Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НММ-дв09-10.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
961.02 Кб
Скачать

Тема 13. Тактика пред’явлення для впізнання

Теоретичні питання. Поняття, сутність і зміст пред’явлення для впізнання, його види, значення результатів для розкриття і розс­лідування злочинів.

Тактичні прийоми підготовчого етапу пред’явлення для впізнання. Особливості допиту особи, яка впізнає. Добір об’єктів для впізнання. Розробка плану пред’явлення для впізнання (підготовки і проведення).

Тактичні прийоми робочого етапу пред’явлення для впізнання різних об’єктів, у тому числі за фотознімками, кіно-, відеофільмами; людини за функціональними ознаками.

Заключний етап пред’явлення для впізнання, фіксація перебігу і результатів слідчої дії.

Уміння (див. тему 12).

Тема 14. Тактика обшуку і виїмки

Теоретичні питання. Поняття обшуку і виїмки. Види обшуку, зав­дання обшуку і виїмки, значення їх результатів для розкриття і розс­лідування злочинів.

Тактичні прийоми підготовчого етапу обшуку. Розробка плану обшуку (підготовки і проведення). Добір учасників об­шуку, підготовка техніко-криміналістичних засобів.

Тактичні прийоми робочого етапу і їх особливості в залежності від стадії цього етапу, об’єктів (приміщень: житлових і службових, ділянок місцевості, транспортних засобів, особи), ситуації обшуку. Методи дослідження обшукуваних об’єктів.

Тактика підготовки і провадження виїмки.

Заключний етап обшуку і виїмки, фіксація перебігу і результатів обшуку і виїмки. Особливості фіксації схованок.

Уміння (див. тему 12).

Тема 15. Тактика огляду і освідування

Теоретичні питання. Поняття, види, завдання і принципи (за­гальні тактичні положення) огляду. Використання отриманих у пе­ре­бігу огляду даних для розкриття і розслідування злочину, викриття інсценування злочинів, доказування суттєвих обставин у справі.

Огляд місця події: поняття, мета. Тактичні прийоми підготов­чого етапу огляду місця події. Діяльність до виїзду на місце події та після прибуття на нього. Підготовка техніко-криміналістичних засобів, залучення до огляду спеціалістів. Розробка плану огляду місця події (підготовки і проведення).

Тактичні прийоми на стадіях загального і детального оглядів ро­бочого етапу огляду місця події. Методи (способи) огляду і дослідження обстановки. Установлення негативних обставин. Аналіз виявленого в перебігу огляду місця події і побудова версій.

Тактика огляду трупа в залежності від стадій (загальний і де­тальний огляди). Досліджувані обставини.

Особливості тактики огляду предметів, документів (речових до­казів).

Освідування: поняття, цілі, правові підстави, етичні засади, так­тичні прийоми підготовчого і робочого етапів. Розробка плану освідування (підготовки і проведення).

Заключний етап огляду, освідування. Основні та допоміжні спо­соби (методи) фіксації ходу і результатів слідчих дій. Графічний метод фіксації результатів огляду шляхом креслення плану місця події.

Уміння (див. тему 12).

Тема 16. Тактика відтворення обстановки і обставин події

Теоретичні питання. Поняття, сутність, цілі відтворення обста­новки і обставин події у формі перевірки показань на місці та слідчого експерименту; значення результатів для розкриття і розслідування злочинів. Види відтворення обстановки і обставин події як слідчого експерименту.

Тактика підготовчого етапу відтворення обстановки і обставин події. Підбір учасників слідчої дії, їх інструктаж. План відтворення об­становки і обставин події. Підготовка відтворення обстановки і обста­вин події – слідчого експерименту до виїзду і на місці проведення слідчої дії. Реконструкція обстановки як умова проведення даної слідчої дії у формі слідчого експерименту.

Тактичні прийоми робочого етапу відтворення обстановки і об­ставин події як перевірки показань на місці. Місцезнаходження особи, чиї показання перевіряються. Використання допоміжних і техніко-криміналістичних засобів.

Тактичні прийоми робочого етапу відтворення обстановки і об­ставин події у формі слідчого експерименту. Особливості дослідів і умов, в яких вони здійснюються. Застосування техніко-криміналістичних засобів.

Заключний етап відтворення обстановки і обставин події, особ­ливості фіксації перебігу і результатів слідчої дії у формі перевірки показань на місці та слідчого експерименту.

Уміння (див. тему 12).