Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НММ Виконавче провадже.docx
Скачиваний:
34
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
163.28 Кб
Скачать

Завдання для самостійної роботи

  1. Знайдіть судове рішення, в якому суд визнає дії державного виконавця неправомірними. Проаналізуйте це рішення. Складіть задачу на підставі цього рішення суду.

  2. Підготуйте проект скарги на дії (бездіяльність державного виконавця).

  3. Підготуйте проект постанови державного виконавця про стягнення штрафу.

  4. Підготуйте реферат на тему:

  • Контроль та нагляд за законносттю діяльністі державної виконавчої служби.

  • Відповідальність за невиконання законних вимог державного виконавця.

  • Захист прав стягувача у виконавчому провадженні.

Практичне заняття 5.

Тема 5. Загальні правила звернення стягнення на майно боржника План

  1. Поняття звернення стягнення на майно боржника. Поняття і види майна боржника.

  2. Арешт майна боржника. Поняття арешту майна боржника. Документальне оформлення процедури опису й арешту майна.

  3. Зберігання майна боржника. Оцінка арештованого майна.

  4. Реалізація арештованого майна. Форми реалізації арештованого майна

  5. Порядок організації та проведення публічних торгів.

Задачи

1. Титов згідно з рішенням суду зобов'язаний повернути Зайцеву взяті в борг гроші в сумі 2000 грн. Так як Титов добровільно не виконав рішення суду , державний виконавець описав майно, що належить боржникові , в рахунок погашення заборгованості. Під час опису з'ясувалося , що телевізор "Sony" належить не Титову , а його сусідові Сидоренко , який був переданий боржнику у тимчасове користування . Не реагуючи на вимоги Сидоренко , державний виконавець включив телевізор до акта опису , але зробив відмітку про заявлені претензії.

Дайте правову оцінку діям державного виконавця. Як Сидоренко може захистити свої права? Вкажіть порядок звернення стягнення на майно боржника .

2 . Судом Київського р - ну м. Донецька було прийнято рішення про стягнення з Афанасьєва на користь Черкашенко 4200 грн . в рахунок відшкодування шкоди, заподіяної майну останнього. На наступний день після вступу рішення суду в законну силу державний виконавець разом зі стягувачем в 22 годин 15 хв прибув за місцем проживання боржника для виробництва опису майна . Афанасьєв заявив , що він в даний час хворий, і на цій підставі просив відкласти виконання і призначити новий строк для виробництва опису майна . Державний виконавець , незважаючи на заперечення боржника, запросив у якості понятих дільничного інспектора і одного з мешканців будинку , а потім увійшов до приміщення . Оглянувши займану Афанасьєвим квартиру , державний виконавець у присутності стягувача , боржника і понятих провів опис майна . До акта опису та арешту майна були включені телевізор , холодильник , книжкова стінка , кухонне начиння , книги. Про проведення опису майна боржника і накладення на нього арешту державний виконавець склав акт опису й арешту майна , який був підписаний тільки їм. Майно, на яке було накладено арешт , було вилучено та передано стягувачеві.

Проаналізуйте порядок вчинення дій щодо виконання рішення суду . Чи є порушення в діях державного виконавця? Чи є підстави у боржника оскаржити дії дер-жавного виконавця , і в якому порядку?

3 . Матвєєва С.М. звернулася до суду із заявою про виключення з акту опису майна , яке , на її думку , не мав право описувати державний виконавець. Вона вимагала виключити наступне майно : автомобіль « Волга » , меблевий гарнітур , холодильником , магнітофон , так як це майно було придбано сумісно з боржником, а холодильник вона сама купила за гроші , подаровані їй на день народження.

Визначте правомірність вимог Матвєєвої . Який порядок звернення стягнення на майно у випадках , коли боржник володіє майном спільно з іншими особами?

4 . Вилучені у боржника ювелірні вироби із золота та срібла державний виконавець здав в комісійний магазин для реалізації . Гроші в сумі 800 грн. , виявлені у боржника , державний виконавець залишив у себе в сейфі , щоб надалі погасити витрати по виконанню, а також повернути стягувачу відповідну суму за рішенням суду. Цінні папери здав на зберігання в Ощадбанк.

Дайте оцінку діям державного виконавця. Вкажіть порядок реалізації цінностей .

5 . На підставі вироку суду про конфіскацію майна була проведена опис майна Котова , засудженого до п'яти років позбавлення волі. На дії державного виконавця поступила скарга Титова , який вимагав реалізовувати описане майно , тому що з Котовим був укладений договір купівлі -продажу телевізора , відеомагнітофона , і ці речі , будучи його особистої власністю , тимчасово перебували у боржника .

Вкажіть порядок конфіскації майна боржника по виконавчому документу. Чи будуть задоволені вимоги Титова ?