Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 Інформатика.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
359.42 Кб
Скачать
  1. Текстовий файл. Редактори текстів програм і документів.

Текстовий файл

Текстовий формат або формат ASCII – це особливий формат файлів MS-DOS. Він застосовується лише для зберігання текстової інформації, набраної алфавітно-цифровими символами. За допомогою текстового формату не відображуються шрифтові виділення, такі як курсив або підкреслення, в текстовий файл не можна вставити креслення або фотографію. У текстових файлах використовуються далеко не всі ASCII коди, а лише ті, які застосовуються як букви, цифри, розділові знаки і символи для малювання ліній.

Реальні формати текстових файлів, що створюються різними програмами, можуть злегка відрізняться один від одного і від описаного простого формату. Текстовим файлом є будь-який файл, створений, наприклад, вбудованим редактором оболонки Norton Commander або редактором Edit з MS-DOS. Файли, створювані текстовим процесором лексикон, є текстовими в тому випадку, якщо не використовувалися шрифтові виділення.

Редактори текстів програм

Редактори текстів програм розраховані на редагування програм на тій або іншій мові програмування. Часто вони вбудовані в систему програмування на деякій мові програмування, і безпосередньо з них можна запускати програми на компіляцію і виконання. Прикладом можуть служити редактори, вбудовані в системи програмування Turbo З, Turbo Pascal і так далі, а також Multi-Edit і Brief.

Редактори, розраховані на тексти програм, як правило, виконують наступні функції:

• діалоговий перегляд тексту;

• редагування рядків програми;

• копіювання і перенесення блоків тексту з одного місця в інше;

• копіювання однієї програми або її частини у вказане місце іншої програми;

• контекстний пошук і заміну підрядків тексту;

• автоматичний пошук рядка, що містить помилку;

• роздрук програми або її частини.

Крім того, часто редактори текстів програм дозволяють автоматично перевіряти синтаксичну правильність програм. Інколи ці редактори об'єднані на рівні вихідного тексту.

Редактори текстів програм, як правило, можна використовувати для створення і коректування невеликих документів. Проте для серйозної роботи з документами краще використовувати редактори, орієнтовані на роботу з документами.

Редактори документів

Програми для обробки документів, на відміну від редакторів текстів програм, орієнтовані на роботу з текстами, які мають структуру документа, тобто які складаються з розділів, сторінок, абзаців, речень, слів і так далі. Тому редактори для обробки документів можуть забезпечувати функції, орієнтовані на структуру документа, а саме:

  • можливість використання різних шрифтів символів; роботу з пропорційними шрифтами; завдання довільних міжрядкових проміжків; автоматичне перенесення слів на новий рядок; автоматичну нумерацію сторінок; обробку і нумерацію виносок;

  • набір тексту в декілька стовпців;

  • створення таблиць і побудова діаграм;

  • перевірку правопису і підбір синонімів;

  • побудова змісту, індексів тощо.

Всього існує кілька сотень редакторів текстів, від найпростіших до дуже потужних і складних. Серед найбільш поширених в світі редакторів назвемо Microsoft Word (версії для DOS і Windows), WordPerfect, WordStar, WordStar 2000, XyWrite. З цих редакторів в США найбільш поширені Microsoft Word для Windows і WordPerfect, в Європі і Росії — Microsoft Word (для DOS і Windows). Ці редактори володіють дуже широкими можливостями, але вивчити їх нескладно.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]