Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НММ-дв09-10.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
961.02 Кб
Скачать

3. Вирішити письмово за вказівкою викладача частину задач з теми 9 зі збірника задач з криміналістики. Методичні поради з виконання завдання для срс і підготовки до заняття

1. У перебігу роботи над матеріалом теми потрібно звернути увагу на те, що в навчальній літературі відповідна глава називається по-різному, зокрема: “Кримінальна (криміналістична) реєстрація” або “Інформаційно-довідкове забезпечення криміналістичної діяльності” тощо. Інколи ця глава розміщена не в розділі „Криміналістична техніка”, а в інших, наприклад, виділеному окремо з проблем організації розкриття і розслідування злочинів. Матеріал пропонується вивчати, за деякими винятками, за українськими підручниками та іншими джерелами (рекомендовані до теми).

2. Під час виконання завдання для СРС слід розібратися, що означають поняття форми, спо­собу формування криміналістичних обліків і які є форми, способи. Для цього можна використати й російські підручники за ред. Р.С. Бєлкіна, М.П. Яблокова, Д.М. Балашова, М.М. Балашова і С.В. Малікова (рекомендовані як додаткові джерела до всіх розділів і тем). Перелік форм, способів криміналістичного обліку міститься в навчальному посібнику В.С. Кузьмічова і Г.І. Прокопенка.

При цьому слід виходити з того, що поняття форми означає, у вигляді чого ведуться відповідні криміналістичні обліки: списку, бази даних (як правило, комп’ютерної) тощо. Спосіб визначає, яким чином, за допомогою чого фіксуються реєстраційні ознаки тих об’єктів, що підлягають реєстрації, зокрема розрізняють: описовий, колекційній, кодування тощо.

Заняття 13, 2 години

Тема 10. Загальні положення криміналістичної тактики Завдання для підготовки до заняття

1. Розв’язати тести з теми 10 зі збірника тестів з криміналістики.

2. Вивчити питання, запропоновані для обговорення планом заняття.

Методичні поради з виконання завдання для срс і підготовки до заняття

1. Під час роботи над навчальним матеріалом з теми 10 слід враховувати, що стосовно назви третього розділу криміналістики, а отже й змісту, та основних категорій криміналістичної тактики існують дискусії. Достатньо повно висвітлюється матеріал в основному підручнику за ред. В.Ю. Шепітька. Можна використати підручники М.В. Салтевського, за ред. П.Д. Біленчука, навчальний посібник В.С. Кузьмічова і Г.І. Прокопенка, працю В.Ю. Шепітька, 2007, рекомендовану до цього розділу та праці інших авторів, рекомендовані до теми.

2. Для виконання завдань для СРС доцільно використати названі джерела. Про тактичний ризик мова йде в підручниках за ред. В.Ю. Шепітька, його праці. Доречно скористатися названими в методичних порадах до заняття 1 з теми 1 працями Р.С.Белкіна та підручниками за його редакцією.

3. Див. також п. 3 методичних порад до заняття 2 з теми 1.

Заняття 14, 2 години

Тема 11. Тактика побудови і перевірки версій та планування розслідування Завдання для самостійної роботи студентів

1. Вивчити питання про класифікацію криміналістичної версії, виготовити схему-конспект її класифікації за основними, прийнятими в криміналістиці, підставами.

2. Вивчити, стисло законспектувавши основні положення, питання про сутність принципів планування.