Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mikro.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
930.82 Кб
Скачать

3. Методологія мікроекономічного аналізу. Мікроекономічні моделі. Нормативна і позитивна мікроекономіка

Метод екон. теорії – це спосіб пізнання, система прийомів та операцій з метою уявного відображення предмета, який вивчається.У мікроекономічних дослідженнях використовуються як загальнонаукові так і спеціальні методи, серед яких важливе місце займають:

¬ граничний аналіз. Це до­слідження того, яким чином кожна додаткова операція, здійснена за певний період, впливає на мету, досягти якої прагне людина. Суть граничного аналізу полягає в тому, що економічні явища аналізуються не тільки в завершеному але й у виді, що постійно змінюється.

¬ функціональний аналіз. У ході його здійснення в досліджуваному явищі виділяється характерна риса, яка нас цікавить, а потім розпочинається пошук факторів, що на неї впливають.

¬ рівноважний підхід. Рівноважний підхід означає, що мікроекономіка вивчає стан відносної стабільності, тобто коли відсутні внутрішні тенденції до зміни такого стану.

¬ метод статики передбачає порівняння різних рівноважних станів.

¬ метод динаміки вимагає аналізу переходу від одного стану рівнова­ги до іншого.

¬ метод перевірки теорії, відповідно до якого теорія повинна одержати часткове або непряме підтвердження на практиці.

Мікроекономічні дослідження розпочинаються зі зби­рання та вивчення фактів екон. життя. Узагальнення їх, виділення найсуттєвіших та абстрагування від другорядних, дослі­дження причинно-наслідкових зв'язків дає змогу встановити моти­ви поведінки економічних суб'єктів.

Еконо­мічна модель – спрощене відображення екон. дійсності за допомогою рівнянь і графіків, які описують взаємозв’язок різних змінних, що дає змогу прогнозувати результат. Метою екон моделювання є намагання допомогти зрозу­міти, як функціонує той чи інший сектор економіки. Ключовою передумовою побудови екон. моделей є поси­лання на те, що екон суб'єкти намагаються максимізувати свою вигоду. У мікроекономіці застосовуються моделі двох видів – оптимізаційні й рівноважні.

Оптимізаційні моделі використаються при вивченні поводження окремих екон. суб'єктів. У цих моделях основними робочими категоріями є гранична корисність, граничний продукт, граничні витрати, граничний виторг і т.п.

Рівноважні моделі застосовуються при вивченні взаємин між економічними суб'єктами. За допомогою рівноважних моделей вивчаються і рівноважне, і не рівноважне положення економічної системи.

Найпростішими видами економіко-математичного моделювання є моделювання у двовимірному просторі – за допомогою таблиць та графіків. Залежність між показниками може бути як пряма, так і зворотна. Якщо залежність між двома величинами пряма, то лінія на графіку зростаюча крива.Залежно від підходу до пояснення поводження окремих економічних суб'єктів мікроекономічна теорія підрозділяється на позитивну й нормативну.

Позитивна мікроекономіка втілює факти уже відібрані і перейдені на рівень теорії і дає уявлення екон поведінки. Тобто, позитивна мікроекономіка вивчає факти й залежності між цими фактами й відповідає на запитання: що є або може бути.

Нормативна мікроекономіка вміщує в собі судження відносно того, якою повинна бути економіка або яку конкретну акцію слід рекомендувати, опираючись на економічні відношення. Тобто, нормативна мікроекономіка пропонує рецепти дій, визначає, які умови економіки бажані або небажані, і відповідає на запитання: що повинно бути.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]