Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НММ-дв09-10.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
961.02 Кб
Скачать

Завдання для підготовки до заняття

1. Розв’язати тести з теми 2 зі збірника тестів з криміналістики.

2. Вивчити питання, необхідні для вироблення передбачених планом заняття вмінь з теми.

3. Вирішити письмово за вказівкою викладача задачі з теми 2 зі збірника задач з криміналістики. Методичні поради з виконання завдання для срс і підготовки до заняття

1. У перебігу роботи над темою 2, слід мати на увазі спірні моменти. Деякі автори до криміналістичної ідентифікації відносять і встановлення групової належності, виділяючи у зв’язку з цим індивідуальну та групову ідентифікацію. Окремі автори заперечують існування криміналістичної діагностики. Відповідно до цих поглядів побудовані підручники. У лекції на підставі змісту дисципліни викладається точка зору, згідно з якою існують окремо криміналістична ідентифікація (те, що окремими вченими визнається індивідуальною ідентифікацією) і встановлення групової належності (що інші вважають груповою ідентифікацією). Також йде мова про криміналістичну діагностику як одну із окремих криміналістичних теорій. Повністю змісту дисципліни відповідають глави підручників за ред. Р.С. Бєлкіна. Про криміналістичну діагностику йдеться в навчальних посібниках В.С. Кузьмічова і Г.І. Прокопенка, І.В. Гори і В.А. Колесника, підручнику М.І. Скригонюка, російських підручниках за ред. І.Ф. Герасимова і Л.Я. Драпкіна та написаному Є.П. Іщенком і А.О. Топорковим (перелік джерел до всіх розділів та розд. 1 дисципліни). Також корисні праці, рекомендовані до теми 2.

Для кращого засвоєння матеріалу корисно провести порівняння понять криміналістичної ідентифікації, встановлення групової належності, криміналістичної діагностики з таких моментів: сутність, об’єкти, види об’єктів, види, суб’єкти, форми, значення для практики.

2. Під час виконання завдання для СРС також потрібно зважати на дискусійність визначення понять ознаки об’єкта, ідентифікаційної ознаки, ідентифікаційної сукуп­ності ознак, ідентифікаційного поля, ідентифікаційного періоду, класифікації ідентифікаційних ознак, кількості, назви і змісту стадій або етапів криміналістичної ідентифікації та встановлення групової належності. Доречно скористатися вищеназваними джерелами. У конспекті мають бути стислі визначення зазначених понять, етапів криміналістичної ідентифікації та встановлення групової належності (не менше чотирьох) та класифікація ідентифікаційних ознак за найбільш поширеними, такими, що збігаються в різних наукових і навчальних джерелах, критеріями, тобто основні класифікаційні побудови (щонайменше п’ять).

Заняття 4, 2 години

Тема 3. Загальні положення криміналістичної техніки Завдання для самостійної роботи студентів

Вивчити питання з теми і виготовити схему-конспект його основних положень: „Загальна характеристика сутності й можливостей техніко-криміналістичних методів і засобів, що застосовуються для лабораторних досліджень речових доказів”.

Завдання для підготовки до заняття

1. Розв’язати тести з теми 3 зі збірника тестів з криміналістики.

2. Вивчити питання: 2.1. запропоновані для обговорення планом заняття, 2.2. необхідні для вироблення передбачених планом умінь з теми.

Методичні поради з виконання

завдання для СРС і підготовки до заняття

1. Вивчаючи навчальний матеріал з теми слід поновити в пам’яті зміст ст. 65, 82, 85, 114 КПК (в останній редакції).

2. Виконуючи завдання для СРС, доцільно скористатися названими раніше підручниками за ред. П.Д. Біленчука, написаними М.В. Салтевським, Є.П. Іщенком і А.О. Топорковим, навчальним посібником В.С. Кузьмичова і Г.І. Прокопенка, а також підручником М.В. Салтевського, 1999 р., ч. 1.

У схемі-конспекті можна навести, використовуючи галузевий (предметний) критерій, основні техніко-криміналістичні методи (фізичні, хімічні тощо) і відповідно засоби, що застосовуються для лабораторних досліджень під час криміналістичних експертиз речових доказів, викласти стисло сутність кожного методу і його можливості включно з відповідними засобами (тобто, що можна встановити, використавши цей метод і засіб). Схема-конспект може буде побудована й за іншим принципом: окремо наведені техніко-криміналістичні методи і окремо техніко-криміналістичні засоби з відповідною стислою характеристикою як перших, так і других.

3. Техніко-криміналістичні засоби дуже вдало проілюстровані в підручнику М.В. Салтевського, 2005 р. Там же, а також у підручнику 1999 описана “Валіза криміналіста ВК-1”; у підручнику за ред. В.Ю. Шепітька – слідча валіза.

Заняття 5, 2 години