Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mikro.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
930.82 Кб
Скачать

11. Ефект доходу та ефект заміщення

Ефект заміщенняполягає у зміні споживання внаслідок зміни відносних цін. Він має місце, коли більш висока ціна призводить до заміни товару, ціна на який виросла, іншими товарами. Ефект заміщення показує долю зростання попиту на здешевлений товар, яка зумовлена заміщенням цим більш дешевим товаром інших (що стали більш дорогими).

Ефект доходуполягає у зміні споживання внаслідок зміни реального доходу. Він має місце коли змінюється кількість споживання будь-якого товару, оскільки зміна ціни цього товару призводить до зміни реального доходу споживача.

Якщо ви купуєте якийсь товар за більш низькою ціною, ніж раніше, то це, при незмінному грошовому доході, рівнозначно зростанню вашого реального доходу або купівельної спроможності, особливо якщо до цього ви купували цей товар у великій кількості. А маючи більш високий реальний доход, ви будете купувати більше інших товарів. І оскільки ваш реальний доход збільшився, ви за звичайних умов будете купувати більше того товару, ціна на який зменшилась, якщо він не належить до товарів низької споживчої цінності.З’ясуємо в якому ступені зміна попиту на нормальний товар зумовлена зміною ціни, а в якому – зміною реального доходу. Припустимо ціна блага В знизилася, а ціна блага А не змінилася. В цьому випадку відбувається два процеси: збільшується реальний доход споживача та здійснюється відповідна заміна одного товару (А) іншим (В). В результаті зниження ціни на товар В точка рівноваги споживача перемістилася з Х1 в точку Х2 (мал.. 2.13)

Мал.. 2.13 Ефект доходу та ефект заміщення нормального блага.

Щоб виявити ефект доходу, необхідно провести бюджетну лінію N1G1, паралельно бюджетній лінії NG, так, щоб вона торкалася початкової кривої байдужості U1. Позначимо точку дотику бюджетної лінії N1G1 з кривою байдужості U1 через Х3.Ефект заміщення проявляється в переміщенні точки рівноваги із Х1 в Х3 по кривій байдужості U1. Ефект доходу проявляється в зміщенні бюджетної лінії з положення NF в положення NG. Нова рівновага споживача встановиться в точці Х2, в якій бюджетна лінія NG стала дотичною до нової кривої байдужості U2 (мал..2.13).

Для нормального блага загальний ефект від зниження ціни дорівнює сумі ефекту заміщення та ефекту доходу: (В3 – В1) = (В2В1) + (В3 – В2)

Аналогічно можна з’ясувати в якому ступені зміна попиту на товар В зумовлена зміною ціни, а в якому – зміною реального доходу і для товарів низької споживчої цінності. (мал.. 2.14)

.

Мал.. 2.14. Ефект доходу та ефект заміщення блага низької споживчої цінності.

Як для нормального блага, так і для товару низької споживчої цінності, заг. ефект від зниження ціни товару В є додатнім, а крива попиту є спадною лінією. Ефект доходу має різну спрямованість: для нормального блага він додатній, для блага з низької споживчої цінності – від’ємний. Для товару низької споживчої цінності загальний ефект від зниження ціни товару дорівнює різниці між ефектом заміщення та ефектом доходу (мал.. 2.14): (В3 – В1) = (В3 – В1) – (В3 – В2). Коли ефект заміщення і ефект доходу мають різну направленість, але рівні по абсолютній величині, це говорить про те, що попит на таке благо низької споживчої цінності абсолютно нееластичний.

Якщо абсолютна величина ефекту доходу при зниженні ціни на товар більша за величину ефекту заміщення, загальний ефект зниження ціни на товар буде від’ємним, а крива попиту зростаюча. Ефект доходу теоретично має бути досить великим, щоб змусити криву попиту на товар похило підніматися вгору. Такий товар носить назву товару Гіффена.

Правда, товари Гіффена дуже рідкісні, але можливість їх появи існує. І якщо вони з’являються, це сигнал зниження рівня життя окремих ланок суспільства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]