Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mikro.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
930.82 Кб
Скачать

10. Реакція споживача на зміну цін товарів. Крива «ціна-споживання» та крива індивідуального попиту

Рівновага споживача досягається у точці, в якій бюджетна лінія дотикається до найвищої із всіх досяжних кривих байдужості.Внаслідок зміни цін на товари, при незмінному доході споживача, його рівноважне становище також буде постійно змінюватися. Якою буде реакція споживача, який знаходиться у стані рівноваги, на зміну цін на товари простежимо за допомогою карти байдужості та бюджетної лінії. Припустимо, що ціна товару В зменшується, тоді згідно з властивістю бюджетної лінії, буде змінюватись її нахил, а точніше: кінець бюджетної лінії, який розташований на горизонтальній осі – буде переміщуватись вправо, бо він показує яку кількість товару В має змогу купити споживач, якщо відмовиться від придбання товару А. А якщо ціна товару В зменшується, то на свій грошовий доход споживач зможе придбати більшу кількість даного товару. Кінець, розташований на вертикальній осі – зостанеться на місці, бо ціна товару А лишається незмінною і споживач придбає у всіх випадках однакову кількість цього товару, якщо відмовиться від придбання товару В.Одержимо декілька бюджетних ліній, які будуть виходити з одної точки на вертикальній осі і розходитись променями до горизонтальної осі. Кожна бюджетна лінія буде торкатися іншої кривої байдужості на карті байдужості, а точки дотику бюджетних ліній до кривих байдужості будуть точками рівноваги споживача у кожному випадку зміни ціни на товар В. На мал. 2.12,а відображений поворот бюджетної лінії при послідовному зниженні ціни на товар В. По мірі падіння ціни на В споживач переміщується в нову точку рівноваги на графіку. Спочатку споживач перебуває в рівновазі в точці Х1. Як видно з графіку (мал,а), якщо ціна понизиться він переміщується до точки Х2. Подальше зниження ціни призводить до переміщення споживача до точки Х3 потім до точки Х4 у відповідь на це зниження. Якщо з’єднати точки рівноваги споживача, одержимо криву, яка називається “ціна-споживання”.Крива “ціна-споживання” з’єднує різні точки рівноваги споживача, що утворюються при зміні цін.Точки, які відображають рівновагу споживача при кожній зміні ціни, показують збільшення споживання товару В, по мірі зниження його ціни.Зниження ціни на товар В дає можливість:

а) більше споживати товар В , що здешевів, і менше товар А, який став відносно дорогим;

б) за ту ж саму кількість товару В віддати менше коштів і на „заощаджену” суму придбати як додаткову кількість товару В так і інші товари.

Такі зміни впливають на індивідуальний попит споживача.Індивідуальний попит – це та кількість продукту, яку споживач готовий та може придбати за тими чи іншими цінами протягом певного періоду.Використовуючи криву «ціна-споживання», можна побудувати криву індивідуального попиту споживача на товар В.

Мал.. 2.12. Криві: а) „ціна споживання”, б) індивідуального попиту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]