Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НММ-дв09-10.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
961.02 Кб
Скачать

Тема 24. Методика розслідування злочинів, що полягають

у незаконному обігу наркотичних засобів,

психотропних речовин або їх аналогів, прекурсорів

1. Тестування з теми

2. Опитування з питань, необхідних для вироблення вмінь

2.1. Які обставини підлягають установленню під час розслідування злочинів, що полягають у незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів, прекурсорів?

2.2. Що розуміється під криміналістичною характеристикою злочинів, що полягають у незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів, прекурсорів і яке вона має значення для розслідування цих злочинів?

2.3. За якими приводами найчастіше порушуються кримінальні справи про зазначені злочини і які ознаки вказують на злочинний характер операцій з наркотичними засобами, психотропними речовинами або їх аналогами, прекурсорами?

2.4. В якій дослідчій ситуації необхідна перевірка заяв (повідомлень) про злочини, що полягають у незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів, прекурсорів і яка програма перевірки з метою встановлення ознак злочину та в якому документі вона відображається?

2.5. Які типові слідчі ситуації початкового етапу розслідування злочинів, що полягають у незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів, прекурсорів, та які програми розслідування цих злочинів в умовах зазначених ситуацій і в якому документі обрана програма відображається?

2.6. Які основні типові слідчі ситуації складаються на подальшому етапі й які напрямки розслідування вказаних злочинів в їх умовах?

2.7. Які об’єкти підлягають огляду під час розслідування злочинів, що полягають у незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів, прекурсорів, у чому особливості його тактики та які питання вирішуються в перебігу огляду?

2.8. Якими особливостями характеризується тактика затримання підозрюваного, обшуку, допиту, пред’явлення для впізнання під час розслідування цих злочинів та які найбільш важливі питання встановлюються в перебігу цих слідчих дій?

2.9. Які експертизи найчастіше призначаються під час розслідування злочинів, що полягають у незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів, прекурсорів, і для вирішення яких питань?

2.10. У чому полягають зміст та особливості провадження тактичної операції “Затримання наркобізнесменів на місці злочину”?

(Відповіді на п. 2.7.-2.10. з використанням результатів виконання завдання для СРС).

3. Вироблення вмінь

Варіант А. – Визначити відповідно до наведених у задачах ситуацій можливість порушення за матеріалами, що надійшли до слідчого, кримінальної справи про злочин, що полягає в незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів, прекурсорів, аргументувати прийняте рішення; обрати, керуючись рішенням і умовами конкретної дослідчої чи слідчої ситуації (які охарактеризувати), що випливає із змісту задачі, програму дій слідчого, скласти відповідно рекомендований криміналістикою документ, що передбачає ці дії;

– Визначити також необхідність проведення тактичної операції й якої саме, скласти при позитивному рішенні рекомендований криміналістикою документ, що визначає діяльність з її організації та проведення (окремий чи як складову загального документа, що передбачає дії слідчого).

Варіант Б1. Визначити відповідно до наведеної в задачі ситуації можливість порушення за матеріалами, що надійшли до слідчого, кримінальної справи про злочин, що полягає в незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів, прекурсорів, аргументувати прийняте рішення; обрати, керуючись рішенням і умовами конкретної дослідчої чи слідчої ситуації (які охарактеризувати), що випливає із змісту задачі, програму дій слідчого, скласти відповідно рекомендований криміналістикою документ, що передбачає ці дії.

Б2. Проаналізувати за матеріалами копії архівної справи про злочин, що полягає в незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів, прекурсорів, і відобразити в аналітичній довідці методику розслідування цього злочину.

Заняття 30, 2 години