Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mikro.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
930.82 Кб
Скачать

7.Бюджетна лінія. Вплив зміни доходу споживача та зміни цін на товари на розміщення бюджетної лінії.

Бюджетна лінія демонструє різноманітні комбінації двох товарів, які споживач може придбати при фіксованому грош. доході та певному рівні цін на товари.Щоб побачити, яким чином бюджетні обмеження лімітують споживчий вибір, розглянемо ситуацію, коли споживач має певний доход D, котрий він витрачає на товари А та В. Ціни на ці товари відносно – РА та РВ. Тоді РА A – це сума грошей витрачена на товар А, а РВ В – це сума грошей, витрачених на товар В. Лінія бюджету вказує всі комбінації двох товарів, для яких загальна сума витрачених грошей дорівнює доходу: D = РA A + РВ В

Для прикладу, уявімо, що доход споживача – 12 гривень, а ціни відносно 1,5 грн. та 1 грн. В яких комбінаціях споживач може придбати товари, відображено в таблиці:

Кількість товару А

Кількість товару В

Витрати в грн.

8

0

12+0=12

6

3

9+3=12

4

6

6+6=12

2

9

3+9=12

0

12

0+12=12

Використовуючи дані таблиці, побудуємо бюджетну лінію: Графік бюджетної лінії уявляє собою відрізок прямої, заціплений за осі координат у точках, які показують кількість товару, відкладеного на даній осі, яку купить споживач на свій грош. доход, якщо відмовиться від покупки іншого товару.

Мал..2.6. Бюджетна лінія.

Оскільки бюджетна лінія є відрізок прямої, то для її побудови необхідно знати дві точки, можна використати точки на осях координат. Точка бюджетної лінії на осі Y показує яку найбільшу кількість товару А може придбати споживач на свій грошовий доход, коли відмовиться від покупки товару В. Її можна визначити шляхом ділення доходу споживача на вартість товару А: Аm = D / PA. Точка на осі Х показує яку найбільшу кількість товару В може придбати споживач на свій грошовий доход. Її можна визначити шляхом ділення доходу споживача на вартість товару В: Вm = D / PВ. Властивості бюджетної лінії:

  • Кут нахилу бюджетної лінії j = РВА.

  • Якщо змінюється доход споживача, то бюджетна лінія зміщується: вправо, якщо доход збільшується; i вліво – якщо зменшується

  • Якщо ціни на обидва товари пропорційно змінюються, то бюджетна лінія зміщується: вправо, якщо ціни зменшуються; вліво – якщо збільшуються.

– Зміна ціни на один товар змінює нахил бюджетної лінії, а саме: зміна ціни товару А повертає бюджетну лінію до нової точки на осі Y, не змінючи її точки на осі Х; зміна ціни товару В повертає бюджетну лінію до нової точки на осі Х не змінюючи її точки на осі Y (мал..2.8,б).

  • Можна побудувати карту бюджетних ліній, яка уявляє собою безліч бюджетних ліній, які мають однаковий нахил, причому кожна наступна бюджетна лінія, розташована на більшу відстань від початку координат, відповідає більшому доходу споживача при певному рівні цін на товари.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]