Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НММ Виконавче провадже.docx
Скачиваний:
34
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
163.28 Кб
Скачать

Министерство освіти

і науки України

Донецький національний

університет

Економіко - правовий факультет

Кафедра цивільного права

і процесу

Навчально-методичні матеріали

З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

«ВИКОНАВЧЕ ПРОВАДЖЕННЯ»

(для студентів спеціальності 6.030401 „Правознавство” денної форми навчання)

Затверджено

на засіданні кафедри цивільного права і процесу

Протокол № 12 від 04.07.2013г.

Донецьк - 2013

ББК

Навчально-методичні матеріали з навчальної дисципліни „Виконавче провадження” (для студентів спеціальності 6.030401 „Правознавство” денної форми навчання) / Укладачі: Ю.С. Алексєєва, М.В. Амельченко. – Донецьк: ДонНУ, 2013. – 69с.

Навчально-методичні матеріали містять пояснювальну записку, робочу програму, теоретичні питання та завдання до практичних занять, перелік нормативно-правових актів, актів судової практики, монографічної і періодичної літератури, завдання для самостійної роботи, тематику рефератів, зразки бланків документів, що складаються у виконавчому провадженні, та контрольні питання для підготовки до заліку.

Для студентів денної форми навчання спеціальності 6.030401 «Правознавство».

Укладачі: Ю.С. Алексєєва, к.ю.н., доцент

М.В. Амельченко, к.ю.н., доцент

Відповідальний за випуск О.С. Янкова, зав. кафедрою, к.ю.н., доцент

© Ю.С. Алексєєва, М.В. Амельченко, 2013.

© Донецький національний університет, 2013.

Пояснювальна записка

Виконання рішень - важливий етап , без якого сам факт прийняття рішення втрачає сенс і значення, тому невиконання рішень ставить під загрозу мету здійснення правосуддя.

Забезпечення захисту суб'єктивного права не обмежується прийняттям рішення і поширюється на процес його примусового виконання .

Належний захист прав фізичних та юридичних осіб передбачає можливість примусового виконання у випадках відмови боржника від добровільного виконання рішення.

Законодавство, що регулює відносини з примусового виконання рішень, носить комплексний характер, забезпечує реалізацію захисту прав та інтересів суб'єктів матеріальних правовідносин, коли питання про їх захист є предметом діяльності органів і посадових , спрямованих на примусове виконання рішень. Виконання рішень здійснюється органами державної виконавчої служби та іншими органами в порядку, передбаченому Законом «Про виконавче провадження» .

Навчальна дисципліна «Виконавче провадження» спрямована на вивчення питань, які пов`язані з організацією примусового виконання рішень, ухвал, постанов, наказів судів та інших юрисдикційних органів. Вивчення питань здійснення виконавчого провадження має важливе значення, оскільки повне та своєчасне виконання рішень є гарантом реального захисту порушеного суб'єктивного права .

Метою курсу «Виконавче провадження» є формування теоретичних знань і практичних навичок студента-юриста, вироблення правильних правових поглядів, здатність давати самостійну оцінку різним судженням з проблемних питань.

Завданнями курсу є:

- вивчення понятійного апарату;

- вивчення теоретичного матеріалу з дисципліни;

- вивчення практики правозастосування;

-придбання навичок комплексного аналізу практичної ситуації і прийняття обгрунтованих рішень.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен

знати: порядок виконання судових рішень та актів інших юрисдикційних органів, що вимагають примусового виконання; порядок та строк пред`явлення виконавчого документу до виконання; задачи та функції державного виконавця під час примусового виконання рішень; права та обов`язки державного виконавця та інших учасників виконавчого провадження; умови та порядок відводу державного виконавця; особливості примусового виконання рішень з окремих категорій справ;

вміти:складати основні документи (заяви, акти, постанови), що існують під час примусвого виконання судових рішень та рішень інших юрисдикційних органів.