Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НММ-дв09-10.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
961.02 Кб
Скачать

Тема 8. Криміналістична габітологія Завдання для самостійної роботи студентів

Вивчити і законспектувати систему опису ознак зовнішнього вигляду людини за методом словесного портрета і характеристику кожної з ознак, які підлягають фіксації.

Завдання для підготовки до заняття

1. Розв’язати тести з теми 8 зі збірника тестів з криміналістики.

2. Вивчити питання, необхідні для вироблення передбачених планом заняття вмінь з теми.

3. Вирішити письмово за вказівкою викладача задачі з теми 8 зі збірника задач з криміналістики. Методичні поради з виконання завдання для срс і підготовки до заняття

1. Пропонується під час роботи над темою звернути увагу на те, що в підручниках є розбіжності в назві відповідної глави. Нерідко вона називається “Ідентифікація людини за ознаками зовнішності” чи “Криміналістичне дослідження ознак зовнішності людини (габітоскопія)” тощо. У криміналістичній літературі як рівнозначні вживаються терміни “ознаки зовнішності” чи “зовнішні ознаки” і “ознаки зовнішнього вигляду людини”.

2. Виконання завдання для СРС, полягає в тому, щоб більш докладно була вивчена і законспектована система опису ознак зовнішнього вигляду людини за методом словесного портрета, про яку в лекції мова йтиме лише взагалі. Також має бути охарактеризована кожна з ознак, що підлягає фіксації, за відповідними показниками, до яких стосовно анатомічних ознак належать: розмір, контури (форма), положення, колір та найбільш виразні особливості. Однак не для кожної ознаки застосовні всі перелічені показники; наприклад, обличчя, описується за формою (овальне, кругле, прямокутне, трикутне, ромбовидне), кольором (бліде, смагляве, червоне); відзначаються особливості: європейський, кавказький, середньоазіатський, монгольський тип).

Відповідний навчальний матеріал міститься в підручниках, інших джерелах, серед яких найбільш корисні підручник за ред. В.Ю. Шепітька, науково-практичному посібнику колективу авторів, очолюваного В.Ю. Шепітьком „Ідентифікація людини за ознаками зовнішності” (рекомендований до теми), підручники М.В. Салтевського, праця групи авторів, видання Національної академії внутрішніх справ України (рекомендовані до теми).

Слід мати на увазі, що результати виконання завдання для СРС будуть затребувані під час вироблення вміння згідно з п. 3.1. (особливо варіант А) плану заняття.

3. Методика виготовлення суб’єктивного композиційного портрета з використанням комп’ютерної програми і засобів комп’ютерної графіки непогано висвітлена в названому вище посібнику. Ці дані особливо необхідні в разі вироблення уміння відповідно до п. 3.1. варіант Б плану заняття.

4. Див. також п. 3.2 методичних порад до заняття 5 з теми 4.

Заняття 12, 2 години

Тема 9. Криміналістичний облік Завдання для самостійної роботи студентів

Вивчити, законспектувавши основні тези, питання про форми і спо­соби формування криміналістичних обліків.

Завдання для підготовки до заняття

1. Розв’язати тести з теми 9 зі збірника тестів з криміналістики.

2. Вивчити питання, необхідні для вироблення передбачених планом заняття вмінь з теми.