Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mikro.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
930.82 Кб
Скачать

32. Тривала рівновага в галузі в умовах досконалої конкуренції.

У довгостроковому періоді п/п може змінити всі фактори виробництва, в тому числі і розмір п/п. Для галузі є дві ознаки довгострокового періоду:

  1. Всі підприємства мають можливість змінити всі види своїх витрат;

  2. Може змінюватися число підприємств в галузі.

Якщо ціна перевищує довгострокові граничні витрати, то у фірми є стимул до розширення масштабів виробництва у довгостроковому періоді, якщо ж вона нижча – до скорочення масштабу виробництва. Лише за рівності ціни та довгострокових граничних витрат у фірми відсутній стимул до зміни масштабу виробництва у довгостроковому періоді. Якщо при існуючій ринковій ціні декілька фірм мають збитки і припиняють свою діяльність, пропозиція на ринку скорочується. В результаті скорочення пропозиції при постійному попиті ціна продукції збільшиться. Більш висока ціна дозволить фірмам, які залишились у галузі одержувати економічний прибуток.

В умовах досконалої конкуренції, коли немає обмежень доступу на ринок, приваблені прибутковістю справи, в галузі з’являться нові фірми. Пропозиція знову збільшиться, а ціна зменшиться. Такий перелив фірм в галузі відбувається постійно, поки на ринку не встановиться рівновага. Рівновага на ринку встановиться тоді, коли не буде стимулу як для входу, так і для виходу фірм із галузі. Це досягається тоді, коли ринкова ціна встановиться на рівні найменшого значення довгострокових середніх витрат фірм (мал.5.6), і економічний прибуток таким чином зникне. Фірми будуть одержувати нормальний прибуток. Довгострокова ціна беззбитковості п/п за якою п/п у довгостроковому періоді може лише повертати свої витрати. Вона відповідає самій низькій точці на кривій довгострокових середніх витрат (мал.. 5.6).

Мал. 5.6 Довгострокова рівновага конкурентної фірми.

Таким чином, рівновага у довгостроковому періоді досягається при встановленні такої рівності: MR = P = MC = АС

Стан довгострокової рівноваги визначає обсяг випуску, що забезпечує фірмі нормальний прибуток на перспективу. Умова довгострокової конкурентної рівноваги визначає для довгострокового періоду умову беззбитковості та умову закриття одночасно. Тобто фірми за досконалої конкуренції не мають економічного прибутку у довгостроковому періоді.

33. Ознаки чистої монополії. Різновиди монополій.

Монополія – це структура ринку, коли на ньому діє лише один продавець та багато покупців, входу на ринок перешкоджають високі бар’єри. Монопольна фірма є єдиним виробником продукту, у якого немає близьких замінювачів. характерні риси чистої монополії:

Єдиний продавець.

Немає близьких замінювачів товару, який випускає монополіст

«Диктуючий ціну». Фірма здійснює значний контроль над ринковою ціною.

Заблокований вступ у галузь інших фірм.

Бар’єри можуть набувати різних форм:

¬ масштаби виробництва. Як правило, фірма монополіст – це досить велике підприємство, тому для створення гідної конкуренції потрібно вкласти значні кошти, що для абсолютної більшості потенційних конкурентів не під силу та й недоцільно;

¬ легальні бар’єри. Найпоширенішими серед них є патенти, ліцензії, авторські права;

¬ власність на найважливіші види ресурсів.

¬ недобросовісна конкуренція – це конкуренція, спрямована на отримання комерційної вигоди й забезпечення домінуючого становища фірми на ринку через обман споживачів, партнерів або державних органів.

Розрізняють декілька типів монополії:

Закрита монополія. Вона захищається від конкуренції за допомогою юридичних обмежень: Патенти гарантують потенційний захист новим товарам і технологіям з боку держави. Також видача ліцензії урядом на монопольну діяльність означає, що тільки одна фірма може найбільш ефективно займатися виробництвом певного товару чи наданням певних послуг. Ліцензії можуть бути урядовими і муніципальними. Авторські права – це вид монополії, за якої держава забезпечує авторам оригінальних творів виключне право на продаж чи розповсюдження цих товарів. Крім того захистом від конкуренції можуть служити товарні знаки – це спеціальні рисунки, назви або символи, які представляють товар, послугу чи фірму. Конкурентам заборонено використовувати зареєстровані товарні знаки чи подібні до них символи.

Відкрита монополія. Фірма на деякий час є єдиним постачальником будь-якого продукту і не володіє ніяким захистом від конкуренції. В такій ситуації можуть опинитись фірми, які вперше вийшли на ринок з новою продукцією.

Натуральна монополія. Галузь, в якої середні витрати досягають мінімуму, коли одна фірма обслуговує весь ринок в цілому, тобто розділення випуску продукції між двома або більшою кількістю фірм призведе до того, що масштаби виробництва кожної будуть неефективно малі.

Монополія з використанням недобросовісної конкуренції. Фірми блокують вхід в галузь за допомогою агресивних, жорстоких дій

Чиста монополія. Коли виконується умова продажу продукції по однаковій ціні всім споживачам.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]