Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НММ-дв09-10.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
961.02 Кб
Скачать

Розділ III. Криміналістична тактика

Тема 10. Загальні положення криміналістичної тактики

Теоретичні питання. Поняття криміналістичної тактики, система, завдання, взаємозв’язок з іншими розділами криміналістики, значення її положень для розслідування злочинів.

Тактичний прийом: поняття, джерела, класифікація, критерії до­пустимості. Поняття тактичної комбінації, тактики слідчої дії.

Поняття, види тактичної рекомендації.

Слідча ситуація: поняття, складові елементи, види; її значення для розслідування злочинів.

Поняття тактичного рішення і тактичного ризику.

Поняття, цілі, види, загальні питання підготовки і проведення тактичної операції.

Тема 11. Тактика побудови і перевірки версій, планування розслідування

Теоретичні питання. Поняття криміналістичної версії як виду гіпотетичного пізнання в кримінальному судочинстві, її логічна при­рода, класифікація. Значення версій для слідчої, експертної та судової діяльності.

Основні прийоми висунення і перевірки слідчої версії.

Поняття і значення планування як умови і методу наукової ор­ганізації розслідування. Принципи, види, підстави, прийоми плану­вання.

Планування окремої слідчої дії, тактичної операції; складананя плану як документа, що визначає діяльність по їх проведенню і так­тику.

Техніка планування. Форми планів. Допоміжна документація під час планування.

Уміння. Будувати з відповідною аргументацією в кон­кретній ситуації версії відносно події в цілому і окремих її обставин; класифікувати висунуті версії за прийнятими в криміналістиці підста­вами; визначати значення побудованих версій для розслідування зло­чину.

Оформляти в конкретній ситуації як допоміжний документ під час планування розслідування схему поепізодної участі групи осіб, які обвинувачуються у вчиненні декількох злочинів; визначати значення такої схеми для організації розслідування злочину.

Тема 12. Тактика допиту

Теоретичні питання. Поняття, види, завдання допиту; значення показань для розкриття і розслідування злочинів.

Етапи (стадії) допиту.

Тактичні прийоми підготовки до допиту. Визначення тактики наступних етапів допиту в залежності від ситуації допиту: без­кон­фліктної, конфліктної. Розробка плану допиту (підготовки і прове­дення).

Тактичні прийоми встановлення психологічного контакту з до­питуваним.

Тактичні прийоми допиту на етапі (в стадії) вільної розповіді.

Тактика питально-відповідного етапу допиту. Види запитань особі, яка допитується. Тактичні прийоми актуалізації забутого в пам’яті до­питуваного. Тактичні прийоми подолання відмови від давання пока­зань. Тактичні прийоми викриття і подолання свідомої неправди допи­туваного. Допустимі прийоми емоційного, логічного впливу. Можли­вості використання на допиті тактичних комбінацій.

Особливості тактики допиту свідка, потерпілого, підозрюваного, обвинуваченого, неповнолітнього.

Поняття і завдання очної ставки. Тактичні прийоми її підго­товки, допиту на очній ставці.

Етап фіксації перебігу і результатів допиту, очної ставки, ос­новні та допоміжні способи.

Уміння з тем 12-16: Визначати і аргументувати необ­хідність у конкретній ситуації:

допиту, пред’явлення для впізнання особи і предмета, обшуку приміщення та місцевості, огляду місця події, освідування, відтво­рення обстановки і обставин події у формі перевірки показань на місці та слідчого експерименту, їх мету, вид (у разі поділу) за прийнятими в криміналістиці підставами; розробляти відповідно до рекомендацій криміналістики план (підготовки і проведення) перелічених слідчих дій, що визначає діяльність з проведення і тактику кожної з них; про­гнозувати значення показань, результатів слідчих дій для розсліду­вання злочину.

Проводити в конкретній ситуації з використанням відповідних тактичних прийомів і рекомендацій, техніко-криміналістичних засобів (за необхідності), розроблених криміналістикою:

допит, очну ставку, пред’явлення для впізнання особи і пред­мета, обшук приміщення та місцевості, огляд місця події, від­творення обстановки і обставин події у формі перевірки показань на місці та слідчого експерименту, фіксувати їх перебіг і результати у відповідному протоколі; плані (схемі) місця події – додатку до прото­колу огляду, відтворення обстановки і обставин події; використову­вати показання, результати слідчих дій у розслідуванні злочинів, ви­значати їх значення для судового розгляду кримінальної справи.

(У навчальних умовах: Визначати і обґрунтовувати з відоб­раженням у складеній у довільній формі довідці-аналізу тактики слідчої дії за документами, що знаходяться в архівній кримінальній справі або наведені повністю чи частково в задачах:

протоколами допиту, очної ставки, пред’явлення для впізнання особи і предмета, обшуку приміщення та місцевості, огляду місця події, відтворення обстановки і обставин події у формі перевірки пока­зань на місці та слідчого експерименту, додатками до протоколів (від­еозаписами слідчих дій, планами місць події, фототаблицями тощо) відповідність тактики і фіксації перебігу та результатів пе­релічених слідчих дій прийомам, рекомендованим криміналістикою;

іншими матеріалами справи, в тому числі обвинувальним вис­новком, вироком, значення показань, результатів слідчих дій для розс­лідування злочину і судового розгляду справи).