Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НММ-дв09-10.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
961.02 Кб
Скачать

Розділ IV. Криміналістична методика

Тема 19. Загальні положення криміналістичної методики

Теоретичні питання. Поняття криміналістичної методики, її сис­тема: загальні положення, окремі криміналістичні методики розс­лідування певних категорій злочинів. Завдання криміналістичної ме­тодики, значення для практики розкриття і розслідування злочинів. Її зв’язок з криміналістичною технікою і так­тикою, іншими галузями наукового знання. Принципи, джерела криміналістичної методики. Практика, передовий досвід правоохорон­них органів як основне її джерело.

Класифікація окремих криміналістичних методик.

Структура окремої криміналістичної методики розслідування певної категорії злочинів: обставини, що підлягають доказуванню (встановленню) в перебігу розслідування; криміналістична характери­стика злочину; типові дослідчі ситуації в стадії порушення криміналь­ної справи (підготовчого етапу розслідування), програми перевірки заяви (повідомлення) про злочин з метою виявлення його ознак; типові слідчі ситуації початкового та наступного етапів і програми (алго­ритми) розслідування; особливості тактики окремих специфічних слідчих дій, провадження інших заходів, тактичних операцій.

Тема 20. Методика розслідування вбивства

Теоретичні питання. Обставини, що підлягають установленню під час розслідування вбивства. Характер, причина, час настання смерті. Форма вини, мо­тиви злочину. Умови, що сприяють учиненню вбив­ства.

Криміналістична характеристика вбивст­ва. Дані про потерпілих (жертви злочину), їх віктимну поведінку. Способи, засоби вчинення вбивства. Слідова “картина” з урахуванням місця, часу, інших умов учинення вбивства. Дані про вбивць. Злочинці, які вчиняють убивства на замовлення. Взаємозв’язок елементів криміналістичної характери­стики та її значення для розслідування вбивства.

Типові дослідчі ситуації в стадії порушення кримінальної справи. Ха­рактерні приводи до порушення, ознаки, що свідчать про вбивство. Дослідча ситуація, в умовах якої необхідна пе­ревірка заяви (повідомлення) про цей злочин з метою виявлення його ознак, про­грама перевірки: версії, перевірочні заходи. Використання спеціальних знань, можливостей органів дізнання, криміналі­стичних обліків.

Типові слідчі ситуації, що складаються на початковому етапі розслідування вбивства. Джерела вихідної інформації. Програми (ал­горитми) розслідування в умовах початкових ситу­ацій. Типові загальні та окремі версії, слідчі дії, інші заходи, в тому числі з організації взає­модії слідчого з оперативними працівниками органів внутрішніх справ, використання даних криміналістичних обліків, суб’єктивних портретів, тактичні операції. Основні типові слідчі ситуації наступного етапу та напрямки розслідування вбивства в їх умовах.

Особливості тактики окремих специфічних слідчих дій, тактич­них операцій. Огляд місця по­дії, трупа. Су­дово-медична та інші види експертиз. Затримання, освідування підозрюваного. Допит свідків, підоз­рюваного, обвинуваченого. Відтворення обстановки і обставин події. Тактична операція по вста­новленню особи невпізнано­го трупа.

Уміння з тем 20–24. Визначати з належним аргумен­туванням у конкретній дослідчій ситуації можливість порушення за первинними матеріалами, які надійшли до слідчого, кримінальної справи про вбивство, крадіжку, привласнення, розтрату майна або за­володіння ним шляхом зловживання службовим становищем, злочин проти безпеки виробництва, незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів, прекурсорів чи збут наркотич­них засобів, психотропних речовин або їх аналогів; обирати, виходячи із умов цієї ситуації, про­граму перевірки відповідної заяви (повідом­лення) про один із зазначе­них злочинів, провадити перевірку з метою виявлення його ознак, складати для цього її план.

Обирати, виходячи з умов конкретної слідчої ситуації, програму розслідування перелічених злочинів на початковому етапі, провадити розслідування, складати для цього його план.

(У навчальних умовах: Аналізувати за матеріалами копії архівної справи про умисне вбивство, крадіжку, привласнення, розтрату майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, злочин проти безпеки виробництва, незаконне виробництво, виготов­лення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів, прекурсорів чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів і відобра­жати в складеній у довільній формі аналітичній довідці методику роз­слідування відповідного злочину).

Уміння з теми 20: Розробляти план тактичної операції по встановленню особи невпізнаного трупа (окремий чи як складову загального плану розслідування).