Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
harkiv_2009.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
8.27 Mб
Скачать

13.11.1. Діяльність громадських екологічних організацій

На сьогодні найбільш активну, лідируючу позицію займають в Харківській області вже досить відомі в Україні, і, навіть, за кордоном такі громадські екологічні організації, як Харківська обласна організація Всеукраїнської екологічної ліги, Харківська обласна Рада Українського товариства охорони природи, обласна та міська організації Партії Зелених України і УЕА „Зелений Світ”, Харківська міська громадська організація «Партнерство”, молодіжна громадська організація школярів та учнівської молоді «Екоцентр» та інші.

Харківська обласна організація Всеукраїнської екологічної ліги у своїй діяльності ставить за мету радикально змінити екологічну ситуацію в регіоні, сформувати природоохоронний менталітет, підвищити рівень екологічної освіти і культури громадян, створити дієву модель та механізми участі громадськості у прийнятті та реалізації рішень, що стосується конкретних екологічних проблем, здійснення вільного обміну досвідом та інформацією у сфері збереження довкілля. У цій діяльності Товариство співпрацює з Державним управлінням охорони навколишнього природного середовища в Харківській області, Державною екологічною інспекцією в Харківській області, обласною санітарно-епідеміологічною станцією, обласним управлінням лісового та мисливського господарства та ін..

У 2009 році фахівцями Харківської обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги (ХОО ВЕЛ) розроблено наукове обґрунтування створення регіонального ландшафтного парку «Петровські балки» у Харківському районі Харківської області. В березні - травні провели щорічний фестиваль дитячої екологічної творчості «Свіжий вітер». В червні - серпні 2009 року, з метою здійснення належного екологічного виховання молоді, поширення міжнародного співробітництва в галузі охорони навколишнього природного середовища організовувала та провела міжнародний польовий екологічний табір. Місце розташування табору – Харківський район Харківської області на території майбутнього регіонального ландшафтного парку «Петровські балки». Програмою табору передбачалося проведення польової практики студентів Харківської національної академії міського господарства, міжнародний семінар з біоакустики, семінар по екологічній освіті школярів, вивчення досвіду роботи волонтерського табору Харківської організації «Новий Акрополь» та міжнародного волонтерського табору «Світ України». В жовтні місяці активісти ХОО ВЕЛ прийняли участь в акції «Посади своє дерево».

За підтримки Харківської обласної організації “Всеукраїнська екологічна ліга” в області створено 15 організацій Всеукраїнської дитячої спілки “Екологічна варта”, що опікуються проблемами довкілля. Мета діяльності спілки – виховання екологічної свідомої особистості через організацію цікавої екологічної роботи з дітьми та молоддю, їх участь у дослідницькій роботі та природоохоронних акціях, допомога новому поколінню в усвідомленні себе частиною світу, в якому ми живемо.

У 2009 році в роботі президії Харківської обласної Ради Українського товариства охорони природи (УкрТОП) значне місце відводилось вихованню екологічної культури населення за допомогою всіх просвітницьких засобів.

Завдяки фінансовій підтримці обласного фонду охорони навколишнього природного середовища президією Харківської обласної Ради (УкрТОП) було проведено обласні масові екологічні акції:

- «Весняна толока з озеленення та благоустрою»; «Всеукраїнський День Довкілля»; «День Землі»; «Чиста України – чиста Земля-2009»; «Осінь без диму»; « До чистих джерел».

Спільно с обласним Палацом дитячої та юнацької творчості організовано 11 обласних конкурсів:

- «Мій рідний край, моя Земля»; «За чисте місто» (селище, село)»; «Ліси для нащадків»; «В об’єктиві натураліста»; «Птах року»; «Рослини – рятівники від радіації»; «На краще внутрішнє та зовнішнє озеленення навчальних закладів»; «Джміль та бджілка»; «Екологічних агітбригад»; «На кращу екологічну стежку».

Президією Харківської обласної Ради Українського товариства охорони природи спільно с обласним Палацом дитячої та юнацької творчості проведено чотири обласні виставки:

- «Щедрість рідної землі»; «Коли відходи стають корисними»; «Наша мрія – вода чиста, Земля красива»; «Замість ялинки – новорічний букет».

У 2009 році президією обласної ради УкрТОП видано:

- Збірка «З природою живи у дружбі» - ілюстрований каталог кращих творчих наукових, дослідницьких та експериментальних робіт школярів та учнівських колективів Харківщини за підсумками обласних екологічних акцій, конкурсів, виставок.

- Кольоровий плакат «Червона Книга Харківщини. Рослинний світ.»

Здійснювалось поновлення матеріалу на 4-х стендах обласної інформаційної вітрини, що в саду ім. Т.Г. Шевченка, проводилися і інші практичні й просвітницькі заходи із залученням широкого загалу учнівської та студентської молоді, активістів - природолюбів.

Президія обласної та районних рад Товариства у звітному періоді організували та провели ряд масових екологічних акцій, спрямованих на залучення громадян до конкретної практичної природоохоронної діяльності. Так, на виконання Указу Президента України були широко розгорнуті роботи по наведенню санітарно-екологічного порядку на території населених пунктів, лісових масивів, в межах водоохоронних зон. Найбільша увага приділялася ліквідації стихійних сміттєзвалищ, впорядкуванню територій природно-заповідних об’єктів, парків, скверів, братських могил, меморіалів, створенню нових зелених насаджень, розбивці газонів, квітників. Серед заходів, ініційованих Президією облради (УкрТОП), треба відзначити обласну акцію «Чиста Україна - чиста Земля», в якій у 2009 році взяло участь 245750 чол. Проведено велику кількість просвітних природоохоронних заходів під гаслом «Збережемо чистою нашу Землю».

