Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НММ-дв09-10.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
961.02 Кб
Скачать

Завдання для підготовки до заняття

1. Розв’язати тести з теми 16 зі збірника тестів з криміналістики.

2. Вивчити питання, необхідні для вироблення передбачених планом заняття вмінь з теми.

3. Вирішити письмово за вказівкою викладача задачі з теми 16 зі збірника задач з криміналістики. Методичні поради з виконання завдання для срс і підготовки до заняття

1. Працюючи над темою і виконуючи завдання для СРС і для підготовки до заняття, доцільно повторити зміст ст. 85, 851, 852, 194, 195 КПК України (з урахуванням змін).

Згідно зі ст. 194 КПК України, відповідно до якої побудована тема 16, поняттям відтворення обстановки і обставин події охоплюються перевірка показань на місці та слідчий експеримент. Проте в підручниках М.В. Салтевського (раніше згадуваному, 2005 р. та т. 2, 2001 р., рекомендованому до розд. III і IV дисципліни у НММ), російських учених їх тактика висвітлюється в окремих главах.

2. Виконання завдання для СРС збігається за змістом з виробленням уміння, передбаченого п. 3.2 плану заняття. Однак самостійно відпрацьовується тактика відтворення обстановки і обставин події в іншій, порівняно із заняттям, формі, що забезпечує викладач підбором відповідної задачі зі збірника задач з криміналістики. Для виконання завдання для СРС, роботи на занятті потрібно підгодовуватися з питань, наведених в п. 2 плану заняття, використовуючи джерела, рекомендовані до теми, враховуючи поради, що містяться в п. 1. У цілому вироблення вміння має бути здійснене за аналогією з виробленням відповідних умінь з тем 12, 13, 14, 15 (п. 3.2Б, 3.3 плану заняття 16, п. 3.2Б плану занять 17, 18, 3.2 плану заняття 19).

3. Див. також п. 3 методичних порад до заняття 16 з теми 12; п. 1.2. до заняття 17 з теми 13 і п. 2.2. (стосовно плану місця відтворення обстановки і обставин події) до заняття 19 з теми 15.

Заняття 21, 2 години

Тема 17. Тактика використання спеціальних знань Завдання для самостійної роботи студентів

1. Вивчити питання про види судової експертизи, накресливши схему її класифікації за основними, прийнятими в КПК і криміналістиці, підставами.

2. Вивчити, стисло законспектувавши основні положення, питання „Поняття і види зразків для експертного дослідження, тактика їх одержання, дотримання законності та етичних норм, фіксація процесу одержання зразків”.

Завдання для підготовки до заняття

1. Розв’язати тести з теми 17 зі збірника тестів з криміналістики.

2. Вивчити питання, необхідні для вироблення передбачених планом заняття вмінь з теми.

3. Вирішити письмово за вказівкою викладача задачі з теми 17 зі збірника задач з криміналістики. Методичні поради з виконання завдання для срс і підготовки до заняття

1. У перебігу роботи над темою (виконання завдань для СРС, підготовки до заняття) необхідно поновити в пам’яті положення ст. 75-77, 1281, 192, 196-205, 438 КПК (в останній редакції), ознайомитися зі ст. 53, 66, 143-150, 171, 189 ЦПК та ст. 31, 41, 42 ГПК, що стосуються питань судової експертизи. Слід вивчити відповідні положення Закону України “Про судову експертизу” від 25 лютого 1994 р. з наступними змінами (рекомендований до теми). Рекомендується скористатися згадуваними Інструкцією, Науково-методичними рекомендаціями з питань підготовки та призначення судових експертиз, затвердженими наказом Міністерства юстиції України від 8 жовтня 1998 р. в редакції наказу МЮ від 30 грудня 2004 р. з наступними змінами. Також корисні довідники, керівництва для слідчих, посібники з судових експертиз (рекомендовані до розділу II).

2.1. Виконуючи завдання 1 для СРС, слід скористатися названими нормами процесуального законодавства (особливо КПК, ЦПК), де визначені види судової експертизи, підручниками та іншими навчальними джерелами.

2.2. Для виконання завдання 2 для СРС необхідно взяти до уваги ст. 199 КПК, вивчити матеріал з будь-якого підручника. Вельми корисні згадані вище Інструкція МЮ України та інші джерела, зокрема навчальний посібник В.С. Кузьмічова і Г.І. Прокопенка. Під час СРС слід взяти до уваги положення теми 2 стосовно поділу об’єктів ідентифікації залежно від призначення в ідентифікаційному процесі, тем 4, 5, 6, 7, 8 щодо вимог до матеріалів, що надсилаються на експертне дослідження, в тому числі і зразків, та їх оформлення. Тому доречно скористатися методичними порадами до занять 3, 5, 7, 9-12, в яких йдеться про відповідні навчальні джерела. У стислому конспекті мають бути викладені визначення поняття зразків для експертного дослідження, їх види, основні положення тактики одержання, дотримання законності та етичних норм, фіксації процесу одержання зразків.

3. План підготовки і призначення експертизи, як і будь-якої слідчої дії (про це говорилося раніше), не є обов’язковим документом, до кримінальної справи не долучається, може складатися в довільній формі, проте він має відбивати послідовно діяльність з підготовки і тактику призначення будь-якої експертизи (в тому числі, криміналістичної). Зазначений план відрізняється від планів слідчих дій і має містити серед іншого: назву експертної установи, якій доручається провадження даної експертизи; формулювання питань, що ставляться на вирішення експертові; назву видів зразків, необхідних для виконання експертного дослідження; вказівку щодо порядку їх одержання.

4. Див. також п. 3 методичних порад до заняття 16 з теми 12.

Заняття 22, 2 години