Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НММ-дв09-10.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
961.02 Кб
Скачать

Тема 8. Криміналістична габітологія

Теоретичні питання. Поняття, природничонаукові засади криміналістичної габітології, її значення для розкриття і розслідування злочинів.

Поняття, елементи, ознаки зовнішнього вигляду людини. Кла­сифікація і властивості ознак, ідентифікаційне значення окремих із них.

Джерела інформації про ознаки зовнішності людини, способи її одержання.

Загальна характеристика криміналістичних методів, засобів і прийомів фіксації ознак зовнішнього вигляду людини. Опис ознак зовнішності за методом словесного портрета. Виготовлення суб’єктивного композиційного мальованого чи фотографічного порт­рета з використанням комп’ютерної програми і засобів комп’ютерної графіки.

Криміналістична фотопортретна (портретна) експертиза: питання, які вирішуються нею; матеріали, що надсилаються на експертизу; вимоги, які ставляться до фотознімків; оформлення ма­теріалів.

Уміння. Фіксувати, застосовуючи методи словесного портрета, суб’єктивного композиційного мальованого чи фотографічного порт­рета з використанням комп’ютерної програми і засобів комп’ютерної графіки зовнішній вигляд людини (відповідно зображеної на фотозні­мку або з натури та за даними, повідомленими очевидцем); вказати з аргументуванням значення такої фіксації для розсліду­вання злочину.

Визначати і обґрунтовувати необхідність призначення в конкре­тній ситуації криміналістичної фотопортретної (портретної) експертизи; формулю­вати питання, які підлягають вирішенню експертом; готувати матері­али, що надсилаються на експертизу, з урахуванням ви­мог, які ставляться до фотознімків та їх оформлення; прогнозувати з належним обґрунтуванням значення позитивного висновку експерта для розслідування злочину.

Тема 9. Криміналістичний облік

Теоретичні питання. Поняття криміналістичного обліку як галузі криміналістичної техніки і практичної діяльності. Мета, форми і спо­соби формування криміналістичних обліків; використання їх даних у розслідуванні злочинів.

Наукові та правові засади криміналістичного обліку. Дотри­мання законності під час його здійснення.

Загальна характеристика видів і призначення криміналістичних обліків і інформаційно-довідкових систем (колекцій), які здійснюють підрозділи інформаційних технологій, експертної служби та інші органів МВС України. Документи для постав­лення об’єкта на облік і перевірки його за вказаними видами обліків.

Уміння. Визначати з належним обґрунтуванням вид (назву) криміналістичних обліків, за якими в конкретній ситуації по­трібно перевірити і на які за необхідністю слід поставити особу, яка притягнена до кримінальної відповідальності, безвісти зниклу, не­впізнаний труп, сліди пальців рук, взуття, знарядь злому, вилучених з місця нерозкритого злочину, особу, яка підлягає оперативному обліку в міліції; мету перевірки, ор­ган, що здійснює той чи інший вид обліку; заповнювати реєстраційні документи про поставлення на облік і пере­вірку за обліком обвинува­ченого, безвісти зниклу особу, невпізнаний труп; складати від імені слідчого листа про пе­ревірку і поставлення на облік слідів пальців рук, взуття, знарядь злому з місця нерозкритого злочину, особи, яка підлягає оперативному обліку в міліції й підозрюється у вчиненні нерозкритого злочину; визначати значення позитивних результатів перевірки перелічених об’єктів за обліком, а також значення поставлення їх на облік для розслідування злочинів.