Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 Інформатика.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
359.42 Кб
Скачать

Відповіді на питання по курсу «Інформатика, обчислювальна техніка і програмування»

1. Інформатика і інформація.

Інформатика – галузь науки, що вивчає структуру і загальні властивості інформації, а також питання, пов'язані з її збором і зберіганням, пошуком і переробкою, перетворенням і поширенням з використанням в різних сферах діяльності. Під різними сферами діяльності маються на увазі майже всі види діяльності, ділової активності сучасної людини (від роботи друкарки, бібліотекаря до атомної енергетики і освоєння космічного простору). Принципи інформатики використовуються в науковій роботі і повсякденному житті.

У завдання будь-якої науки входить збір інформації, її аналіз і дослідження з метою встановлення зв'язків і закономірностей, здобуття на основі проведеного вивчення нової інформації – результатів дослідження. Правильна організація інформації і її ефективне використання є основою наукових досліджень. У повсякденному житті людина постійно використовує різноманітну інформацію. Використання принципів інформатики істотно полегшує роботу з інформацією. Надійним інструментом і помічником обробки інформації став комп'ютер.

Основними функціями комп'ютера є:

  1. Накопичення, зберігання інформації.

  2. САПР, економічні програми і тому подібне.

  3. Діловодство.

  4. Навчання.

  5. Видавнича справа.

  6. Спілкування людей.

  7. Імітація роботи інформації.

  8. Ігри і розваги.

Інформація – це дані та знання, представлені в різному вигляді. Інформація передається від людини до людини, від людини до пристрою, від пристрою до людини, від пристрою до пристрою.

2. Види програмного забезпечення

Комп'ютер складається з двох частин — апаратної частини і програмного забезпечення.

Для вирішення конкретного завдання комп'ютер послідовно повинен виконати певний набір операцій. Опе­рація є сукупністю дій, які виконує центральний процесор (ЦП). Окремі дії ЦП власне прості і виконуються дуже швидко. Необхідні дії і порядок їх виконання задає програма, призначена для вирішення цього завдання.

Програми, які забезпечують можливість використання ком­п'ютера для вирішення різних завдань, разом складають програм­не забезпечення (ПО).

Вся множина програм, використовуваних комп'ютерами, ді­литься на два основні види. Перший вид — програми, які управляють діями пристроїв апаратної частини ком­п'ютера. Сукупність таких програм називається операційною системою (ОС).

Другий вид — програми, які керують діями комп'ютера при вирішенні з його допомогою конкретних завдань. Такі програми називаються прикладними програмами.

При рішенні задачі за допомогою комп'ютера, задача розбивається на декілька частин — підзадач. Кожна з підзадач вирішується за допомогою своєї прикладної програми. Рішення вихідної задачі забезпечується сукупністю всіх використовуваних прикладних програм. Для вирішення завдання однакового типу створено системи прикладних програм, за допомогою яких вирішуються всілякі конкретні завдання даного типу. Системи прикладних програм, що дозволяють вирішувати завдання певного типу, називаються пакетами прикладних програм (ППП).

За типом вирішуваних завдань на даний час існують групи ППП:

  • текстові редактори і текстові процесори;

  • електронні таблиці;

  • бази даних;

  • графічні пакети;

  • комп'ютерні ігри і системи мультимедіа;

  • мови програмування;

  • навчальні програми;

  • системи штучного інтелекту і експертні системи;

  • комунікаційне (мережеве) програмне забезпечення.

У кожній з перерахованих груп є багато ППП, що відрізняються один від одного своїми особливостями і можливостями.

ППП створюються так, що користувач може управляти про­цесом рішення задачі в діалоговому або, що те ж саме, інтерактивному (від англ., to interact — взаємодіяти) ре­жимі . Говорять, що ППП забезпечують інтерфейс (від англ. in­terface — узгодження) комп'ютера з користувачем - користувацький інтерфейс.

3. Операційні і файлові системи

Сукупність програм, які управляють діями пристроїв апаратної частини комп'ютера, називається операційною системою.

Функції операційної системи:

  • розпізнає і обробляє натиснення клавіш на клавіатурі

  • управляє роботою периферійних пристроїв

  • управляє роботою дискових накопичувачів

  • організовує зберігання даних на носіях

  • виводить зображення на екран

  • забезпечує взаємодію ПК і користувача

  • управляє виконанням прикладних програм

  • здійснює стеження за часом

Всі ці функції може виконувати і пакет прикладних програм (ППП), але тоді він повинен містити програми управління апаратною частиною (АЧ).

Наявність ОС дозволяє ППП використовувати готові засоби при виконанні конкретних завдань. АЧ різних моделей комп'ютерів мають різні можливості. Створити ідеальну ОС, тобто максимально здатну використовувати всі можливості АЧ, дуже важко. Перша ОС IBM-РС комп'ютерів була дискова ОС (MS-DOS). У 1993 р. була створена ОС WINDOWS-NT, Windows-3.11, Windows-95, Windows-98. Існують операційні системи для персональних комп'ютерів UNIX – сімейств, які не поступаються за своїми функціональними можливостями системам сімейства Windows.

Файлова система є однією з найважливіших підсистем, оскільки вся інформація зберігається у вигляді файлів. Звернення до файлової системи прикладної програми здійснюється через функції переривань ОС. З їх допомогою виконуються всі файлові операції - запис і читання і так далі. Файлова система працює із зовнішніми накопичувачами за допомогою драйверів, які користуються допомогою Bios. Драйвер - програма, що управляє роботою периферійних пристроїв. Файл - область на носієві якого-небудь накопичувача, що містить логічно об'єднану інформацію, названу конкретним ім'ям. Вся інформація, що зберігається у файлі, існує в двійковому вигляді. Розмір файлу - кількість інформації, що міститься в ньому, виражена в байтах. Ім'я файлу складається з двох частин - назви і розширення, розділених крапкою. Розширення вказує на характер інформації, яка зберігається у файлі. Для структуризації файлів використовують теки і каталоги - область на носієві, яка містить інформацію про файли, об'єднані в групу за якою-небудь ознакою.

ОС як правило має засоби доступу до апаратних компонентів, володіє досить гнучкою файловою системою, базується на ієрархічній структурі каталогу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]