Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НММ-дв09-10.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
961.02 Кб
Скачать

3. Вирішити письмово за вказівкою викладача задачі з теми 23 із збірника задач з криміналістики. Методичні поради з виконання завдання для срс і підготовки до заняття

1. Рекомендується повторити ст. 271-275 КК. Належить вивчити ст. 1, 3, 4, 13-16, 22, 27, 31, 38, 41, 42 Закону України “Про охорону праці” в редакції від 21 листопада 2001 р. та п. 1-13, 19-24, 37-62 Порядку розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві від 35 серпня 2004 р. (рекомендовані до теми).

Тема висвітлюється в згадуваному в методичних порадах до теми 19 підручнику за ред. В.К. Лисиченка, 1988. Але, використовуючи його, належить враховувати зміни КК, законодавчих та інших нормативно-правових актів, що регулюють охорону праці в Україні й наведені вище. Матеріал з методики розслідування злочинів, пов’язаних з охороною праці, зустрічається в російських підручниках, напр., за ред. М.П. Яблокова, Д.М. Балашова, М.М. Балашова і С.В. Малікова. Під час користування ними також необхідно мати на увазі відповідні нормативно-правові джерела України.

2. Для виконання завдання для СРС, підготовки до заняття, вироблення вмінь див. п. 2-4 методичних порад до заняття 25 з теми 20.

Заняття 29, 2 години

Тема 24. Методика розслідування злочинів, що полягають

У незаконному обігу наркотичних засобів,

Психотропних речовин або їх аналогів, прекурсорів

Завдання для самостійної роботи студентів

Вивчити, законспектувавши стисло основні положення, питання „Особливості тактики специфічних слідчих дій, тактичних опера­цій: огляд наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів, прекурсорів, предметів і документів – речових доказів; затримання пі­дозрюваного; обшуки; допит свідків, підозрюваного, обвинуваченого; пред’явлення для впізнання; експертизи (хімічна, біологічна, фарма­кологічна, інші); тактична операція “Затримання наркобізнесменів на місці злочину”.

Завдання для підготовки до заняття

1. Розв’язати тести з теми 24 зі збірника тестів з криміналістики.

2. Вивчити питання, необхідні для вироблення передбачених планом заняття вмінь з теми.

3. Вирішити письмово за вказівкою викладача задачі з теми 24 із збірника задач з криміналістики.

Методичні поради з виконання завдання для срс і підготовки до заняття

1. Рекомендується повторити ст. 307, 309, 311 КК, вивчити положення Законів України, інших нормативних актів (в останній редакції), що регулюють обіг наркотичних засобів, наркотичних речовин, їх аналогів, прекурсорів в Україні, боротьбу з незаконними операціями з ними (вказані в переліку джерел до теми). Особливу увагу належить приділити визначенням понять зазначених предметів злочинів, ступеня їх небезпеки для здоров’я, розмірів та незаконних дій з наркотичними засобами, наркотичними речовинами, їх аналогами, прекурсорами.

Тема висвітлюється в навчальному посібнику В.С. Кузьмічова і Г.І. Прокопенка, Настільній книзі слідчого, російських підручниках, у тому числі за ред. Р.С. Бєлкіна, Є.П. Іщенка і А.О. Топоркова. Однак при використанні останніх слід мати на увазі певну відмінність у законодавстві України і Російської Федерації з обігу наркотичних засобів, наркотичних речовин, їх аналогів, прекурсорів та про відповідальність за незаконні операції з ними. Корисна праця О.В. Одерія і В.М. Лисенка.

Проблеми тактичної операції розкриваються в джерелах до теми 10 (див. п. 1 методичних порад до заняття 13).

2. Для виконання завдання для СРС, підготовки до заняття, вироблення вмінь див. п. 2-4 методичних порад до заняття 25 з теми 20.

Заняття 30, 2 години

Модульна контрольна робота № 4 з тем 19-24

розділ 5. Методичні рекомендації з виконання,

курсових робіт та їх тематика

Mетодичні рекомендації з виконання

курсової роботи

Курсову роботу з криміналістики – вид індивідуальних завдань – студенти виконують за бажанням. Цю роботу доцільно писати, насамперед, тим студентам, хто має намір працювати в органах, що протидіють злочинності (дізнання, досудового слідства, прокуратури, внутрішніх справ, Служби безпеки України, податкової міліції, митної служби тощо), експертних установах.

Тему курсової роботи студенти обирають самостійно, можливо, після попередньої консультації з викладачем, керуючись переліками, що розробляються відповідно до наведених на кожний навчальний рік і розміщуються на дошці оголошень кафедри. За погодженням з викладачем, виходячи із специфіки майбутньої практичної діяльності студента, може бути обрана тема курсової роботи, що не міститься в переліку. Тему курсової бажано визначити таким чином, щоб вона або стала частиною майбутньої дипломної, або її положення склали основу дипломної роботи.

Після вибору теми курсової роботи необхідно звернутися до викладача для отримання курсового завдання, консультації, розробки плану роботи. Під час виконання курсової роботи використовуються відповідні нормативні акти і літературні джерела, що вказані в НММ або обрані студентом самостійно, виходячи із теми роботи. Усі інші питання написання, оформлення, захисту цієї роботи, критерії її оцінки викладені в Методичних вказівках з підготовки і рейтингової оцінки курсових робіт студентів спеціальності “Правознавство”, що періодично видаються факультетом.