень екологічної освіти і культури громадян, створити дієву модель та механізми участі громадськості у прийнятті та реалізації рішень, що стосується конкретних екологічних проблем, здійснення вільного обміну досвідом та інформацією у сфері збереження довкілля.

Молодіжний екологічний рух на Харківщині представлений такими організаціями як Дружини охорони природи Харківського національного педагогічного університету ім. Г.С. Сковороди та Харківського аграрного університету ім.. В.В. Докучаєва, які систематично аналізують діяльність органів влади та місцевого самоврядування, активно відстоюють позицію щодо збереження біорізноманіття та невтручання в екосистеми. Активно діє студентська агітбригада, загін волонтерів - екологів. Студенти - активні учасники Всеукраїнських та Міжнародних науково - практичних конференцій з екологічних проблем.

Окремим напрямом екологічного руху на Харківщині є наука. Харків є центром українського студентства, містом з великою кількістю вузів, де готують фахівців-екологів для усієї країни. Наукові роботи та дослідження студентів-харків’ян високо оцінюють на всеукраїнських та міжнародних наукових конференціях, виставках та семінарах тощо.

Громадських рух Харківщини також представлений діяльністю такої відомої в Україні та за її межами Харківською міською організацією “Мама-86-Харків”, яка займається просвітницькою діяльністю серед широких верств населення, особливо жіноцтва. Приймає активну участь у семінарах та акціях на національному та місцевому рівнях щодо вирішення проблем безпечної утилізації непридатних для використання пестицидів і взагалі відходів, а також підвищення якості питної води.

Таким чином, громадський екологічних рух на Харківщині має сталі сторічні традиції, представлений організаціями, які мають різні пріоритети у своїй щоденній діяльності, але разом з тим мають єдину мету – покращення екологічної ситуації та збереження довкілля Харківщини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]