Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НММ Виконавче провадже.docx
Скачиваний:
34
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
163.28 Кб
Скачать

Завдання для самостійної роботи

1. Складіть порівняльну таблицю норм щодо порядку реалізації рухомого та нерухомого майна.

2. Складіть проект акту опису та арешту майна боржника - юридичної особи.

3. Складіть проект акту опису та арешту майна боржника – фізичної особи.

4. Складіть алгоритм дій державного виконавця під час звернення стягнення на майно боржника.

5. Підготуйте реферат на тему:

- Порядок проведеня публічних торгів.

Практичне заняття 6.

Тема 6. Звернення стягнення на майно боржників – юридичних осіб. Особливості звернення стягнення на майно і гроші боржників - фізичних осіб План

  1. Особливості звернення стягнення на майно юридичних осіб .

  2. Особливості звернення стягнення на нерухоме майно .

  3. Особливості звернення стягнення на заставлене майно .

  4. Особливості вчинення виконавчих дій при ліквідації організації -боржника.

  5. Особливості вчинення виконавчих дій за ухвалою судів про забезпечення позову.

  6. Особливості звернення стягнення на заробітну плату та інші доходи боржника .

  7. Особливості виконання рішень суд про стягнення аліментів.

  8. Звернення стягнення на майно громадян. Майно громадян, на яке не може бути звернено стягнення .

Задачи

1. За рішенням суду державний виконавець повинен вилучити у боржника і передати стягувачу майно , але виконати дане рішення не представилося можливим , тому що цього майна не виявилося у боржника .

Як вирішити дану ситуацію ?

2 . Державний виконавець на підставі рішення суду з'явився до боржника з метою провести опис майна , яке знаходилося у нього в гаражі. Боржник у грубій формі відмовив державному виконавцю у здійсненні виконавчих дій , аргументуючи це тим , що гараж є його власністю , і ніхто не має право входити до нього без дозволу.

Дайте правовий аналіз даної ситуації , посилаючись на закон .

3. Державний виконавець направив виконавчий лист про стягнення з Вербицького 2700 грн. на користь Гартенко для виконання за місцем роботи боржника . Стягувач звернувся до суду зі скаргою на дії державного виконавця. Він не згоден з тим , що державний виконавець направив виконавчий лист для виконання на роботу , тому що заробіток у боржника дуже малий , до того ж непостійний .

Визначте правомірність дій державного виконавця . Назвіть умови звернення стягнення на заробітну плату боржника. Вкажіть розмір утримання із заробітної плати .

4. На підставі виконавчого документа державний виконавець у триденний строк виніс постанову про відкриття виконавчого провадження. Боржник отримав цю постанову, але в добровільному порядку рішення не виконав . У зв'язку з чим , державний виконавець стягнув з нього виконавчий збір і направив документ для виконання за місцем роботи боржника .

Дайте правову оцінку діям державного виконавця в даній ситуації.

5 . Круглов М.С. пред'явив заяву за місцем своєї роботи про стягнення аліментів в сумі 200 грн щомісяця на утримання неповнолітнього сина від другого шлюбу і перерахування їх за вказаною в заяві адресою . Бухгалтер відмовився перераховувати зазначену суму , пояснивши , що вона не має право утримувати з Круглова більш полови- ни належної боржникові заробітної плати . Його заробіток становить 2000 грн. За виконавчим листом , який знаходиться на виконанні , він зобов'язаний виплачувати аліменти на користь Леонової на утримуючи-ня трьох неповнолітніх дітей від першого шлюбу в розмірі 50 % заробітної плати боржника , тобто утримання становить більше половини заробітної плати Семенова.

Дайте правову оцінку діям бухгалтера . Якою нормою права встановлені обмеження з утримання з заробітної плати? Чи є різниця утримання аліментів на утримання дитини від першого шлюбу і на утримання дитини від другого шлюбу ?

6. На підставі виконавчого документа про стягнення грошових коштів у рахунок відшкодування збитків у сумі 2 000 000 грн. державним виконавцем було описано та виставлено на продаж з публічних торгів будівля, що належить на праві власності ПАТ «Норма ». Мінімальна початкова ціна майна у відповідності з оцінкою суб`єкта оціночної діяльності визначена в розмірі 2 500 000 грн. Торги , як перші , так і повторні , не відбулися через відсутність покупців.

Після закінчення двох місяців з дня накладення арешту на будівлю державний виконавець запропонував стягувачу в порядку погашення заборгованості за виконавчим документом залишити будівлю за собою. Стягувач не заперечував проти цього , але , вважаючи оцінку завищеною , наполягав на залишення будівлі за собою за 1500 000 грн .

Як вирішити дану правову ситуацію? За якою ціною нереалізоване у встановлений законом строк майно боржника може бути залишено за стягувачем ? Яким чином юридично оформлюєтся така передача у власність стягувача нерухомого майна?