Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НММ-дв09-10.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
961.02 Кб
Скачать

Тема 23. Методика розслідування злочинів проти безпеки виробництва

1. Тестування з теми

2. Опитування з питань, необхідних для вироблення вмінь

2.1. Які обставини підлягають установленню під час розслідування злочинів проти безпеки виробництва?

2.2. Що розуміється під криміналістичною характеристикою злочинів проти безпеки виробництва і яке вона має значення для їх розслідування?

2.3. Які специфічні приводи для порушення кримінальної справи про злочини проти безпеки виробництва і як оформляються матеріали про розслідування нещасного випадку, що надсилаються до прокуратури, відповідно до Порядку розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві?

2.4. Які ознаки вказують на злочинний характер порушень вимог законодавства про безпеку виробництва?

2.5. В якій дослідчій ситуації необхідна перевірка повідомлень (заяв) про злочин проти безпеки виробництва, яка програма перевірки з метою встановлення ознак злочину та в якому документі вона відображається?

2.6. Які типові слідчі ситуації початкового етапу розслідування злочинів проти безпеки виробництва та які програми розслідування в умовах зазначених ситуацій і в якому документі обрана програма відображається?

2.7. Які основні типові слідчі ситуації складаються на подальшому етапі й які напрямки розслідування в їх умовах?

2.8. Які об’єкти оглядаються під час розслідування злочинів проти безпеки виробництва, які особливості тактики огляду і які питання вирішуються в його перебігу?

2.9. У чому полягають характерні особливості тактики допиту, відтворення обстановки та обставин події під час розслідування цього злочину та найбільш важливі питання, що встановлюються в перебігу цих слідчих дій?

2.10. Які найчастіше експертизи призначаються під час розслідування злочинів проти безпеки виробництва і які основні питання вирішуються експертами?

(Відповіді на п. 2.8.-2.10. з використанням результатів виконання завдання для СРС).

3. Вироблення вмінь

Варіант А. Визначити відповідно до наведених у задачах ситуацій можливість порушення за матеріалами, що надійшли до прокуратури, кримінальної справи про злочин проти безпеки виробництва, аргументувати прийняте рішення; обрати, керуючись рішенням і умовами конкретної дослідчої чи слідчої ситуації (які охарактеризувати), що випливає із змісту задачі, програму дій слідчого, скласти відповідно рекомендований криміналістикою документ, що передбачає ці дії.

Варіант Б1. Визначити відповідно до наведеної в задачі ситуації можливість порушення за матеріалами, що надійшли до прокуратури, кримінальної справи про злочин проти безпеки виробництва, аргументувати прийняте рішення; обрати, керуючись рішенням і умовами конкретної дослідчої чи слідчої ситуації (які охарактеризувати), що випливає із змісту задачі, програму дій слідчого, скласти відповідно рекомендований криміналістикою документ, що передбачає ці дії.

Б2. Проаналізувати за матеріалами копії архівної справи про злочин проти безпеки виробництва і відобразити в аналітичній довідці методику розслідування цього злочину.

Заняття 29, 2 години