Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
harkiv_2009.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
8.27 Mб
Скачать

13.13. Міжнародне співробітництво у галузі охорони довкілля

Харківська область має великий досвід міжнародного співробітництва. Так, ще у грудні 2001 року Харківська обласна державна адміністрація України і Адміністрація Бєлгородської області Російської Федерації керуючись цілями і принципами Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною та Російською Федерацією від 31 травня 1997 року, Програми міждержавного і прикордонного співробітництва України та Російської Федерації, підписали Угоду про торгово-економічне, науково-технічне і культурне співробітництво.

Держуправлінням разом з Харківською обласною державною адміністрацією розроблено План реалізації заходів до оновленої Програми міжрегіонального та прикордонного співробітництва України з Російською Федерацією до 2010 року.

На виконання протоколу до Угоди від 26 лютого 2003 року між Харківською обласною державною адміністрацією та Адміністрацією Курської області Російської Федерації про торгово-економічне, науково-технічне і культурне співробітництво постійно продовжується обмін інформацією природоресурсного та екологічного напрямку.

Державною екологічною інспекцією в Харківській області регулярно проводяться моніторингові дослідження стану поверхневих вод річок Сіверський Донець та Оскіл у трансграничних створах з Белгородською областю. У випадку виявлення високого та екстремально – високого забруднення інформація передається до Федеральної державної установи «Управление эксплуатации Белгородского водохранилища» (Російська Федерація).

Крім того згідно «Программы контроля качества воды по гидрохимическим и токсикологическим показателям в пограничных створах трансграничных водных объектов зоны деятельности Северсько – Донецкого бассейнового управления (Украины) и Донского бассейнового водного управления (Россия) на 2006-2010 годы», затвердженої Уповноваженими Кабінету Міністрів України та Росії по виконанню угод між Урядами України та Російської Федерації «О совместном использовании и охране трансграничных водных объектов» Харківським регіональним управлінням водних ресурсів відбираються проби у транскордонних створах на річках Оскіл та Сіверський Донець.

В інституті УкрНДІЕП діє Центр підготовки операторів системи "Гамма", призначений для практичного навчання персоналу системи "Гамма" на діючому макеті, який містить наступні основні елементи: станція радіаційного моніторингу, метеостанція, засоби зв'язку та обробки інформації.

Протягом року на базі Інституту продовжив свою роботу Регіональний тематичний центр моніторингу забруднення під егідою міжнародної програми ГЕФ/ПРООН «Програма екологічного оздоровлення басейну Дніпра».

У 2009 році фахівці УкрНДІЕП взяли участь у ряді міжнародних робочих зустрічей, проведених в рамках Проекту створення глибоководного судового ходу в українській частині дельти Дунаю.

З 7 по 11 вересня 2009 р. силами УкрНДІЕП у м. Алушта була проведена Міжнародна науково-практична конференція "Екологічна безпека: проблеми та шляхи їх вирішення", в якій взяли участь провідні фахівці з України, Росії, Білорусі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]