Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
harkiv_2009.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
8.27 Mб
Скачать

Харківський національний університет імені в.Н.Каразіна

1. Розпочато виконання науково-дослідної роботи «Теорія і практика формування якісного складу рослинної продукції широкого вжитку населення України (географічні закономірності)», керівник – проф. Некос В. Ю.

Мета проведення роботи: визначення формування екологічної якості рослинної продукції широкого вжитку населенням України, визначення трофогеографічних закономірностей.

Основними результатами дослідження є наступні:

- визначено здатність овочевої продукції, що найбільш часто споживається населенням і є найбільш корисною, накопичувати різні концентрації важких металів;

- розпочато дослідження різних типів рослинної продукції (картопля, томат, огірок) та деякі типи ґрунту (чорнозем звичайний типовий та ін.) на вміст важких металів (Cd, Co, Cr, Cu, Fe, Mn, Ni, Pb, Zn) в умовах різного ступеню антропогенного навантаження;

- досліджено та визначено головні шляхи надходження важких металів до рослинної продукції широкого споживання населенням.

Крім того, важливим результатом науково-дослідної роботи є визначення трофогеографічних закономірностей формування якісного складу рослинної продукції широкого вжитку населенням України.

За результатами проведення науково-дослідної роботи у 2009 р. опубліковано 12 статей, зокрема 6 - у фахових виданнях.

2. Закінчено проведення науково-дослідної роботи „Функціональне використання нетрадиційних рекреаційних ресурсів на базі адаптивної стратегії природокористування (на прикладі Слобожанського регіону)”, керівник – проф. Некос В. Ю.

Результатом проведеного дослідження стала розробка стратегії функціонального використання нетрадиційних рекреаційних ресурсів (садово-дачних ділянок в межах адміністративних районів), ґрунтуючись на адаптивній стратегії природокористування. В ході проведеної науково-дослідної роботи вивчено структуру нетрадиційних рекреаційних ресурсів в межах Слобожанського регіону, складено опис їх функціонального використання та екологічного стану. Крім того, здійснено моделювання навантаження на навколишнє середовище в наслідок інтенсифікації використання нетрадиційних рекреаційних ресурсів.

За результатами науково-дослідної роботи опубліковано 17 статей, із них 8- у фахових виданнях. Результати роботи апробовані на 12 наукових конференціях та 3 нарадах.

Результати роботи запропоновано до запровадження у відповідні органи місцевого самоврядування та місцеві державні адміністрації.

3. Завершено виконання науково-дослідної роботи «Нормування кількості навчальної інформації для формування висококваліфікованого фахівця-еколога міжнародного рівня», керівник – проф. Некос А. Н.

В рамках проведеної науково-дослідної роботи розраховано кількість навчальної інформації для формування висококваліфікованого фахівця-еколога. Авторами дослідження розроблено систему показників для визначення кількості інформації.

За результатом науково-дослідної роботи опубліковано 9 статей, з них 7 у фахових виданнях. Крім того, результати роботи апробовані під час навчального процесу на екологічному факультеті Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна.

Результати роботи впроваджуються у виданні підручників та навчальних посібників, що входять до «Бібліотеки еколога», що у 2009 р. поповнилась 5 виданнями.

4. Продовжується виконання науково-дослідної роботи «Технології та обладнання промислової переробки полімерних відходів», керівник – ст. викладач Горох М.П.

В рамках науково-дослідної роботи розроблено технології та технічні рішення для організації обладнання щодо переробки полімерних відходів, а також використання полімерних відходів для виробництва продукції господарського вжитку. Керівником науково-дослідної роботи отримано патент на виготовлення каналізаційних технічних елементів із полімерних відходів.

За результатами виконання науково-дослідної роботи підготовлено та видано навчальний посібник. Крім того, результати роботи апробовані під час виробничого процесу на державному комунальному підприємстві «Харківкоммуночиствод».

Захищено кандидатську дисертацію ст. викладачем Горохом М.П. на тему: «Екологічно безпечні технології переробки полімерних відходів (на прикладі Харківського регіону)». Робота виконана на державно-комунальному підприємстві «Харківкоммуночиствод».

Інститут проблем машинобудування ім. А.М.Підгорного НАН України

У 2009 році інститутом виконувались наступні науково-дослідні роботи:

1. НДР "Розробка наукових засад оптимального використання біопалива в двигунах внутрішнього згоряння (ДВЗ) (2 етап. Розрахунково-експериментальні дослідження робочих процесів ДВЗ на біопаливах)" за договором між ІПМаш НАН України та Національною академією наук України в рамках цільової комплексної програми наукових досліджень НАН України «Біомаса як паливна сировина» (“Біопалива”).

Розроблена методика оптимального регулювання іскрового запалення для двигунів внутрішнього згоряння (ДВЗ) дозволяє зменшити витрати палива та сумарної за експлуатаційним циклом токсичності відпрацьованих газів ДВЗ транспортних засобів. Впроваджено на ТОВ "ЕНЕРГОЕКОН" (м. Донецьк).

Розроблена методика оцінки ефективності використання біодомішки (БД) у сумішевих паливах для дизельних двигунів призначена для визначення оптимальних концентрацій БД у сумішевих паливах, які дозволяють заощаджувати до 60 % дизельного палива нафтового походження та знизити рівень токсичності відпрацьованих газів на  30 %. Використана в Інституті біоорганічної хімії та нафтохімії НАН України (м. Київ).

2. За напрямком "Утворення, зберігання та утилізація відходів виробництва і споживання" в 2009 р. в Донецьку обласну державну адміністрацію подано проект "Мобільна установка для утилізації шахтних газів. Експериментальний зразок" з терміном виконання 2009 – 2010 рр.

3. Розроблено проект «Комплекс по демінералізації шахтних вод з утилізацією розсолу до проекту «Будівництво шахти «Любельська» № 1-2» Львівсько-Волинського кам’яновугільного басейну України» на замовлення ТОВ «ССІ- Любеля» м. Львів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]