Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НММ-дв09-10.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
961.02 Кб
Скачать

Тема 18. Тактика взаємодії слідчого з органами дізнання,

Підприємствами і установами, громадськістю та

Засобами масової інформації

Завдання для самостійної роботи студентів

Вивчити, стисло законспектувавши основні положення, питання „Особливості тактики взаємодії слідчого з органами дізнання, представниками підприємств, установ, громадськістю під час провадження окремих слідчих дій, тактичної опе­рації”.

Завдання для підготовки до заняття

1. Розв’язати тести з теми 18 зі збірника тестів з криміналістики.

2. Вивчити питання, необхідні для вироблення передбачених планом заняття вмінь з теми.

Методичні поради з виконання завдання для срс і підготовки до заняття

1. Працюючи над матеріалом теми, слід звернутися до ст. 103, 104, 114, 139, 209 КПК, що стосуються деяких питань взаємодії слідчого з органами дізнання, а також вивчити відповідні положення Законів України, які рекомендовані до теми.

Необхідно врахувати, що в підручниках глави про взаємодію слідчого з іншими органами, громадськістю розміщені як у розділі III, так і в I, чи в розділі, присвяченому проблемам організації розкриття і розслідування злочинів, або в IV, де висвітлюються питання криміналістичної методики (зокрема в підручнику за ред. В.Ю. Шепітька). Непогано тема розкрита в цьому підручнику та згадуваних за ред. І.Ф. Герасимова і Л.Я. Драпкіна, Є.П. Іщенка і А.О. Топоркова.

2. Під час виконання завдання для СРС слід спиратися на положення лекції про форми і тактичні прийоми взаємодії слідчого з органами дізнання, представниками підприємств, установ, громадськістю, використати названі вище (п. 1 порад) навчальні джерела. У конспекті мають бути стисло викладені основні моменти взаємодії слідчого з названими суб’єктами під час провадження допиту, пред’явлення для впізнання, обшуку, огляду (насамперед місця події), відтворення обстановки і обставин події, тактичної опе­рації. Слід мати на увазі, що в перебігу перелічених слідчих дій відбувається взаємодія не з усіма суб’єктами, тож необхідно характеризувати взаємодію лише з необхідними суб’єктами, найбільшою мірою – з оперативними працівниками органів дізнання.

Особливу увагу пропонується приділити взаємодії слідчого з оперативними працівниками органів дізнання під час огляду місця події. У конспекті має бути відзначено, на яких етапах, з якою метою і з якими гласними оперативно-розшуковими заходами поєднується огляд місця події, яке це має значення для його результатів і розкриття та розслідування злочину. Матеріал про це можна знайти в підручниках за ред. В.Ю. Шепітька в розд. IV при висвітленні криміналістичного вчення про розкриття злочинів (зокрема по „гарячих слідах”).

Вагомого значення набуває взаємодія слідчого з оперативними працівниками в перебігу тактичної операції. Про неї йдеться в джерелах до теми 10 (див. п. 1 методичних порад до заняття 13).

3. Форма і зміст доручення слідчого органу дізнання, передбаченого КПК, наводяться у виданнях зразків процесуальних документів, що складаються в кримінальній справі (див., напр.: Михайленко О.Р. Складання процесуальних документів у кримінальних справах: Навч. пос. – 2-е вид., допов. – К.: Юрінком Інтер, 2000).

Заняття 23, 2 години