Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 ПЛАНЕРУВАННЯ ЯК ФУНКЦІЯ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТ...docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
226.31 Кб
Скачать

35 Єство фінансового планерування на підприємстві

Фінансове планерування необхідне для оцінки поточних і майбутніх фінансових потреб.

Мета складання фин. плану: взаимосогласование доходів і витрат. При перевищення доходів над витратами перевищення прямує до резервного фонду. Якщо витрати перевищують доходи, визначається сума фин. ресурсів, кіт. не хапає.

Поточний фин. план складається на 1 рік з розбиттям по кварталах. Розробка фин. плану починається з розрахунку показників прибуткової, а потім витратної частини.

Довгостроковий фин. план складається на 3-5 років з розбиттям по термінах:

Основні завдання фин. планерування:

1) забезпечення виробничої і інвестиційної діяльності необхідними фин. ресурсами;

2) визначення эф-х напрямів капіталовкладень, оцінка раціональності їх використання;

3) визначення і мобілізація резервів збільшення прибули.

В процесі планерування виконуються такі роботи:

1) проводиться аналіз фінансово-господарської діяльності підприємства за минулі роки;

2) розраховується основні показники хоз. діяльності в поточному і подальших роках (об'єм збуту, витрати на виробництво, прибуток від РП);

3) визначаються напрями вкладення інвестицій і джерело їх фінансування;

4) розробляється операційний план.

Фін. план – план формування, розподілу і використання фин. ресурсів. Фінансовий план складається по видах діяльності: операційна, фінансова і інвестиційна.

Оперативне фин. планерування включає розробку таких планів: 1) оперативний фин. план (баланс вступів і витрат); 2) платіжний календар; 3) кредитний план; 4) касовий план.

Платіжний календар – фіксація всього грошового обігу за певний проміжок часу на квартал з розбиттям по місяцях або на місяць з розбиттям по декадах.

Касовий план – розрахунки вступів і витрат по касі.

Потреба у фин. ресурсах включає: 1) потреба в основному капіталі; 2) потреба в оборотному капіталі. Методи визначення потреби в ОБС: 1) економічний – застосовується на дейст-х пред-х на рівні галузевих міністерств; 2)прямого рахунки – примен. на нових предпр-х, а також на дійств., коли необхідно проаналізувати стан ОБС з метою визначення неліквідних, надлишків произ-х запасів і др.; 3) метод оборотності грошей ся для прим для визначення мин-й суми грошей, кіт. необхідно підприємству для производственно-хоз-й деят-ти в плановому році.

Планерування прибутковості підприємства включає планерування наступних показників: чистого доходу від РП, валовому прибутку, фин. результату від операційної діяльності до оподаткування, прибули (збитку) від звичайної діяльності, чистого прибутку (збитку).

Методи планерування прибули:

1) Прямий метод – прибуток розраховується по окремих видах продукції (використовуються на підприємствах масового і великосерійного виробництв);

2) Планерування на основі витрат на 1 грн. продукції – застосовується на підприємствах середньосерійного і одиничного виробництв. Передбачає використання даних про РП, ОПР за минулий період, очікувану зміну.

3)Економічний – дає можливість визначити