Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НММ-дв09-10.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
961.02 Кб
Скачать

Завдання для самостійної роботи студентів

Вивчити питання з теми і виготовити схему-конспект його основних положень: „Історія і сучасний стан науки криміналістики в Україні; основні етапи розвитку криміналістики; головні криміналістичні наукові та експертні установи України”.

Завдання для підготовки до заняття

1. Розв’язати тести з теми 1 зі збірника тестів з криміналістики.

2. Вивчити питання з теми, запропоновані для обговорення планом групового заняття.

Методичні поради з виконання завдання для срс і підготовки до заняття

1. Для вивчення теми 1 в повному обсязі рекомендується використати названі до заняття 1 підручники.

2. Для виконання завдання для СРС доцільно скористатися зазначеними в п. 1, 3 методичних порад до заняття 1 підручниками українських авторів (за ред. В.Ю. Шепітька, П.Д. Біленчука, написаних М.В. Салтевським), за ред. Р.С. Бєлкіна (період до 1991 р.), працями А.В.Іщенка (рекомендована до розділу I), Р.С. Бєлкіна (особливо період до 1991 р.; рекомендована до теми 1).

2.Розвиток криміналістичної науки в Україні тісно пов’язаний із розвитком її у світі та країнах, до складу яких входила наша держава (Російська імперія та ін., СРСР) до набуття незалежності 24 серпня 1991 року. Переважно розрізняють етапи (періоди) консолідації криміналістичних знань (XIX ст. – початок XX ст., приблизно до 1917 р.); накопичення емпіричного матеріалу (практики застосування криміналістичних знань), що датується 1917-1940 рр.; формування окремих криміналістичних теорій – 1941-1960 рр.; формування загальної теорії криміналістики і подальший розвиток науки (1961-1991 рр.). Сучасний етап подальшого розвитку криміналістики в нашій державі започаткований після Акта проголошення незалежності України від 24 серпня 1991 року.

3. У схемі-конспекті довільної форми необхідно назвати етапи (періоди) розвитку криміналістики в Україні (за основу можна взяти вищенаведені), основні наукові праці з криміналістики, науково-дослідні установи. Стосовно сучасного стану криміналістики в Україні слід перелічити кафедри криміналістики провідних навчальних закладів країни, науково-дослідні установи, де проводяться дослідження з проблем криміналістичної науки, назвати відомих українських учених-криміналістів.

4. Під час вивчення питання щодо завдань криміналістичної науки варто звернути увагу на положення Конституції України стосовно прав і свобод людини і громадянина та їх захисту, конституційних засад судочинства; інших нормативних актів, що передбачають активну діяльність державних органів, передусім правоохоронних, спрямовану на профілактику злочинності, протидію їй. До цих положень належить звертатися і під час вивчення матеріалу з інших тем, особливо, 3-ї, 10-ї, 19-ї.

Заняття 3, 2 години

Тема 2. Криміналістична ідентифікація і діагностика Завдання для самостійної роботи студентів

1. Вивчити питання: „Поняття ознаки об’єкта, ідентифікаційної ознаки, основні класифікації ідентифікаційних ознак; поняття ідентифікаційної сукуп­ності ознак, ідентифікаційного поля, ідентифікаційного періоду”; законспектувати визначення зазначених понять і виготовити схему класифікації ідентифікаційних ознак.

2. Вивчити питання, стисло законспектувавши основні його тези: „Загальна характеристика стадій (етапів) криміналістичної ідентифікації та встановлення групової належності”.