Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mikro.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
930.82 Кб
Скачать

53. Ринок землі

Земля є невідтворним фактором виробництва. Тому, як би не змінювалась ціна цих факторів, їх не можна запропонувати більше ніж їх існує. Можна зробити висновок, що пропозиція землі абсолютно нееластична. Це значить, що ціни на землю визначаються рівнем попиту на окремі ділянки. Ціни на землю пов’язані з земельною рентою – ціною послуг землі.

Земельна рента – це ціна, яка виплачується за використання землі.

За використання землі протягом певного часу виплачується грошова сума в формі орендної плати. Орендна плата за використану землю визначає ціну землі. Чим вища орендна плата, тим вища ціна землі.

Ринкова ціна землі складається із суми всіх майбутніх орендних платежів, які, як очікується, здібна принести конкретна ділянка землі, тобто ціна на землю уявляють собою дисконтну вартість майбутньої земельної ренти:

де RF – річна рента, очікувана з даної ділянки землі в n році; і – поточна ставка позичкового процента.

Земля є вічним фактором, строк її використання нескінченний. Тому складання починається з одиниці і йде до нескінченності. В зв’язку з тим, що стає все менше з збільшенням n, додаток до одержаної суми, поступово наближається до нуля, по мірі того, як n наближається до нескінченності, і досягає своєї межі, коли РF однакова за кожен рік, тобто:

де R – річна рента; і – ринкова ставка позичкового проценту.

Оскільки пропозиція землі абсолютно нееластична, то попит є єдиним фактором, який визначає земельну ренту. В цьому випадку крива попиту для споживачів є кривою граничної доходності ресурсу (М RР), яка зменшується в результаті дії закону спадної віддачі. Тому крива попиту – спадаюча крива.

Попит на землю залежить від якісної неоднорідності землі. Більш продуктивна земля користується більшим попитом, крім того важливе також її місцезнаходження. За інших однакових умов, попит буде більший на землю, яка розташована стратегічно вигідно по відношенню до матеріалів, праці тощо.

Мал. 7.16. Визначення земельної ренти.

Мал. 7.16. відображає визначення земельної ренти. Крива пропозиції землі (S) – паралельна осі Y; Збільшення, або зменшення попиту на землю (з D1 до D2) призводить до значних змін величини ренти (з R1 до R2). Якщо попит дуже не значний (D3), то земля виступає як „безкоштовний” товар, тобто якість ділянки землі настільки низька, що фермерам було б невигідно вводити її в обіг. Дана ділянка землі є “безкоштовним” і тільки частково використаним ресурсом.Рента виступає в двох основних формах:

а) чиста економічна рента як доход, який приносять виробничі ресурси в силу їх обмеженості;

б) диференційна рента як доход, який приносять ресурси в залежності від його якості.

54. Поняття ринкової рівноваги, її аналіз

Екон. рівновага є центральною проблемою суспільного виробництва. Це ключова категорія екон. теорії збалансованості і пропорційності економічних процесів: виробництва і споживання, пропозиції та попиту, виробничих затрат і результатів, матеріально-речових і фінансових потоків. Загалом наше з’ясування ринкової поведінки ґрунтувалося на аналізі часткової рівноваги, тобто при визначенні рівноваги ціни та кількості товару на ринку, ми виходили з припущення, що його вплив на інші ринки неістотний або взагалі відсутній.Обговорення тепер переміщується в область загальної рівноваги, великомасштабного взаємозв’язку між усіма різними ринками і цінами, які складають ринкову систему.При аналізі загальної рівноваги ціни і кількості товару визначаються на всіх ринках одночасно з урахуванням ефекту зворотного зв’язку.

Ефектом зворотного зв’язку називається зміна цін і кількості товарів на певному ринку, як реакція на аналогічні зміни, що виникають на споріднених ринках.

Загальна рівновага відбуватиметься тоді, коли ціни прореагували на вихідну зміну попиту чи пропозиції таким чином, що обсяги попиту дорівнюють обсягам пропозиції на всіх ринках. За цих умов на жодному ринку немає тенденції до подальших змін попиту чи пропозиції.

Розрізняють ідеальну та реальну загальну рівновагу. Ідеальна рівновага досягається в екон поведінці індивідуумів при повній оптимальній реалізації їх інтересів в усіх структурних елементах, секторах, сферах народного господарства. Вона виходить з передумови досконалої конкуренції і відсутності побічних ефектів. Реальна економічна рівновага – це рівновага, установлена в економічній системі в умовах недосконалої конкуренції і при зовнішніх факторах впливу на ринок. Циклічні і структурні кризи, інфляція виводять економіку із стану збалансованості. Разом з тим, навіть в умовах цих диспропорцій, економічну систему можна привести в динамічну рівновагу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]