Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НММ-дв09-10.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
961.02 Кб
Скачать

Завдання для підготовки до заняття

1. Розв’язати частину тестів з теми 5 (починаючи з тестів про прийоми, методи і засоби роботи з матеріальними слідами) зі збірника тестів з криміналістики.

2. Вивчити питання, необхідні для вироблення передбачених планом заняття вмінь з теми (п. 2).

Методичні поради з виконання завдання для срс і підготовки до заняття

1. Виконанню завдання для СРС з метою вироблення вміння, пов’язаного з призначенням експертиз, має передувати вивчення питань з теми: які криміналістичні експертизи призначаються за слідами-відображеннями і які питання вирішуються ними; що належить надіслати на експертизи, які вимоги ставляться до цих матеріалів та їх оформлення; у чому полягає значення результатів досліджень слідів-відображень експертизами для розкриття і розслідування злочинів. Матеріал міститься в рекомендованих до теми джерелах. Слід також використати методичні поради до заняття з теми 4. У цілому вироблення вміння має бути здійснене за аналогією з виробленням відповідного вміння з теми 4.

2. Для опанування вмінь роботи зі слідами пальців рук, ніг дуже корисні довідники, керівництва для слідчих, що рекомендовані до розділу II. У них докладно викладаються рекомендації з виявлення слідів, їх фіксації, зокрема в процесуальному документі (як правило, протоколі огляду місця події) та графічному додатку до нього – схемі місця події чи окремо, наприклад, схемі (схематичній замальовці) доріжки слідів ніг, вилучення слідів (об’єктів-слідоносіїв), забезпечення схоронності вилученого.

Для оформлення фрагмента протоколу огляду місця події, схематичної замальовки (схеми) необхідно повторити ст. 82, 85, 114, 195 КПК.

У фрагменті протоколу огляду місця події має бути відображене все, що стосується виявлення предмета, слідів, їх розташування, форми, розмірів, ознак, інших способів фіксації (крім опису в протоколі), вилучення і забезпечення схоронності.

Для забезпечення уміння виготовляти схематичну замальовку доріжки слідів ніг необхідно ознайомитися з відповідними малюнками, що є фактично у всіх підручниках, довідниках, посібниках для слідчого. Щоб надати процесуальну значущість цьому документу, слід озаглавити його „Схематична замальовка доріжки слідів ніг”, вказати, додатком до якого протоколу вона є, місце складання, дату, умовні позначки, засвідчити підписами слідчого та понятих (за необхідності й інших учасників слідчої, насамперед спеціаліста).

Заняття 8, 2 години

Модульна контрольна робота № 1 з тем 1-5 Заліковий модуль II. Криміналістична техніка та загальні положення криміналістичної тактики.

Заняття 9, 2 години

Тема 6. Криміналістичне зброєзнавство Завдання для самостійної роботи студентів

Вивчити характеристику і класифікацію за найбільш поширеними, прийнятими в криміналістиці, критеріями об’єктів криміналістичного зброєзнавства: вогнепальної, холодної зброї, боєприпасів до вогнепальної зброї, її слідів на боєприпасах, слідів по­стрілу; стисло законспектувати основні положення, накреслити відповідні схеми класифікації.