Природоохоронна громадськість області в 2009 році продовжила заходи з обліку, розчистки, благоустрою джерел, витоків малих річок в рамках щорічної акції «До чистих джерел». В рамках акції спільно з обласним Палацом дитячої та юнацької творчості проведено щорічний обласний конкурс «До чистих джерел», на який було представлено понад 60 матеріалів – звітів про роботу шкіл та позашкільних закладів освіти з вивчення стану та практичних заходів щодо збереження малих річок, джерел та інших водойм області.

В звітному періоді значну увагу було приділено заходам зі збереження та розширення природно-заповідного фонду області. Активісти товариства взяли участь у підготовці Колегії облдержадміністрації 17.07.2009 з проблем збереження ПЗФ, на якій розглянуто стан та перспективи його розширення. Було організовано масовий виїзд активістів - природолюбів до Шарівського парку садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення, в якому взяли участь і вищі посадові особи області. Під час екологічного суботника на його території був виконаний значний обсяг робіт по розчистці парку від сухих гілок, побутового сміття, догляду за деревами та кущами.

На протязі кількох років обласне товариство охорони природи спільно з молодіжною громадською організацією школярів та учнівської молоді «Екоцентр» та Харківським обласним Палацом дитячої та юнацької творчості проводять акцію «Діти-дітям», в рамках якої члени обласної юнацької секції вирощують розсаду квітів, декоративних кущів та передають їх для озеленення Харківського обласного дитячого будинку №1, Харківського обласного інтернату № 4, шпиталю для ветеранів Великої Вітчизняної війни. Серед найбільш масових екологічних акцій треба відзначити:

- обласний етап Всеукраїнського конкурсу «Мій рідний край, моя Земля»; «На кращу навчально-виховну екологічну стежку»; «В об’єктиві натураліста»; «Ліси для нащадків»; «Птах року», в ході якого проведено акції «День зустрічі птахів», «Годівничка», «Будинок для птахів», конкурси «На кращу розповідь про птахів»;

- обласний тур дитячого Всеукраїнського конкурсу «Джміль та Бджілка»;

- обласний етап Всеукраїнського конкурсу-огляду внутрішнього та зовнішнього озеленення навчальних закладів;

- новорічна акції «Замість ялинки – зимовий букет»;

- обласний етап Всеукраїнської акції «Рослини – рятівники від радіації».

В місті Харкові та області продовжували свою діяльність головні центри з підвищення екологічної культури населення народні університети «Природа». Навчання в обласному університету здійснювалось за програмою екологічного факультету.

Спільно з Харківським національним універсітетом ім.. В.Н. Каразіна були організовані IV-ті наукові Таліївські читання, присвячені пам’яті засновника громадського природоохоронного руху в Україні і на Харківщині, приват-доцента Харківського університету В.І. Талієва.

При президії обласної Ради Українського товариства охорони природи працює громадська експертна рада з проведення незалежної громадської екологічної експертизи.

Через економічну кризу значно скоротилась кількість громадських екологічних експертиз стосовно проектів, потенційно небезпечних для довкілля та таких, що мають значний громадський резонанс. Так, було виконано громадську екологічну експертизу проекту реконструкції вулиці Римарської, пов’язаного зі знесенням значної кількості зелених насаджень, та розробки проектно-кошторисної документації з розчищення русла р. Харків.

Новою ефективною формою роботи президії обласної Ради Товариства, спрямованою на покращення стану довкілля та оперативне вирішення питань стосовно порушень природоохоронного законодавства, стало функціонування в приміщенні Товариства Громадської приймальні та гарячої лінії, за якою кожен мешканець м. Харкова чи області може звернутися зі скаргою чи пропозицією. Кожне таке звернення оперативно розглядається начальником Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Харківській області і за його дорученням співробітники управління перевіряють сигнали. За звітній період скарги населення стосувалися, головним чином, знищення окремих дерев чи цілих парків та скверів під забудову, несанкціоновані сміттєзвалища, незаконне розташування дач у водоохоронних зонах, розповсюдження омели і відсутності ефективних засобів боротьби з нею.

Президії обласної та районної рад Товариства взяли участь в організації та проведенні більшості масових екологічних акцій 2009 року, головна мета яких – залучення всіх верств населення для здійснення конкретних екологічних заходів, спрямованих на зменшення негативного впливу довкілля на життя людей.

Важливу роль у поширенні екологічної інформації відіграють громадські екологічні організації, розміщуючи її на власних сайтах. Для найбільш ефективного використання інформації деякі організації створили власні бази електронної розсилки. Серед таких організацій необхідно відмітити Харківську міську громадську організацію “Незалежна агенція екологічної інформації”, яка створила і постійно поновлює інформацію на Веб-сайті “Світ відходів” (www.waste.com.ua).

Таким чином, діяльність екологічних громадських організацій на Харківщині здійснюється у тісній співпраці з Держуправлінням охорони навколишнього природного середовища, та, за деякими винятками, направлена на пропаганду охорони довкілля та проведення просвітницьких заходів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]