Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
harkiv_2009.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
8.27 Mб
Скачать

13.4. Державна екологічна експертиза проектної документації

Протягом 2009 року на державну екологічну експертизу надійшло 437 матеріали проектно-кошторисної документації, серед яких позитивну оцінку отримало 360, повернуто на доопрацювання – 70. В порівнянні з 2008 роком показник надходження документації на державну екологічну експертизу зменшився на 35 відсотків.

2008 рік

2009 рік

Загальна кількість проведених експертиз проектно-кошторисної документації, у т.ч:

697

437

- позитивних

468

360

- негативних

229

70

При здійсненні державної екологічної експертизи аналізуються якість та повнота підготовки проектними організаціями матеріалів оцінки впливів на навколишнє середовища у складі документації на будівництво об'єктів загальнодержавного значення, а також об'єктів, що становлять підвищену екологічну небезпеку.

Основними причинами повернення на доопрацювання проектної документації є :

  • відсутність у складі проектно-кошторисної документації матеріалів ОВНС;

-відсутність погодження “Заяви про наміри” органами місцевого самоврядування;

відсутність матеріалів стосовно інформування громадськості про планову діяльність, мету і шляхи її здійснення.

- відсутність даних фонового забруднення атмосфери в районі розміщення запроектованого об'єкта та розрахунків розсіювання викидів забруднюючих речовин в атмосферу;

- не врахування наявності у зонах впливів планованої діяльності об'єктів природно-заповідного фонду.

При проведенні державної екологічної експертизи значна увага приділяється питанню наявності в “Заяві про екологічні наслідки діяльності” інформації щодо очікуємого впливу на навколишнє природне середовище та врахування думки громадськості щодо запланованої діяльності.

Початком врахування думки громадськості є погодження держуправлінням та опублікування в засобах інформації “Заяви про наміри”. Наступним етапом є проведення громадських слухань або відкритих засідань на яких замовник планованої діяльності забезпечує інформування громадськості про прийняті проектні рішення. За результатом проведення громадських слухань оформлюється відповідний протокол. Заключним етапом є опублікування “Заяви про екологічна наслідки діяльності”, яка містять узагальнені рішення про враховану частину громадських пропозицій.

З метою інформованості громадськості, сприяння її участі у процесі прийняття рішень з питань охорони довкілля щотижня готується інформація на веб-сайт держуправління про надходження та розгляд до державної екологічної експертизи проектно-кошторисної документації.

Для удосконалення проведення державної екологічної експертизи та оцінювання впливу запланованої діяльності суб’єктами господарювання Мінприроди розроблена “Методика з оцінки екологічних ризиків при забрудненні навколишнього природного середовища”. Ця методика дозволяє досліджувати екологічні ризики, їх рівні та визначає методи дослідження небезпек і кількісні оцінки ризиків.

Також Мінприроди внесено зміни до Переліку видів діяльності та об’єктів, що встановлять підвищену екологічну небезпеку. Перелік розширено та конкретизовано. У тому числі включено “виробництво продукції з використанням генетично-модифікованих організмів”. На даний час Перелік надано на затвердження до Кабінету Міністрів України.

До найзначніших об’єктів, які пройшли державну екологічну експертизу протягом 2009 року та отримали оцінку:

Позитивну:

1. Робочий проект “Несамохідне транспортне обладнання для технічного обслуговування верхньої будівлі колії залізниці з переробкою твердих відходів в м. Харкові по майд. Привокзальному, 1”.

2. Робочий проект “АГЗП ТОВ "Тополь", газифікація АЗС по вул.Українська, 12 в с. Кам"янка Ізюмського району Харківської області”.

3. Робочий проект на спорудження розвідувальної свердловини №7 Ольгівської площі.

Негативну:

1. Робочий проект “Модернізація технологічної лінії з виготовлення соусів на підприємстві ЗАТ “Філіп Морріс Україна”.

2. Робочий проект “Об"єкти облаштування УПГ Денисівського ГКР. Чугуївський район. Будівництво шлейфу та інгібіторопроводу від свердловини .№3”.

3. Проект будівництва очисних споруд по технології повної біологічної очистки госпобутових стоків "Віотал" продуктивністю 50 м.куб./добу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]