Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 Інформатика.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
359.42 Кб
Скачать

Лінійна структура

Лінійною називається структура, в якій передача управління здійснюється послідовно по ланцюжку від одного функціонального блоку до наступного (рис. 3).

Рис.3 Схема лінійної структури

Кожен блок, залежно від міри деталізації, може бути послідовністю простіших дій і навпаки. Послідовність блоків завжди може бути замінена одним функціональним блоком.

Структура, що розгалужується

Розгалуженою називається структура, яка забезпечує можливість вибору функціонального блоку, якому має бути передане управління залежно від виконання або невиконання деякої умови:

Рис.4 Схема структури розгалуження

При вході в блок даної структури аналізується логічна умова, значенням якої може бути або істина, або брехня. В разі дійсного значення (напрям да), управління передається блоку S1, інакше (напрям ні) - блоку S2, якщо розгалуження повне, і жодної дії, якщо розгалуження неповне.

7 Структура алгоритму (циклічна)

Будь-якої складності алгоритм можна представити у вигляді послідовності функціональних блоків, які позначають певні дії з обробки інформації. Схематично блоки зображаються у вигляді прямокутників, що мають один вхід і один вихід. Усередині блоків вказуються їх умовні імена, що зазвичай визначають їх призначення, або записуються відповідні дії (рис.2).

В

S

хід Вихід

Рис.2 Функціональний блок

В основу структурного програмування покладені принципи системного підходу при розробці, тестуванні, оформленні і експлуатації алгоритмів і програм. Суть структурного програмування в основному визначається теоремою про структуризацію. У ній стверджується, що, якої б складності не було завдання, алгоритм його вирішення завжди може бути представлений сукупністю базових функціональних блоків, кожен з яких визначає одну з трьох елементарних управляючих структур. До елементарних базових структур відносяться наступні структури: послідовна (лінійна), вибору (розгалуження) і повторення (циклічна).

Однією з основних ідей структурного програмування є поетапна система розробки алгоритмів і програм з різною мірою деталізації на кожному етапі від найзагальнішої у вигляді сукупності блоків - окремих підзадач - до конкретної, з можливістю безпосередньої реалізації на ЕОМ.

Циклічна структура

Циклічна структура використовується для позначення дії, що багато разів повторюється - циклу. Умова виходу з циклу може знаходитися на початку циклу (цикл з передумовою) або в кінці його (цикл з постумовою).

Цикл виконується таким чином. При вході в цикл управління передається функціональному блоку S1, (цикл з параметром і цикл з постумовою), потім аналізується логічна умова. Якщо вона помилкова, здійснюється повернення до блоку S1, Передача управління цьому блоку відбувається багато разів, поки умова не стане істинною. Таким чином в циклах з параметром і з постумовою функціональний блок S1 виконається хоч би один раз незалежно від того, чи є умова істинною або хибною.

Рис. Схема циклічної структури

У циклі з передумовою спочатку перевіряється умова і якщо вона істинна, то управління передається функціональному блоку S1, після цього здійснюється повернення до умови, якщо хибна - відбувається вихід з циклу. Тому в циклі з передумовою функціональний блок 5 виконуватися не буде (жодного разу), якщо при першій же перевірці умова виявиться хибною.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]