Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 ПЛАНЕРУВАННЯ ЯК ФУНКЦІЯ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТ...docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
226.31 Кб
Скачать

9 Планерування збуту продукції

План збуту продукції визначають виходячи з об'єму товарної продукції з врахуванням змін нереалізованих залишків на початок і кінець розрахункового періоду.

Залишки нереалізованої продукції включають:

- запаси готової продукції на складі постачальника;

- товари, відправлені споживачеві, але не сплачені їм.

Залишок готової продукції на складі на початок планованого періоду визначається за даними на кінець звітного періоду (який передує плановому), на кінець планованого періоду – по нормативу власних оборотних коштів на плановий період.

Але оскільки у складі оборотних коштів продукція розраховується за плановою виробничою собівартістю, то для включення в розрахунок залишків її необхідно перевести у вартість за оптовими цінами за допомогою коефіцієнта, який визначається відношенням товарної продукції в планових цінах до її виробничої собівартості.

Якщо норматив готової продукції на складі встановлюється в днях, то сума оборотних коштів визначається множенням середньодобового випуску у вартісному вираженні на норматив продукції на складі в днях.

План збуту розраховується таким чином:

ПС = РП

де ПС – план збуту; РП – реалізована продукція.

РП = ТП + (ГПн – ГПк) + (ОТНн – ОТНк)

де ТП – товарна продукція; ГПн, ГПк – залишки готової нереалізованої продукції на складі відповідно на початок і кінець планового періоду; ОТНн, ОТНк – залишки відвантаженої, але не сплаченої готової продукції відповідно на початок і кінець планового періоду.

ТП = Цед? До + Рстор

де Цед – ціна одиниці продукції, грн. До – кількість продукції, шт. Рстор – реалізація на сторону.

ВП = ТП – (НЗПн – НЗПк) (Ін – Гик)

де ВП – валова продукція; НЗПн, НЗПк – залишок незавершеного виробництва відповідно на початок і кінець планового періоду; Ін, Гик – залишок інструменту (запчастин) відповідно на початок і кінець планового періоду.

У = ВП + ВЗО

де В – валовий зворот підприємства; ВЗО – внутрізаводський зворот підприємства.

Планований об'єм збуту продукції, як правило, визначається в цінах, що діють, на момент складання плану.

Фактичний об'єм реалізованої продукції визначається:

- за цінами, що фактично діють, впродовж звітного періоду. Це необхідно для розрахунку валового прибутку від реалізації продукції;

- за планованими цінами для оцінки виконання плану по збуту продукції.

Об'єм збуту продукції відображує також якість продукції, оскільки вироби вищої якості реалізуються за вищими цінами, що збільшує виручку від реалізації продукції, і, отже, збільшує прибуток підприємства.

Витрати, пов'язані із збутом, плануються і визначаються фактично по звітному періоду по статті «витрати на збут».

Витрати на збут розраховуються на плановий період і включаються в кошторис витрат.

На конкретну продукцію витрати на збут визначаються по-різному – залежно від того, прямі це витрати або непрямі витрати.

Прямі витрати можна обчислити на 1 виріб (витрати на тару, упаковку, транспортування).

Непрямі витрати – це комісійні виплати за дослідження ринку і виявлення потреби в продукції, виплати організаціям збуту, витрати по проведенню ярмарків, презентацій товару і інші маркетингові витрати.

Характерною особливістю планерування на сучасному етапі є первинність планерування збуту продукції по відношенню до планерування виробництва продукції.

Також в сучасних умовах формування плану збуту здійснюється на основі договорів, що укладаються, між виробником і споживачем продукції на предмет придбання продукції підприємства.