Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НММ-дв09-10.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
961.02 Кб
Скачать

Тема 23. Методика розслідування злочинів проти безпеки виробництва

Теоретичні питання. Обставини, що підлягають установленню під час розслідування злочинів проти безпеки виробництва. Конкретні по­рушення вимог законодавства про безпеку виробництва, їх причини. Наслідки порушення. Винуватість конкрет­них осіб у порушенні вимог законодавства про безпеку виробництва. Умови, що сприяють учи­ненню зазначених злочинів.

Криміналістична характеристика злочинів проти безпеки вироб­ництва. Спосіб учинення злочинів, що розгляда­ються. Типова слідова “картина”, що скла­дається в умовах певної ви­робничої обстановки. Дані про потерпілих, злочинців. Взаємозв’язок елементів криміналістичної характеристики та її значення для розслідування злочинів проти безпеки виробництва.

Типові дослідчі ситуації в стадії порушення кримінальної справи. Ха­рактерні приводи до порушення, ознаки, що вка­зують на злочинний характер порушень вимог законодавства про безпеку ви­робництва. Дослідча ситуація, в умовах якої необхідна перевірка по­відомлення (заяви) про злочин проти без­пеки виробництва з метою ви­явлення його ознак, програма перевірки: версії, перевірочні заходи. Використання спеціальних знань. Взаємодія з службовими особами і органами, які провадять спеціальне розслідування згідно з Порядком розслідування та ведення обліку нещасних випадків, про­фесійних за­хворювань і аварій на виробництві.

Типові слідчі ситуації початкового етапу розслідування злочинів проти безпеки виробництва. Джерела інформації. Програми (алгори­тми) розслідування в умовах даних ситуацій. Типові загальні та окремі версії. Слідчі дії, тактичні операції. Основні типові слідчі ситуації на­ступного етапу та напрямки розслідування злочинів проти безпеки ви­робництва в їх умовах.

Особливості тактики специфічних слідчих дій. Огляд місця події, трупа, виробничого устаткування, документів. Допит свідків, потерпі­лого, підозрюваного, обвинуваченого. Відтворення обстановки і об­ставин події у формі слідчого експерименту. Призначення експертиз (судово-технічної, інших видів).

Уміння (див. тему 20).

Тема 24. Методика розслідування злочинів, що полягають у неза­конному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів, прекурсорів

Теоретичні питання. Обставини, які мають бути встановленими під час розслідування злочинів, що полягають у незаконному обігу на­ркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів, прекурсо­рів. Факт і характер конкретних незаконних операцій з наркотичними за­собами, психотропними речовинами або їх аналогами, прекурсо­рами. Місце, час і способи їх здійснення. Характеристика і розмір нар­котичних засобів, психотропних ре­човин або їх аналогів, прекурсорів. Джерела їх придбання. Вину­ватість конкретних осіб, наявність ор­ганізованої групи. Умови, які сприяють учиненню зазначених зло­чинів.

Криміналістична характеристика злочинів, що полягають у неза­конному незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин або їх ана­логів, прекурсорів. Предмет посягання. Способи вчинення злочинів. Слідова “картина” з урахуванням місця, часу вчинення злочину. Дані про особу злочинців. Організовані групи наркобізнесменів. Взає­мозв’язок елементів криміналістичної характеристики та її значення для розслідування вказаної категорії злочинів.

Типові дослідчі ситуації в стадії порушення кримінальної справи. Ха­рактерні приводи до порушення, ознаки, які вка­зують на злочин, що полягає в незаконному обігу наркотичних засобів, психо­тропних речовин або їх аналогів, прекурсорів. Дослідча ситуація, в умовах якої необхідна перевірка заяви (повідомлення) про зазначений злочин з метою виявлення його ознак, програма перевірки: версії, пе­ревірочні за­ходи. Використання спеціальних знань. Взаємодія слідчого з оперативними працівниками органів внутрішніх справ.

Типові слідчі ситуації початкового етапу розслідування злочинів, що полягають у незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів, прекурсорів. Джерела інформації. Програми (алгоритми) розслідування в умовах даних ситуацій. Типові загальні та окремі версії. Слідчі дії, інші заходи, перевірка за криміналістичним обліком, доручення органу дізнання здійснити оперативно-розшукові заходи, тактичні операції. Основні типові слідчі ситуації наступного етапу та напрямки розслідування зазначених злочинів в умовах цих ситуацій.

Особливості тактики специфічних слідчих дій, тактичних опера­цій. Огляд наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів, прекурсорів, предметів і документів – речових доказів. Затримання пі­дозрюваного. Обшуки. Допит свідків, підозрюваного, обвинуваченого. Пред’явлення для впізнання. Експертизи (хімічна, біологічна, фарма­кологічна, інші). Тактична операція “Затримання наркобізнесменів на місці злочину”.

Уміння (див. тему 20);

Уміння з теми 24: Розробляти план тактичної операції “Затримання наркобізнесменів на місці злочину” (окремий чи як складову загального плану розслідування).