Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НММ-дв09-10.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
961.02 Кб
Скачать

3. Вироблення вмінь

3.1. Провести огляд кулі, гільзи і зафіксувати результати у фрагменті процесуального документа, а результати огляду денця гільзи – також у графічному додатку до процесуального документа; вирішити питання про вилучення кулі та гільзи й забезпечення їх схоронності (вказати відповідні дії в разі відсутності необхідних засобів); спрогнозувати значення кулі та гільзи для розслідування злочину (викласти окремо від фрагменту процесуального документа).

3.2. Визначити і аргументувати, чи є необхідність призначити в ситуації, наведеній у задачі, криміналістичну експертизу об’єктів криміналістичного зброєзнавства (одну чи декілька), яку (які) конкретно; сформулювати питання, що підлягають вирішенню експертами; назвати матеріали, які надсилаються на експертне дослідження, вимоги, що ставляться до їх оформлення; спрогнозувати значення позитивного висновку експерта для розслідування злочину.

Заняття 10, 2 години

Тема 7. Криміналістичне документознавство

1. Тестування з теми

2. Опитування з питань, необхідних для вироблення вмінь

2.1. Що має бути відображено і в якому процесуальному документі за результатами огляду документа – речового доказу?

2.2. Якими ознаками характеризуються письмо, письмова мова і почерк, як і за якими підставами ці ознаки класифікуються?

2.3. Який зміст кожної ознаки письмової мови і загальних ознак почерку?

2.4. Які криміналістичні експертизи письма призначаються і які питання ними вирішуються? Які матеріали необхідно направляти на експертні дослідження, які вимоги до них ставляться і як ці матеріали оформляються?

2.5. Що означає матеріальне підроблення документа, які існують його підвиди?

2.6. Які є основні способи підроблення бланків документів і які ознаки вказують на них?

2.7. Які основні способи підроблення відбитків печатки, підпису і які ознаки вказують на них?

2.8. Які основні способи зміни змісту документів і які ознаки вказують на них?

2.9. Які ознаки друкарської машини відображаються в машинописному тексті?

2.10. Як називається криміналістична експертиза документів, що мають ознаки підроблення, машинописних текстів і документів, виготовлених за допомогою ЕОМ, та які питання вона вирішує?

3. Вироблення вмінь

3.1. Оглянути рукописний документ (один – можливо, з матеріальним підробленням), машинописний текст і результати огляду зафіксувати у фрагменті процесуального документа; оформити оглянутий документ – речовий доказ для забезпечення його схоронності (за необхідності імітувати оформлення); спрогнозувати значення результатів огляду для розслідування злочину (викласти окремо від фрагменту процесуального документа).

3.2. Визначити і аргументувати, чи є необхідність призначити в ситуації, наведеній у задачі, криміналістичну експертизу (одну чи декілька), яку (які) конкретно; сформулювати питання, що підлягають вирішенню експертами; назвати матеріали, які надсилаються на експертне дослідження, вимоги, що ставляться до них та їх оформлення; спрогнозувати значення позитивного висновку експерта для розслідування злочину.

Заняття 11, 2 години