Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НММ-дв09-10.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
961.02 Кб
Скачать

Тема 17. Тактика використання спеціальних знань

1. Тестування з теми

2. Опитування з питань, необхідних для вироблення вмінь

2.1. З якою метою спеціальні знання використовуються в судочинстві і яке це має значення для розслідування злочинів?

2.2. У чому полягає відмінність судової експертизи від використання спеціальних знань у формі участі спеціаліста в судочинстві?

2.3. За якими критеріями і як класифікуються судові експертизи? (з використанням результатів виконання завдання 1 для СРС).

2.4. Хто і відповідно до яких нормативно-правових актів може провадити експертизу й які судово-експертні установи є в Україні?

2.5. У чому полягає тактика призначення експертизи?

2.6. Який документ, що визначає діяльність з підготовки і тактику призначення експертизи, рекомендується складати і який його зміст?

2.7. Що таке зразки для експертного дослідження і які є їх види?

2.8. У чому полягає тактика одержання зразків і як належить фіксувати процес їх одержання ? (п. 2.7., 2.8. з використанням результатів виконання завдання 2 для СРС).

2.9. Які тактичні прийоми взаємодії слідчого з експертом у перебігу провадження експертизи?

2.10. Як здійснюється оцінка висновку експерта і використовуються отримані дані в кримінальному судочинстві?

3. Вироблення вмінь

3.1. Визначити і аргументувати, чи є необхідність у наведеній у задачі ситуації використання спеціальних знань, в якій формі (одній чи декількох), для вирішення яких питань, із залученням яких фахівців; скласти рекомендований криміналістикою документ, що визначає діяльність з підготовки і тактику призначення криміналістичної експертизи (в разі прийняття рішення про її необхідність); спрогнозувати результати використання спеціальних знань у певних формах та їх значення для розслідування злочину (викласти окремо).

3.2. Визначити і обґрунтувати з відображенням у довідці-аналізу тактики призначення криміналістичної експертизи відповідність тактики її призначення рекомендованим криміналістикою тактичним прийомам призначення криміналістичної експертизи; значення висновку експерта для розслідування злочину і судового розгляду справи (залежно від наявності необхідних процесуальних документів – спрогнозувати значення):

Варіант А: за документами, що знаходяться в архівних кримінальних справах: а) постановою про призначення криміналістичної експертизи, іншими процесуальними документами, що стосуються призначення експертизи, добору матеріалів для експертного дослідження, висновком експерта тощо – першу частину завдання; б) обвинувальним висновком, вироком, іншими матеріалами справи – другу частину завдання;

Варіант Б: за вище переліченими процесуальними документами, що наведені повністю чи частково в задачі.

Заняття 22, 2 години

Тема 18. Тактика взаємодії слідчого з органами дізнання,

підприємствами і установами, громадськістю та

засобами масової інформації

1. Тестування з теми

2. Опитування з питань, необхідних для вироблення вмінь

2.1. У чому полягають мета взаємодії слідчого з органами дізнання, підприємствами і установами, громадськістю та засобами масової інформації й значення для розкриття та розслідування злочинів?

2.2. Які форми і тактичні прийоми взаємодії слідчого з органами дізнання (оперативно-розшуковими підрозділами) в перебігу розслідування злочинів?

2.3. Які документи складаються для її організації, який їх зміст, зокрема передбаченого КПК України документа?

2.4. Які форми і тактичні прийоми взаємодії слідчого з підприємствами і установами, громадськістю, засобами масової інформації?

2.5. За допомогою яких засобів залучаються представники підприємств, установ, громадськості до участі в розслідуванні злочинів, які й якого змісту складаються для цього документи?

2.6. Як характеризується тактика взаємодії слідчого з органами дізнання, представниками підприємств, установ, громадськості під час провадження окремих слідчих дій і тактичних операцій? (з використанням результатів виконання завдання для СРС).